HDP Milletvekili Zeynel Özen, Sivas katliamı sanığı Ahmet Turan Kılıç’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın affıyla tahliye olmasıyla ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e soru önergesi yöneltti.

Soru önergesinde, Ahmet Turan Kılıç’ın suçunun polis tutanaklarında “2 Temmuz’da başından sonuna kadar kalabalığı tahrik etti. Cihada çağrı yaptı. ‘Şeriat gelecek, zulüm bitecek’ sloganını devamlı atıyordu. Oteli taşlayanlar arasındaydı” şeklinde saptandığının altını çizen Özen, “İnsanlık suçu işlediği kanıtlanmış olmasına rağmen affedilmesi, ulusal ve uluslararası hukuka aykırıdır” dedi.

Anayasa göre Cumhurbaşkanı kararlarının yargı denetimi dışında olduğunu ancak bu kararların uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini söyleyen Özen, insanlığa karşı suçların hukuki açıdan af kapsamında olamayacağını belirtti. Özen, Sivas katliamında etkin rolü kanıtlanan Ahmet Turan Kılıç’ın affının herhangi bir hukuki dayanağı olup olmadığını sordu.

Şu an hapishanelerde insanlığa karşı suç kapsamında olmamasına rağmen 457’si  ağır 1333 hasta mahpus olduğuna dikkat çeken Özen, soru önergesinde bu hastaların neden affedilmediğini ve bugüne kadar kaç hasta tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinde hayatını kaybettiğini sordu.