CHP sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Serdivan AVM ve Cadde 54 projelerine ilişkin Serdivan Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’ne yönelttiği rant iddialarını tekrarladı. Keleş, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’dan mal varlığını açıklamasını da istedi.

Ecevit Keleş'in düzenlediği basın toplantısına ilişkin metinde şu görüşler ve ididalar yer aldı:

1-SERDİVAN AVM NİN ÇIKMALARI YEŞİL ALANDADIR

Sayın Başkan tekrar söylüyorum; Serdivan AVM zemin kattaki birçok dükkan ekleri kaçak çıkmalara sahip, parsel dışına taşıyor.

Bunu 2018 Eylül’ünde verdiğin röportajda sende kabul ediyordun şimdi değişen nedir?

“AVM’de herkes kendi bulunduğu yerde iş yerini uzatıyor evet. Ama bu o iş yerlerinin öyle kalacağı anlamına gelmez. İleride herhangi bir işlem nedeni ile kaldırılmasını istediğimizde bahsi geçenler gereğini yapacaklar” diyen kimdi Yusuf Bey ?

Şimdi tüm vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti Tapu ve Kadastro Müdürlüğü parsel sorgulama sayfasına (https://parselsorgu.tkgm.gov.tr) girerek Sakarya İli Serdivan ilçesi Adalı Serdivan mahallesi 132 ada 17 nolu parseli araştırsın. Bu parsel Serdivan AVM parselidir. Evinizin rahatlığında bakın parsel sınırlarının dışına taşan yapılar var mı? Yok mu?

Yok yerinde göreyim diyenler için şu anda AVM otoparkı olarak işgal altındaki yeşil alanda köşe koordinatları çakılı durumdadır. Eğer Sayın Başkanın itirazı varsa birlikte ölçüm yapabiliriz.

2-SERDİVAN AVM NİN TÜM OTOPARKLARI İMARDA YEŞİL ALANDIR !

Serdivan AVM’nin otoparkı 132ada 18nolu parsel (ve AVM etrafı) imarda YEŞİL ALAN, Park gözüküyor diyoruz. Niye cevap veremiyorsun? Çünkü doğru.

Bunun böyle olduğunu Büyükşehir’e sunduğu 29.11.2018 tarihli dilekçe ekinde Serdivan AVM / Ada Yatırım Gayrimenkul kabul ediyor. Yani özel firma bile oralar yeşil alan diyor.

Bunun böyle olduğunu 01.07.2020 tarihli Belediye Meclis Toplantısı gündemi 2. Maddesi evraklarında bizzat sen de söylüyorsun. Dürüst ol dürüst !

YEŞİL ALANDAKİ ARAÇ YIKAMANIN ORADA NE İŞİ VAR ?

Yine aynı YEŞİL ALANIN bir kısmında TİCARİ FAALİYET gösteren araç yıkama istasyonunu kapatacak mısın sayın Yusuf Alemdar? Bu ticarethanenin ofis binasının ruhsatı ve iskanı var mı? Niye burası hakkında tek kelime etmedin? Eline tutuşturulan kartonda bile bu araç yıkama istasyonu kaçak gözüküyor. Bu araç yıkama istasyonundan bugüne değin belediye namına hiç para aldın mı? Ne kadar aldın? Yoksa yandaşa beleş mi sayın Yusuf Alemdar ?

3-HALK KENDİ PARKINA YILLARDIR SOKULMUYOR

Ben planetaryum yıkıldı demedim ! Kendin uydurup kendin cevap veriyorsun. Dediğimizi aynen tekrarlıyoruz; yandaşın inşaatının işçi ve şantiye konteynerleri vatandaşın parkının ortasına konulmuş, YILLARDIR parkın o kısmı çevrilmiş halk sokulmuyor, bunu nasıl inkar ediyorsun?

Bu toplantıdan sonra hep birlikte gidip bakarız vatandaşa açık mı? Kapalı mı? Konteyner var mı yok mu?

Elindeki kartonda bile park yandaş tarafından işgal edilmiş gözüküyor, parkın işgal altındaki kısmı yanındaki park alanından ayrı renkte açık yeşile boyanmış. Karton doğru söylüyor sen yalan Yusuf Bey.

Sayın başkan, Serdivan’da her önüne gelen Serdivan’daki parklara işçi barakası koyup parkı çevirebiliyor mu? Yoksa bu hak sadece yandaşa mı ait?

4-KİMİN AİLESİNE RANT YAKIŞIYOR GAYET NET !

Diyorsun ki bana ve aileme rant yakışmaz rant sana, size yakışır. Siyasetin konusu ve malzemesi aile olmaz. Benim geldiğim gelenek buna uygun değil ama madem bu konuyu açtın sana kısa bir cevabım olsun. Siyasete girmeden önce benim ve ailemin ticari faaliyet alanları ve ne yaptığımız ortadadır.

Şimdi bunun cevabını siz verin;

Senin ve ailenin siyasete girme yılın olan 2001 yılı öncesi ve sonrası hem maddi hem ticari durumunuzdaki değişim nedir?

Benim ve ailemin ticari faaliyetlerinde bir farklılık olmamıştır. Ya senin ve ailenin? Bu soruyu aynı zamanda tüm Serdivanlıların ve Sakaryalıların takdirine ve dikkatine sunuyorum.

5-KARAR VER SAYIN BAŞKAN BURASI KİMİN?

Sayın Başkan imara açmak istediği yer için önce diyor ki Serdivan AVM parseli. Sonra diyor ki belediye mülkü. Karar ver burası kimin?

Sayın başkan diyor ki; İki gayrimenkulde belediyenin malı bende takas ettim. Ne var bunda? Orayı ticarete açtım. Hayırdır belediye olarak ticarete mi başlıyorsunuz sayın başkan ? Yoksa orada spor malzemeleri mi satacaksınız? Patates, soğan mı? Ne satacaksınız? Veya birine kiraya mı vereceksiniz o TİCARİ ALANI?

YENİ YEŞİL ALAN CADDE54 ÜN AÇIK OTOPARKI MI OLACAK?

Diyor ki ne olmuş ? Daha önce Belediyenin olan, Serdivan AVM parselinde, Cadde 54 parselinde ne olduysa yeni imara açmaya çalıştığın yerde de aynısının olmayacağının bir garantisi var mı?

Yandaş zengin olacak, sende bunu belediyeye gelir, büyük proje masallarıyla kamufle etmeye çalışacaksın. İtiraz edene şerefsiz diyeceksin yok öyle bir dünya !

En önemlisi niye oradaki kapanacak okuldan tek kelime bahsetmediniz Sayın Başkan ? 33 dakika konuşup okulun varlığını neden sakladınız? Vatandaştan neyi gizliyorsunuz? Üstelik İl Milli Eğitim Müdürlüğü bizim bu okula ihtiyacımız var, kapatılmamalı demesine rağmen bu okul düşmanlığı neden?

Sayın Valim; size bağlı bir kurum olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Serdivan Belediyesine yazdığı 31.10.2019 tarih 21380241 sayılı yazısında bu okul bize lazım demesine rağmen bu rant paylaşımına valilik neden sessiz kalmaktadır?

6-KANUNLAR PARSEL SAHİBİNE GÖRE DEĞİŞİYOR MU?

İnsanda biraz utanma olur ! Kimseye torpil geçmedim diyorsun. Bugün TOKİ ve senin rant projen dışında Sakarya’da 6 kat imar mı var? Sokağın halk tarafı yani sol tarafı 3 kat ve0,9-1 emsal rant tarafı yani sağ tarafı 6 kat ve 2 emsal buna rağmen hala kime rant sağlamışım çık açıkla diyor. Şereften ahlaktan bahsediyor.

Yolun karşısı böyle de Cadde54 ün yanı farklı mı? Rant projesinin yanındaki parsel belediyeye başvuruyor benim de emsalimi yan komşum CADDE54 gibi 2 yapın diyor. Talebi reddediliyor.

Aslında doğru olan bu red kararı. Doğru olmayan Cadde54 e kanunlara aykırı olarak fazladan imar hakkı sağlanması, cadde54’e sağlanan hakkın rant olmadığını söylüyorsan otel inşaatına neden sağlamıyorsun? Bu çifte standart niye?

Red kararı gerekçesi de CADDE54 e sağlanan iltiması gözler önüne seren bir karar. 01.09.2020 tarihli meclis toplantısının 5. Gündem maddesindeki komisyon raporundan aynen okuyorum;

7221 sayılı kanunun 12. Maddesine eklenen 3194 sayılı kanunun ek-8 maddesine istinaden “Parsel bazında nüfus yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar plan değişikliği yapılamaz”.

Evet bu kararı alan, cadde54 e verilen imarı savunan Serdivan Belediyesi ve Yusuf Alemdar ama iş yan parsele gelince aynı imara kanuna aykırı diyor.

Buradan ilan ediyorum, siyasi taahhüt veriyorum, Serdivan Belediyesini kazandığımız gün, aynen Sayın Başkan, Serdivan Belediyesinin dediği gibi aslında hukuksuz olan bu inşaatın iskanını iptal edeceğiz. Bu şimdiden geleceğe düşülmüş bir not, vatandaşlarıma bir uyarıdır.

Sakın ha sakın utanmadan ortaya çıkıp belediye buraya %35,5 ortak ondan bu istisnaları sağladım deme. Oluşan bu haksız rantın üçte ikisini yandaş alıyor belediyeye de üçün biri kalıyor.

7-UYDUR UYDUR KONUŞ !

Yusuf Başkan diyor ki Ecevit Keleş Cadde54 ün bodrum katında otopark yok dedi. Böyle bir şey demedim. Ben ve broşürümüz buradayız. Aklınca daha öncede çeşitli kereler kullanılan bir olaydan yola çıkılarak rant paylaşımını göz ardı ettirecek. Neymiş Kılıçdaroğlu kent meydanının altına otopark yapacağım demiş ama zaten otoparkmış.

AKP Genel Başkanı Taraklı’nın olmayan hastanesini mitinglerdeki toplu açılış törenlerinde defalarca açmadı mı? AKP İlçe Başkanı bile bir miting sonrası buna isyan etmedi mi? Soruyorum Taraklı’da sayın Cumhurbaşkanının defalarca açtığı ama gerçekte olmayan 30 Yataklı Devlet Hastanesi ilk mitingde yeniden açılacak mı?

Sadece bu iki olayı bile karşılaştırsanız birinde hata, diğerinde ise insanların gözleri önünde defalarca tekrarlanan kasıtlı bir aldatmaca, yalan var.

Otopark konusuna gelirsek Sayın Başkanın dediği gibi Cadde54 ün yeraltında otopark yok gibi bir ifadem veya broşürümüzde böyle bir iddia hiç olmadı. Broşür incelenirse bir iddiadan, bir kaygıdan bir olasılıktan bahsetmektedir.

Oda şudur; komşu okulun yıkılarak yeşil alana çevrilmesi ile kazanılacak alan ile CADDE54 tarafından işgal altında olan alanın birleşerek komşu AVM otoparkı ile tek parça haline gelmesi CADDE54 e sahip olmadığı, bir yer üstü otoparkı fiilen kazandırmakta ve dahası AVM ve CADDE54 ün fiilen birleşmesine yol açmaktadır. CHP’nin müdahalesi ile bu ihtimal artık engellenmiştir.

8-ARSA SAHİPLERİ Mİ BİLMİYOR? SEN Mİ YALANCISIN?

Ya sen nasıl bir yalancısın? insanların gözünün içine baka baka tek ayak üstünde elli yalan söylüyorsun. Sen bir kurumun başkanısın bari makama saygın olsun.

Ne diyor Sayın Başkan ? Cadde54 ve şu anda otel inşaatı yapılan komşu parselin imarı, emsali 2 imiş, hemde 1994 yılından beri. Yalanın daniskası .

Ne 1994 ü ! O kadar uzağa gitme, 15gün önceki 1 Eylül 2020 tarihli meclis toplantısında otel inşaatı sahiplerinin arsa emsalinin 1,5’tan 2’ye çıkarılması talebi mecliste reddedilmedi mi? O toplantının başkanı sen değil miydin?

Madem 1994 ten beri oranın emsali 2, buranın sahipleri emsali 2 ye çıkarın diye niye başvurdu? Bu insanlar aptal mı? Onlara aptal diyorsan 15gün önce senin başkanlık ettiğin Serdivan belediye meclisi hayır arttırmayız 1,5’ta kalsın diye nasıl karar aldı?

Otel alanı böyle iken 1994 den beri imarı değişmedi dediğin Cadde54’ün 2014 yılı imarında kat yüksekliği 10,5m iken şimdi 17,5m değil mi?

Hiç mi utanman yok ! Göz göre göre yalan söyleyip, basını, halkı kandırıp bir de ahlaktan şereften bahsetmek nasıl bir ruh halidir anlamak mümkün değil. Garip hareketlerinin, sahte mimiklerinin yalanlarını örttüğünü mü sanıyorsun? Bizleri korkutamazsın da, kandıramazsın da.

9- NE YATAY NE DİKEY BİR SONRAKİNDE ÇAPRAZ DENEYİN !

İşinize gelince yatay mimari işinize gelince “alanı boğmak istemedik” kat çıktık, dikey mimari. Sen mi safsın bizi mi saf zannediyorsun. Belki vatandaşta senin gibi “alanı boğmak istemiyor” kat çıkmak istiyor onun buna hakkı niye yok ?

Bahsettiğin aynı teknik raporu getirecek, hazırlatacak tüm vatandaşlar da Serdivan’da 6 katlı bina yapabiliyor mu? Bu işleminde Adalet var mı ?

Hani kimseye ayrıcalık yapmadım diyorsun ya. Aynı şartlarda vatandaşa yasak olan yandaşa serbest olmuş olmadı mı? Ayrıcalık yaptığımı iddia eden şerefsizdir diyordun ya şimdi Serdivanlılar kim şerefsiz karar versin.

10- AYNI YERDE KENDİ ARSAN OLSA %35 İLE VERİR MİSİN

Serdivan’ın kalbinde %35,5 ile kat karşılığı anlaşma yapmak BAŞLI BAŞINA BİR PEŞKEŞTİR. Halkın çıkarına olmayan böylesi bir anlaşmayı bize Serdivan Belediyesi’ne gelir kazandırmak olarak yutturacağını sanıyorsan ya sen çok safsın ya da milleti saf sanıyorsun. Seni içi boş nutukların da kurtaramaz.

Önceki yıllarda basında yayınlanmış savunmanı da kamuoyuna hatırlatmak istiyorum;

“Neden arsa ve arazilerde yüzde 50 ile anlaşılırken, siz bu kadar indirimli yaptınız?’ diyenler var. Gülüyorum. Burası binlerce dönüm arazinin olduğu yer. Böylesine büyük alanlarda yüzde 25 ile yüzde 35 üzerinden anlaşma yapılır”.

Sakaryalılar olarak Yusuf Bey den altın bir bilgi öğrenmiş olduk. Demek kat karşılığında vereceğiniz arsa büyüdükçe oranınız azalırmış. Yersen tabi. Madem böyle idi parseli ikiye bölüp verseydiniz anlaşma oranınız artardı belediye daha karlı olurdu Sayın Başkan.

Son olarak herkes tarafından bilinmesini isterim ki her ne kadar Yusuf Bey “CHP Sakarya İl Başkanı kapalı kapılar ardında fiskos yapıyor” dese de bu broşürler dağıtılmadan önce Serdivan Belediye Başkanı sayın Yusuf Alemdar’ı arayarak kendisine konuyu sordum.

Kendisi de “Ya sende inşaatçısın, en iyi sen bilirsin bu işleri, belediyenin paraya ihtiyacı var” dedi.

Hiçte öyle kameralar karşısındaki gibi hiddetlenmedi, yok böyle bir şey demedi ahlak, şeref nutukları atmadı. Bu yüzden kameralar önündeki hareketlerini gülerek izledim.

Sözlerimi burada sonlandırırken Serdivan ve Sakarya halkına söylemek istiyorum ki ; Bu rant meselesi Ak Parti, Mhp, Chp meselesi değildir. Bu mesele yetim hakkı yenilmesi meselesidir.

Sayın başkan, daha yeni başlıyoruz, 18 uygulamalarınızın, şelale park, pazar alanı ve diğer projelerinizin yeşil alan ile ilgili tasarruflarınızın takipçisi olacağımızı buradan belirtiyorum.

Buradan özellikle Sayın Valime, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’na seslenmek istiyorum. Üç beş kişi rant sağlayacak diye bu şehrin hakkı ve hukukunun ayaklar altına alınmasına engel olun, görevinizi yerine getirin.

Serdivanlı vatandaşlarıma buradan çağrı yapıyorum; yerel yönetimler ile alakalı gördüğünüz usulsüzlük ve yanlışlıkları bize herzaman bildirebilirsiniz.