Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kızılay’a yapılan bağışların Ensar Vakfı gibi vakıf ve derneklere aktarılarak vergi kaçırılması girişimleriyle yaşadığı güven kaybının araştırılması için Maclis’te aratırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan araştırma önergesi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Önergede, Başkent Doğalgaz A.Ş’nin Kızılay’a 8 milyon dolarlık bağış yaptığı ve bu bağışın 7 milyon 925 bin dolarlık kısmı yurt inşaatında harcanmak üzere Ensar Vakfı’na aktarıldığı belirtildi:

“Bu belgeden Kızılay’ın bir yardım kuruluşu olmaktan çıkıp bazı şirketlerin muvazaalı işlemler yoluyla vergi kaçırmalarına fırsat sağlayan bir kurum haline dönüştüğünün anlaşılmaktadır.  

"Başkentgaz’ın Kızılay’a yaptığı 8 milyon ABD Doları bağış tutarının aktarıldığı tarihteki TL karşılığı kadar bir tutarı 2017 yılına ilişkin olarak verdiği Kurumlar Vergisi Beyannamesinde indirim konusu yapma hakkı doğmuştur. Ensar Vakfı, 2012/3582 sayılı ve 16.08.2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıflar arasına alınmıştır.

“Dolayısıyla bağış doğrudan Ensar Vakfına yapılmış olsaydı sadece o yıla ait kurum kazancının yüzde 5’ine kadar olan kısmını vergi matrahından indirilebilecekti. Bu bilgilerden hareketle söz konusu bağışın yurt yapılmak üzere doğrudan Ensar Vakfı’na yapılmayıp Kızılay üzerinden yapılmış olmasının amacının devlete ödenecek vergiyi azaltmak olduğu anlaşılmaktadır. 

“Nitekim 2015 yılında 54 milyon olan Yardım Toplama Gelirleri toplamı 2016 yılında 1 milyar 173 milyona, 2017 yılında 2 milyar 261 milyona ve 2018 yılında 3 milyar 465 milyona çıkmıştır.  

“Kamuoyunda Kızılay’ın yandaş şirketlerden yandaş vakıflara para aktarılmasında paravan olarak kullanılan ve böylece bu şirketlerin vergi kaçırmalarına yardımcı olan bir kurum haline geldiği kuşkuları ortaya çıktığından Türkiye Kızılay Derneği’nin aldığı bağış ve yardımlar ile bunların kullanılmasına ilişkin işlemlerin araştırılması ve varsa mevzuata aykırılıkların tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.” 

Ne olmuştu?

28 Ocak'ta Gazzetta9 adlı haber sitesinden Celal Eren Çelik, Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na 7 milyon 925 bin dolar bağış yaptığına ilişkin belgeleri paylaştı. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da haberin ardından bağış yapıldığını doğrulamış ve Başkentgaz'ın yaptığı bağışı vergiden düşmek için Kızılay üzerinden transfer ettiğini söylemişti.

Kınık yapılan işlemi "Vergi kaçırmak başka vergiden kaçınmak başka diyerek savunmuştu. Ensar Vakfı'da yapılan bağışın TÜRGEV ile Ensar Vakfı'nın ABD'de ortaklaşa kurduğu TÜRKEN Vakfı'na aktarıldığını açıklamıştı.