Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik istatistiklerine göre işsiz sayısı 2019 Haziran’da geçen yılın aynı dönemine göre 938 bin kişi artarak 4 milyon 253 bin kişi oldu ve yüzde 13 seviyesine çıktı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, genç işsizliğin bir yılda 5.4 puan arttığını, her dört gençten birisinin işsiz olduğunu belirterek, “Gençler bu kadar yüksek oranlı işsizlik nedeniyle okullarından mezun olmaya korkar hale geldi” dedi.

‘BUNUN ADI SÜRÜNME HALİDİR’

TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 15-24 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda bulunan gençlerin oranının yüzde 26.2 olduğuna dikkat çeken Erdoğdu, “Türkiye şu an slumpflasyon pençesinde. Hem yüksek enflasyon yaşanıyor hem de ekonomik daralma görülüyor. Bunun adı sürünme halidir. Enflasyon ve işsizliğin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen sefalet endeksinde Türkiye yılın ilk aylarında dördüncü sıraya yükselmişti. Slumpflasyon altındaki Türkiye, sefalet endeksinde en tepelerde yer almaya devam ediyor. Üretim yerine rantı, vatandaş yerine yandaşı kollayan keyfi, kuralsız düzeninin sonucu milyonlarca insan, özellikle de gençler işsizliğin pençesinde. Sırf mezun olduktan sonra işsiz kalma korkusu yüzünden okulunu kasıtlı devam ettiren gençler var” dedi.

‘7 MİLYON İŞSİZ VAR’

Bir yıl önce aynı döneme göre inşaatta 493 bin, tarımda 232 bin, toptan ve perakende sektöründe 210 bin, sanayide 119 bin istihdam kaybı olduğuna işaret eden Erdoğdu şöyle devam etti:
“İş bulma ümidi olmayanlar, mevsimlik çalışanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin dahil edildiği işsizlerin oranını takip eden DİSK’in geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 19,9. Buna göre 7 milyon işsiz var. Yetersiz istihdam edilenleri de eklediğimizde 7 milyon 724 bin rakamına ulaşıyoruz. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranının yüzde 13,9 olduğunu görüyoruz. Kısacası, kriz dönemlerinde sıklıkla görülen kadınların işgücüne katılımında önemli bir yükseliş gerçekleşmeden Türkiye’de tarihin en yüksek işsizlik oranları kaydedilmeye devam ediyor.”