umhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in davetlisi olarak gittiği Moskova dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Rusya'daki MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'na katılıp sektörün yeni ürünlerini yerinde tanıma fırsatı bulduğunu belirten AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'i 17-22 Eylül'de İstanbul'da yapılacak Teknofest'e davet ettiğini açıkladı.

'SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR'

Putin'le yaptığı görüşme hakkında da bilgi veren Erdoğan, "Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde ikili ilişkilerimizi, Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel konuları ele alma fırsatı bulduk. Ticaret, turizm ve S-400 bu konuların başında geliyor. Suriye'de siyasi çözüm için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede Anayasa Komitesi'nin kurulması ve çalışmalarına hemen başlaması önem arz ediyor" dedi.

Suriye'de en acil konunun İdlib Mutabakatı'nın uygulanması ve devam eden operasyonların durdurulması olduğunu belirten Erdoğan, "Bu bölgede yeni bir insani krizin yaşanmasını istemiyoruz. DEAŞ, PYD-YPG, HTŞ, hepsi bertaraf edilmelidir. Bu konuda taviz vermeyiz.16 Eylül'de Ankara'da yapacağımız Üçlü Zirve'de bu konuları da Sayın Putin ve Sayın Ruhani ile ele alacağız" dedi.

'MÜNBİÇ'TE ŞİMDİ YEPG-PYD NUMARA ÇEKİYOR'

Fırat'ın doğusunun PYD-YPG'den temizlenmesi için de önemli adımlar atıklarını belirten Erdoğan, "Güvenli bölge kurulması için ABD ile vardığımız mutabakat bu yönde atılmış doğru bir adımdır. Bu çerçevede ortak harekat merkezi kuruldu ve ortak devriyeler yakında başlayacak. Burada iki hususun altını çizmek isterim. Birincisi Münbiç'tekine benzer bir oyalamaya asla müsaade edemeyiz. Süreç hızlı ilerlemelidir. İkincisi Fırat'ın doğusunun PKK-YPG-PYD için korunaklı bir bölge haline gelmesine izin vermeyiz. Burada bir terör koridoruna izin vermedik. Bundan sonra da adımlarımızı buna göre atacağız" ifadelerinde bulundu.

Münbiç konusunda PYD ve YPG'yi hedef alan Erdoğan, "Münbiç'te, şimdi PYD-YPG numara çekiyor. İşte çıktık, çıkıyoruz vesaire… Çıktıkları yok. Biraz bir azalma olayı var ama asıl olan Kobani ötesi... Oralarla ilgili olarak da biz tabi diğer taraftan güvenli bölge hazırlıklarının da çalışmasını yapıyoruz. Güvenli bölge ile ilgili olarak da inşallah 16 Eylül'de Türkiye'de yapacağımız Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'nde bunu da aramızda konuşacağız" dedi.

'THK İLE BİR YERE VARAMAYIZ'

NTV'den Nermin Yurteri'nin haberine göre, orman yangınlarına da değinen Cumhurbaşkanı, başaraılardan çok skandallarla gündeme gelen Türk Hava Kurumu için "Bu Türk Hava Kurumu ile bir yere varamayız" dedi:

"Şu anda bir olay daha çıktı ortaya; Türk Hava Kurumu (THK) meselesi. Türk Hava Kurumu'nun arkasında kim var? CHP'li milletvekili. Onun arkasında CHP. Bunu savunuyorlar ve 'Bakanlık neden Türk Hava Kurumu ile çalışmıyor?' diyorlar. Yahu bu adam zaten mezarlığa dönüştürmüş Türk Hava Kurumu'nu. Oradaki uçakların motorları, pervaneleri yok. Yani rezillik diz boyu. Şimdi büyük ihtimalle şurada birkaç gün içerisinde orayı da masaya yatıracağız. Yani bu Türk Hava Kurumu ile bir yere varamayız."

'BENİM GÖNLÜM İDAMDAN YANA'

Emine Bulut cinayetiyle siyasi iktidarın yeniden gündeme getirdiği idam cezasına da değinen erdoğan, "Benim gönlüm idamdan yana' çıkışını yineledi:

"Adalet Bakanıma da söyledim; yani bir defa hukuk içerisinde ne yapılıyorsa önce bunu yapacaksınız dedim. İkincisi, bizim bir şey daha yapmamız lazım. Tabi benim partimdekiler de dahil burada benim gönlüm açık ve net söylüyorum idamdan yanadır. Bir kadını bıçaklayarak öldürüyorsun hem de yavrusunun gözleri önünde. O yavru 'anne ölme' diyor. Kan revan içinde kadıncağız. Ondan sonra çıkıyor bazıları da insan hakları mücadelesi veriyor. 'Bu nasıl böyle istenir, Avrupa'da bu yok.' Avrupa'da olmazsa olmaz mı? Avrupa'da bu yok diye biz doğrudan, haktan sapacak mıyız? ABD'nin çeşitli eyaletlerinde var. Dünyanın değişik ülkelerinde var. Demek ki oluyor. Can bu kadar basit mi? 'Efendim işte insan hakları bilmem nesi bunu kabullenmez' diyorlar. Kabullenmeyebilir."

(artigercek.com)