AKP'nin yerel seçimlerin ardından uygulamaya başladığı kayyum politikası sonucunda şimdiye kadar 24 belediyesini kaybeden HDP, yarın bütün bileşenleri ile yapacağı toplantıda belediyelerden ya da TBMM’den çekilmek de dahil kendisine yeni bir yol çizmeyi tartışacak.

Son rakamlara göre; 19 Ağustos-16 Kasım 2019 tarihleri arasında üçü büyükşehir, biri il, 19’u ilçe, biri de belde olmak üzere toplam 24 HDP’li belediye başkanı İçişleri Bakanlığı talimatıyla görevden uzaklaştırıldı. Bu belediyelere o il ve ilçelerin mülki amirleri, yani vali ve kaymakamları atandı. HDP’li 36 belediye başkanı gözaltına alınırken, 14 tanesi tutuklandı.

HDP’ye karşı uygulanan kayyum politikası sadece son yerel seçimlerle sınırlı değil. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde çıkartılan 674 sayılı kanun hükmünde kararname ile Cumhurbaşkanına belediyelere kayyum atama yetkisi verilmiş ve bu kapsamda HDP/DBP’li 102 belediyeden 95’ine el konulmuştu.

Bu belediyeleri geri almak, HDP'nin 31 Mart yerel seçim kampanyasının en önemli hedeflerinden biri oldu. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yerel seçim öncesinde yaptığı bir konuşmada “Kayyum atanan yerleri geri alacağız diyorlar. Benim vatandaşım bunları geri almana fırsat veriyorsa, devletin imkanlarını Kandil’e gönderecek olursanız yine kayyumlarımızı atarız” sözleriyle şimdiki sürecin işaretini vermişti.

HDP'nin yeni yolu ne olacak?

HDP, yarın Ankara’da milletvekilleri, belediye başkanları ve partinin bütün bileşenleri ile bir araya gelerek, son gelişmelerin ışığında yeni bir kayyum raporu ile bundan sonra izleyeceği tutumu ve beklentilerini yansıtacak bir deklarasyon açıklayacak.

Parti yönetimi belediyelere kayyum atamalarının devam etmesi durumunda 8-10 haftada bütün belediyelerin kaybedilebileceğini değerlendiriyor.

Buna karşılık toplantının gündeminde bir süredir dile getirilen sine-i millet tartışmaları da var.

DW Türkçe’nin edindiği bilgiye göre bu kez sadece bazı eski milletvekilleri değil parti yönetimindeki bazı isimler de çekilme alternatifini düşünüyor. Ancak ağırlıklı olarak değerlendirilen belediyelerle ilgili olan çekilme seçeneği. Zira bir milletvekilinin TBMM’den çekilmek istemesi durumunda bunun Meclis Genel Kurulu’nda onaylanması gerekiyor ve mevcut AKP-MHP çoğunluğu ile onayın mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

TBMM’den çekilme tartışmaları milletvekili dokunulmazlıklarının 2016’da kaldırılmasının ardından da gündeme gelmiş ancak bu yönde bir karar alınmamıştı.

Partinin dikkatle takip ettiği bir başka süreç de iktidarın yerel yönetimlerle ilgili hazırlıklarını sürdürdüğü yasa tasarısı.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum yönetiminde olduğu döneme ilişkin raporunda ‘güvenlik zafiyeti’ olacak kentlerde belediye başkanının Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını önerdiğini hatırlatan yetkililer, bunun bir yasa ile önlerine gelebileceğini belirtiyor.