Akşam saatlerinde resmiyet kazanan başvuruda, oyların tamamının sayıldığı Büyükçekmece ilçesi dışında kalan 38 ilçede oyların yeniden sayılması talep ediliyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un dile getirdiği talep ile ilgili, Ekrem İmamoğlu ise Yüksek Seçim Kurulu'na çağrı yaptı ve "Tarihi sorumluluğunuzu göz önüne alın, çifte strandart yaratmayacak bir karar alın" mesajını verdi.

Organize usulsüzlük iddasınına dayanak olarak neler gösterildi?

AKP, organize usulsüzlük iddiasına dayanak olarak çeşitlli verileri ortaya koyuyor.

Yavuz'un şaibe iddiasına örnek olarak dile getirdiği veriler arasında, büyükşehir belediyesine ilişkin geçersiz oylar ile ilçe eksenli geçersiz oylar arasındaki fark da yer alıyor.

Ali İhsan Yavuz, "İlçe ve büyükşehir arasındaki oy farkı 40 bin 734. Salt buraya baksak bile bir gariplik olduğunu hissediyor insan" diyerek bu iddiayı dile getirdi.

Yavuz sonrasında, organize usulsüzlük iddiasına dayanak olarak da çeşitli açıklamalar paylaştı:

"Biz diyoruz ki, sandık başlarında kaydırmalar var ve bu kaydırmalar hiç normal değil. AK Parti'nin oyu alınıyor, yüksekse direk CHP'ye yazılıyor. CHP'ninki başka küçük bir partiye kaydırılıyor. Eğer AK Parti'nin oyu o sandıkta CHP'nin oyundan azsa o direk başka partiye kaydırılıyor. Ve bağımsızların tek tük oy da alınıyor AK Parti'ye yazılıyor. Toplam sayısı değişmesin diye. Bu kadar ince işçiliği çıkartmak kolay mı? 

"Organize bir usulsüzlük var. Organize bir suistimal var. Hata ötesi şeyler bunlar, nereye elimizi atsak orası elimizde kalıyor. Gerçekten birileri bu işi çok özel planlamış diye düşünüyoruz."

'Çifte standart yaratmayacak, bir karar bekliyoruz.'

Yavuz'un İstanbul'daki basın toplantısının ardından CHP 2'nci Bölge Seçim Koordinasyon Merkezi'nde basın açıklaması yapan Ekrem İmamoğlu, YSK'nın tarihi bir sorumluluk ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

"YSK'ya sesleniyorum. 82 milyonun gözü kulağı sizde" diyen İmamoğlu, "Çifte standart yaratmayacak, doğru karar verme konusunda, sizden bir karar bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Yaklaşık 16 bin oyla önde olduğunu söyleyen CHP İstanbul adayı İmamoğlu, medya mensupları önünde yaptığı bir matematik hesabını da paylaşarak, "Bütün oyların sayılması halinde, sonuçların açıklanmasının 238 gün süreceğini" kaydetti.