Kocaeli’de Kasım 2019’da tutuklanıp cezaevine gönderilen HDP PM üyesi Bülent Uyguner 13 Mayıs’ta hakim karşısına çıkacak.

 ‘Örgüt üyeliği’, ‘Örgüt propagandası’, ‘Zincirleme olarak terör örgütü propagandası yapmak’, ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ iddialarıyla suçlanan Uyguner için savcılık 19 sayfalık iddianame hazırladı.

HDP, HSK'ya gidiyor

İddianamede Uyguner’in partili arkadaşlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve çeşitli etkinliklerde yaptığı konuşmalar suç delili olarak gösterildi. Ayrıca iddianamede HDP’nin faaliyetleri yasadışı olarak gösterildi. Uyguner’in avukatı Bülent Aşa , “Hakkında kapatma kararı olmayan bir siyasi partinin faaliyetlerini silahlı örgüt olarak göstermek suçtur” dedi. HDP’nin avukatları ise konuyu Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) taşımaya hazırlanıyor.

Kayyumlar da iddianamede

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, Uyguner hakkında savcılığın başlattığı soruşturmanın başlangıç safhasında HDP’li belediyelere atanan kayyumlara değinildi. Savcılık, İçişleri Bakanlığı’nın HDP’nin Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehirlerine atanan kayyımlardan sonra kamuoyunun tepkisini PKK faaliyetleri kapsamında değerlendirdi. Savcılık bu doğrultuda Kocaeli’de oluşan tepkiler için kolluk güçlerinin çalışma ve tespitlerde bulunduğunu belirtti.

"Şüphelinin HDP'nin Kocaeli yapılanmasında..."

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkerim Aktaş imzalı iddianamede HDP için birçok değerlendirme yer aldı. Uyguner’in ‘eski suç kayıtları ve tespitler’ başlığı altında savcılık, HDP için, “Şüphelinin yazışmalardan da anlaşılacağı üzere HDP Kocaeli yapılanmasında üst konumda yer aldığı, il teşkilatı yöneticilerine talimat verebilecek konumda bulunduğu, örgütün talimatları doğrultusunda yapılacak gösteri, eylem, direniş vb. faaliyetlerin organizasyonunu yaptığı belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.