Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Hendek'teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrasında fabrika sahibi Yaşar Coşkun'un oğlu ve eşi tarafından kaçırılmak istendiği öne sürülen bilgisayar kasasıya ilgili sessizliği eleştirdi. Keleş, kasadaki bilgilerin açıklanmasını istedi.

Ecevit Keleş, yaptığı yazılı açıklamada, "3 Temmuz 2020 tarihinde, MÜSİAD Sakarya başkanı Yaşar Coşkun’a ait geçmişteki birçok benzer patlama sebebiyle SABIKALI olan Hendek’teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında gerçekleşen patlama ile ilgili olarak olayın sıcaklığı ile yapılmasının uygun olmadığını düşündüğümüz için ertelediğimiz bu açıklama ile konuyla ilgili görüş, düşünce, soru ve önerilerimizi yetkililere sormak ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz" dedi.

Öncelikle olayın kaza değil cinayet olduğunu ifade eden Keleş, " Kaza sözlük anlamıyla “Umulmayan, beklenmeyen bir olay dolayısıyla bir kimsenin, bir nesnenin zarara uğraması” anlamına gelmektedir. Böylesine bir işletmede patlama olasılığı beklenmeyen bir durum değildir. Bütün riskler aleni olarak ortadayken ve dahası gerek teknik / hukuki yetkililer gerekse de çalışanlar firma sahiplerini, yetkililerini defalarca uyarmışken bilerek önlem almayan, çalışanları daha fazla üretim için zorlayan firma sahipleri aklamaya çalışılsa da bu suçtan yargılanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Keleş, açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti Makine Kimya Endüstrisi gibi bir tecrübeye sahipken hem MÜSİAD SAKARYA ŞUBE BAŞKANI hem de  patlayan fabrikanın sahibi olan kişiyi kurtarmak, aklamak adına kapalı kapılar ardında kurulan bu işin doğası, fıtratı benzeri açıklamaları kabul etmiyoruz.

MÜSİAD’ın patlamada bedenleri paramparça olan ve tarlalara dağılan işçilerimizin ailelerine değil yandaş patrona MORAL YEMEĞİ düzenlemesi, ne yaparız da onu kurtarırız toplantıları düzenlemesi yıllardır sürdürülen emek hırsızlığının geldiği acıklı bir noktadır." 

TEK DAVALARI RANT !

"Bir de; MÜSİAD SAKARYA ŞUBE BAŞKANI ve patlayan fabrikanın sahibi olan kişinin, toplantının Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla düzenlendiği söylemesi, 30’u aşkın MÜSİAD il başkanının desteğe geldiğini belirtmesi patlamayla parçalanan bedenler tarlalara savrulurken birilerinin yandaşı kollama telaşına düştüğünün, insanlıktan nasıl uzaklaştıklarının, kendileri ceplerini doldururken garibana anlattıkları “davamız” masalının altında dönen rant kavgasının bir kanıtıdır."

AYRICALIKLARI MÜSİAD ÜYELİĞİ Mİ?

"MÜSİAD’ın onuruna MORAL YEMEĞİ düzenleği Sakarya şube başkanının eşi ve oğlu olduğu iddia edilen kişiler herkesin gözü önünde olay yerinden bilgisayar kaçırıyor. Böylesi önemli bir kanıtı kaçırmaya çalışan bu şahıslar hakkında neden o an işlem yapılmadı? Onları ayrıcalıklı kılan şey nedir? MÜSİAD ÜYELİĞİ MİDİR?"

SORULAR

  1. O bilgisayar kasasında ne vardı? İddialar muhtelif, güvenlik kameralarının kayıtları mı yoksa sigortasız çalışan işçilerin kayıtlarımı yoksa her ikisi demi? Yoksa bilmediğimiz bir kanıt mı? Bu konuda yetkililerden acilen bir açıklama bekliyoruz, yetkililerin bu konudaki sessizliğini de CHP olarak anlamış değiliz.
  1. 5 kez patlama olan bir işletme nasıl oluyor da hep kısa bir süre sonra hemen faaliyetlerine başlayabildi? Bu patlamalarda da MÜSİAD’ın moral desteği oldu mu? Tüm patlamalardan sonra yapılan denetim raporlarının derhal açıklanmasını talep ediyoruz.
  1. Son 6 aydaki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı raporlarında neler yazmakta?
  1. Çalışanlar patlamadan dört beş gün öncesinden başlayarak depolardaki malzemelerde ısınma olduğunu bunu yetkililere ilettiklerini ancak önemsenmediğini belirttiler. Bununla ilgili bir soruşturma yapıldı mı?
  1. İş güvenliği uzmanının “uyarılarım dinlenmediği için işi bıraktım” dediği iddia edilmektedir. Bu doğru mudur? Araştırılmış mıdır?
  1. Fabrika binalarının çatı yüksekliği, duvar kalınlığı vb fiziki özellikleri kanun ve yönetmeliklere uygun mudur? Binalar arası mesafeler yeterli midir? İhbar ve söndürme sistemleri yeterli ve faal midir?
  1. Patlamanın kesin sebebi nedir? Bu konuda teknik rapor tamamlanmış mıdır?
  1. “Moral Destek Grubu” yardımlarıyla, telefon destekleriyle eskiden olduğu gibi, bu fabrika kısa sürede yeniden açılacak mıdır?

Cumhurbaşkanına karşı sosyal medyada yazı yazdı diye insanlar 5 dakikada gözaltına alınırken olaydan 5 GÜN SONRA da olsa adaletin işlemesi adına MÜSİAD SAKARYA ŞUBESİ BAŞKANI, FABRİKA SAHİBİ’nin gözaltına alınıp soruşturulması önemlidir. Eğer bir yerlerden telefon gelmezse, “moral destek grupları” devreye girmezse yetkililerin gereğini yapacağına eminiz.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi ve Sakarya İl Başkanlığı olarak eşgüdüm içinde kurduğumuz komisyonlarımızla bu işin takipçisi olacağız. Bu davanın kamuoyu adına bir tarafı da biziz. Hukuken de bu yönde girişimlerimizi yapacağız. Hukuki, maddi, manevi desteğe ihtiyaç duyan fabrika çalışanları ve ailelerinin koşulsuz olarak yanındayız. Dilek, istek ve destek talepleri için kapımız sonuna kadar açıktır.

Başta sayın valimiz olmak üzere tüm yetkililerin süreci şeffaf olarak yürütmesi, kamuoyunca beklenen cevapları ivedilikle ve net olarak paylaşarak, adil bir soruşturma ve yargı süreci olacağına dair kamuoyunu ikna etmeleri önemlidir."