HDP sözcüsü Saruhan Oluç yaptığı açıklamada, HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, "24 Haziran seçim sonuçlarına göre batıdaki birçok il ve ilçenin AKP-MHP koalisyonundan alınma imkanı var. Bu koalisyonun sıkıştırılması, kuşatılması açısından yerel yönetimlerin kuşatılması önemli bir adım. Yerellerde geniş ittifaklar sağlanırsa olumlu sonuçlar alınır. İstanbul, Adana, Mersin, Antalya ve Bursa gibi birçok metropolde bu imkan görünüyor" dedi.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'ya konuşan Oluç, “Bu koalisyonun sıkıştırılması, kuşatılması açısından yerel yönetimlerin kuşatılması önemli bir adım. Yerellerde geniş ittifaklar sağlanırsa olumlu sonuçlar alınır." dedi. 

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç’un partinin yerel seçim hazırlıklarına dair Gazete Duvar’ın sorularına yanıtları şöyle oldu:

Yerel seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili Anayasa değişikliği gündeme gelirse tavrınız ne olur?

Sadece yerel seçimlerle ilgili Anayasa değişikliğine sıcak bakmayız. Normalde seçimlerin martta yapılması gerekiyor. Bunun 4-5 ay öne çekilmesinin toplumun değil tamamen iktidarın ihtiyaçlarından kaynaklandığını düşünürüz. Böyle bir süreç gelişirse parti kurullarında değerlendiririz ama biz hazırlıklarımızı başlattık.

Nasıl bir çalışma başlattınız?

2 eksenli bir çalışma başlattık. 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını analiz ettik, sandık sandık eksikliklerimizi gördük. Nerede hedeflediğimiz oyların altına düştük, nerede sıkıntılar var bunları tespit ettik. Ağırlıklı olarak Kürt illerinde eksikleri gördük. Sadece kayyım atanan il ve ilçeler değil diğer il-ilçelerdeki eksiklikleri de gördük. Oralarda nokta çalışması yapmaya başladık.

Tespit ettiğini eksiklikler neler oldu?

Bir sandık görevlendirmeleri ile ilgili sıkıntılar var. Oy düşüşlerinde kimi yerde sandığa gitmeme, kimi yerlerde göç nedeniyle sıkıntılar ve bu sıkıntıları gidermede bizim eksiklerimiz var. Kimi yerlerde vatandaş adaylarımızı beğenmediği için tepki göstermiş. Kimi yerlerde politik eksikler var. Tüm bunlara ilişkin önlemleri almaya başladık.

‘YEREL SEÇİME DBP DEĞİL HDP OLARAK GİRECEĞİZ’

2014 yerel seçimlerinde Demokratik Bölgeler Partisi olarak seçime girildi. Bu seçimde nasıl olacak?

Mart 2014 seçimlerinde HDP daha yeni kurulmuştu, örgütlenmesi açısından eksiği vardı. O nedenle DBP ve HDP olarak 2 parça girildi. Daha sonra adını DBP olarak değiştiren BDP bizim en büyük bileşen partimizdi. Ama aradan 4.5 sene geçti. Örgütlenmemizi tamamladık. Bu arada HDP olarak 2 genel seçim, 1 referandum, 1 Cumhurbaşkanlığı seçimine katıldık. HDP’nin tanınmışlığı daha da yaygınlaştı. Örgütlenmemizdeki eksiklikler de giderildiği için HDP olarak yerel seçimlere katılma eğilimi oluştu. Yerel seçimlere HDP olarak gireceğiz.

‘KAYYIM RAPORLARI ÇIKACAK’

DBP’nin 100’e yakın belediyesine kayyım atandı. Kayyım atanan belediyelerin olduğu il ilçelerde nasıl bir seçim stratejisi uygulayacaksınız?

Sadece kayyım atanan il ilçeler değil tüm bölgeyi değerlendiriyoruz. 24 Haziran seçimlerde kayyım atanmamış bazı illerde de belediyeleri alacağımızı gördük. 1. derece kayyım atanan iller ve ilçelere dönük çalışmamız olacak ancak diğer tüm il ve ilçelere de ağırlık vereceğiz. Birincisi kayyımların yaptıklarına ilişkin bir değerlendirme çalışmasını tamamlamak üzereyiz. Halka bunları anlatacağız. İkincisi bizim de hizmetler, projeler ve yerel yönetimlere halkın katılımını sağlamak açısından eksikliklerimiz var. Bunları değerlendiriyoruz. Kayyım atanan yerlerde hem yeni dönem projelerimizi hem de halkın katılım imkanlarını nasıl artıracağımızı konuşacağız. Belediye hizmetlerinin daha sağlıklı ve başarılı yapılması için neler yapılması gerektiğini tartışıyoruz. Bunların hepsini bir paket olarak önümüzdeki dönem ortaya çıkartıp kamuoyu ile paylaşacağız.

söyleşinin tamamı için tıklayın