Almanya'da kurulan İlerici İttifak (Progressive Alliance), “2019 Özel Siyasi Cesaret Ödülü”nü dün  akşam Stockholm’de yapılan bir törenle Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a verdi. Törene HDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hişyar Özsoy ve Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş birlikte katıldı.

Törene tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden mesaj gönderen Demirtaş, “Bana layık gördüğünüz siyasi cesaret ödülünü direnen Kürt ve Türk halkı başta olmak üzere Türkiye’deki tüm halklarımıza armağan ediyor, bu ödülü Türkiye cezaevlerindeki kadın yoldaşlarım başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklar adına kabul ediyorum” dedi.

Demirtaş, mesajında şunları kaydetti: "“Halen, on iki yıllık milletvekilliği ve parti eş genel başkanlığı yaptığım dönemdeki konuşmalarım nedeniyle hakkımda açılan 122 soruşturmadan dolayı binlerce yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyorum. Gerçekte bir yargılama falan da yapılmıyor, siyasi rehine olarak hapiste tutuluyorum.

"Diğer eş genel başkanımız Figen Yüksekdağ ile birlikte 8 milletvekili, onlarca belediye başkanı ve binlerce siyasi tutsak hapishanelerde tutuluyor. Ancak tüm baskılara rağmen inandığımız ilkelerden ve doğrulardan taviz vermeden, tüm gücümüzle zulme karşı direniyoruz. Eğer varsa birazcık cesaretimiz, onu da halkımızdan alıyoruz."

Başak Demirtaş: Haklı mücadelende hep yanında olacağım

Selahattin Demirtaş adına ödülü alan Başak Demirtaş ise, şunları söyledi: “Selahattin şu anda belki kilometrelerce uzakta, dört duvar arasında bir hücrede, ama kalbinin şu anda benimle birlikte bu salonda heyecanla attığını hissedebiliyorum.

“Ona buradan seslenmek istiyorum, ömrüm yettiğince bu haklı mücadelende bütün gücümle yanında olmaktan gurur duyacağım ve umuyorum ki, sen ve haksız yere cezaevinde olan tüm tutsaklar en kısa sürede özgürlüklerinize kavuşacaksınız.

“Bu ödülü sana vereceğim günü sabırsızlıkla ve büyük bir umutla bekliyorum. Burada ve dünyanın her yerinde bizimle dayanışma gösteren tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum."