HDP SAKARYA MİLLETVEKİLİ ADAYI ÇİÇEK ARIÇ

-SİZCE KADINLARIN SİYASETE GİRMEKTE İMTİNA ETMELERİNİN SEBEBİ NEDİR?

Soruya cevap vermeden önce biraz kadının durumunu ortaya koymak gerekiyor. Genelde dünyada özelde de Türkiye’de kadının durumuna göz atmak gerekiyor diye düşünüyorum. Kadın neden siyasete girmiyor? Çünkü bin yıllardır kadın toplumun dışında tutulmuş. Siyasetin erkek işi olduğu eril zihniyetin yaydığı ve kadına da bunu benimsettiği bir anlayış var.

Siz kadına gidip neden siyasete girmiyorsun dediğiniz zaman yada siyasetin içindeki kadına ya zaten siyaset erkek işidirdediğiniz zaman sorun burdan çıkıyor. Şimdi hani burdan girersek neden insanlar uzak duruyor. Bilmiyorum soruyu böyle mi sormak gerekiyor?

Kadının içinde olduğu durumu biraz açığa çıkarmak gerekiyor diye düşünüyorum. Ama son on beş on altı yıldır kadının da siyasette aktif görev aldığını görüyoruz. Bu aslında çok güzel bir gelişmedir. Aşağı yukarı her partide artık kadın siyasettedir ama ne kadar öncü rol oynayabiliyor? Ne kadar kendi düşüncesiyle siyasettedir? Belki burdan biraz bakmak gerekiyor diye düşünüyorum.

Bu bir toplumsal algıdır. Baştada söylediğim gibi toplumun kadına siyasetin erkek işi olduğu bu algı çok kadının benimsediği sorundur. Ama dedğim gibi kadın son yıllarda siyasette yerini alan, ben varım diyen tartışmalarda yerini alan bir noktaya gelmiş diye düşünüyorum.

-ŞÖYLE DEVAM EDELİM KADIN SİYASETTE VAR DİYORSUNUZ ANCAK BİR ÇOK YERDE LİSTELERDE SEÇİLEMEYECEK YERLERDE YAZILIYOR. BU ŞEKİLDE OLDUĞU SÜRECE KADIN SİYASETTE GERÇEKTEN VAR OLABİLECEK Mİ?

Biraz önce söylemiştim. Kadın evinden çıktı, siyasette bir adım attı, ben de varım artık diyebildi. Diğer partilere baktığımızda doğrudur hep belli bir yerden sonra hep arka planda olan siyasetin biraz daha mutfağında olan, kendi karar mekanizmalarını ,kadınca bakış açısıyla işletmeyen bir durumdır. Bunlar belki önümüzdeki süreçte tartışılır. Aslında Türkiye’de feminist kadın öncülğünde de döem dönem bunlar çok tartışıldı. Kadının siyasetteki durumu nedir? Kadın siyasette doğrudur ama mevcut durumu nedir? Bakış açısı nedir? Halen o eril zihniyetlemi yönetiliyor? Biraz burdan tartışmak gerekiyor tabi. HDP’ye baktığımızda HDP’de yıllardır kadın en ön saflarda, karar mekanizmalarında yerini aldı Örneğin kadın adayları kadın belirler, eşit temsil, eş başkanlık sistemi sanırım dünyada da bir ilktir.

Biz kadın bakış açısıyla partinin içindeyiz. Kendi kararlarımızı veren bir noktadayız. Pratikde de kadın eş başkanların erkek eş başkanların gölgesinde kalmadığı da görülmüştür.

-EV İŞLERİ,ÇOCUK VE YAŞLI BAKIMI BÜYÜK ORANDA KADININ ÜZERİNDEYKEN KADININ SİYESETTE VAR OLMASI NASIL SAĞLANACAK?

Doğrudur kadın evden çıkıp partiye kadar geldi ama ev , çocuk sorumluluğu halen kadındadır. Biz bunu siyasette kollektif mücadeleyi geliştrerek aştık.Hem aile içinde hem parti içinde siz bireysel kaldığınız zaman bu sorunlarınızı aşamazsınız. Doğrudur kadın evde yaşlıya, çocuğa, hastaya bakmak zorundadır. Bu kadar sorumluluğu ağır olan bir kadına sen gel siyasette de aktif yer al diyeceksiniz. Bu çok mümkün olmuyor çünkü kadın enerjisini bölüyor.

Zaman zaman kadınlara artık siyasette yer alın, evden çıkın bize verilmiş bu ev kadınlık rolünü aşalım dedğiniz zaman bütün bu sorunlar kadının önüne gelebiliyor. Kadın bunu çok kolay aşamayabiliyor.

Bizim yapmamız gereken kadının kollektif mücadelesini , dayanışmayı birlikte hareket etmeyi sağlamak. Cins bilincini açığa çıkardğınız zaman gücümüzü birleştirdiğimiz zaman hem sokağa çıkabilriz, hem siyasette yerimizi alabiliriz hem sosyal yaşama daha aktif katılabilriz diye düşünüyorum.

-KADIN KOTASI VE POZİTİF AYRIMCILIK MECLİSTE VAR OLAN EŞİTİSZLİĞİ ORTADAN KALDIRMAYA YETECEK Mİ SİZCE?

Mevcut durumda bunları artık aşmak gerekiyor diye düşünüyorum. Yetmez. Halen yüzde 25-30 olan kota var. Biz kendi açımızdan pratiğimizde artık eşit temsiliyetin, eş başkanlığın geldiği, yüzde 50 bizim için kota sorun olmaktan çıkmıştır. Örneğin Sakarya’da kadın arkadaşlar olmamasından kaynaklı liste 6 erkek olarak verildiğinde arkadaşların listede kadın olmamasından dolayı genel merkezden kabul edilmeyeceğini söylemiş.

Yine çok takip edemedim ancak bir çok parti seçilebilecek yerlerden çok kadın göstermiş .

Kota bunun önünde engeldir. Biz yüzde 50 ile bunun öncülüğünü yaptık ve yapıyoruz. Pratiğimizde de zaten görülüyor.

-KADIN BAKIŞI SİYASETE NE GETİRECEK?

Baştada söylediğim gibi siyaset erkek işidir algısı hakim. Kadın bakışı tabiki siyaseti değiştirir, tabi ki bu eril zihniyeti eritir.

Şu an siyasette demokrasinin olmadığını söylüyoruz, kadının olduğu yerde demokrasi, eşitlik,barış, sevgi olur. kadının olduğu yerde kavga ve savaşlar olmaz. Savaşları çıkaranlara bakın tarihten bugüne kadar hepsi erkektir, erkek kafasıdır, erkek aklıdır.

Ben Sakarya’da HDP vekil adayıyım. amacımız sadece HDP kitlesini değil Sakarya’daki tüm kadınlara ulaşmak, onları kucaklamak, onlarla sohbet etmektir. Birbirimiz anlamamız gerekiyor, onun için onun için kadının olması gerekiyor diyoruz.

Barışı , demokrasiyi biz kadınlar getireğiz.

İYİ PARTİ SAKARYA MİLLETVEKİLİ ADAYI NURGÜL ÇAKAR

KADINLAR SİYASETE GİRMEKTE NEDEN İMTİNA EDİYORLAR SİZCE?

Ataerkil toplumda yaşamamız bunun temel taşlarından biri. Kadına yüklenen bir misyon var. Oda nedir; evinin kadını olmak. Genç yaşta gelinliğini giysin evlendirelim anne olsun. Üniversite okuması bile bir çok aileye göre gereksizdi. Biz hep bu alt yapıyla büyüdük aslında.Bütün bunların yanında çalışan anneleri düşündüğümüzde, hem iş hayatında olup hem çocuğuyla ilgilenmesi gerekiyor. Çünkü baktığımızda ailenin yükünü çeken genelde kadın oluyor.Bütün bunları gözönüne aldığımızda çocukların yükümlülüklerinden zaman ayırıp kalkıpta aktif olarak siyasetin içinde kadının iççin oldukça zor.

Diğer yandan dediğim gibi ataerkil bir toplumdayız, genelde siyaset sanki erkeklerin işi kabul ediliyor. Bişz kadınlar çoğunlukla eşlerinin onayıyla oy veren bir toplumduk. Etrafımdaki bir çok insanla görüştüğümde siyaseti tercihinizi nedir diye sorduğumda’’ yani bilemiyorum ki yani eşim neyi uygun görürse ona oy vereceğim’’ diyen bir toplumduk.

İyi partinin kurulma amacı hep söylüyoruz kadınlar ve cesurlar için kurulan bir parti. Meral AKŞENER’de siyasi hayatında kadın haklarını savunan bir kadın olduğu için her zaman söylediği gibi kadınların aktif olarak siyasete girmesi taraftarıydı. Bu konuda ciddi çalışmalar yapacağını söyledi.Zaten vekillik listelerine de baktığımızda diğer partilere göre en çok kadın aday çıkaran partiyiz Sakaryada da üç vekil adayı çıktı.

Bizler aktif olarak sanırım siyasete girmek isteyen bir çok kadıın için örnek olduğumuzu., onları biraz daha cesaretlendirdiğimizi düşünüyorum. Bu seçimde önlerini açmış olabiliriz ama bundan sonraki seçimlerde kadınların bizim örnek olmamızdanda etkilenerek aktif olarak siyasete gireceğine inanıyorum.

SİZ KADINLARIN DAHA ÇOK SİYASETE GİRMESİNDE ÖRNEK OLDUĞUNUZU SÖYLÜYORSUNUZ AMA BİR ÇOK YERDE KADINLARIN LİSTENİN SEÇİLEMEYECEK YERLERİNE YAZILIYOR. BUNUN DEVAMINDA ŞUNU DA SORALIM, KADIN KOTASI VE POZİTİF AYRIMCILIK BU EŞİTİSZLİĞİ ORTADAN KALDIRMADA YETERLİ OLACAK MI?

Bunu şöyle düşünelim bizim bir Nisanda kurultayımız oldu.Meral AKŞANER konuşmasında ‘’Yılarca seçim arefesinde kapı kapı gezilirken kadınlara ihtiyaç duyulan parti anlayışını ben yıkıyorum dedi Yani en zor iş nedir? Kapı kapı gezmektir, böyle dairelere girip çıkmaktır. Ben bu anlayışı yıkıyorum. Kadınlar aktif olarak siyasette olacak. Ben tabiri caizse ayak işi yaptırlan siyasetçi istemiyorum. Dedi. Çok da güzel bir şey var İYİ Partide Kadın Kolları yok. Bunun sebebi de bizim genel başkanımız ’’ Ben cinsiyet kotası koyuyorum’’ diyor. Yani yüzde yirmi beş cinsiyet kotamız var.Bu bence çok ciddi bir adım, böylece yerleşmiş bir çok algıyı da yıkıyor. Bu anlayışı değiştiriyor olmak Meral AKŞENİR’in siyasete yeni bir soluk getireceğinin göstergesidir.

Kadın kolları diye ayrı bir oluşum neden olsun ki? Biz hep pozitif ayrımcılıktan bahsediyoruz ya kadınlara destek olmak için oluşturulmuş ancak bu da bizim eğitim seviyemizi düşürüyor. Neden biz pozitif ayrımcılığa ihityaç duyuyoruz. Neden kadın ve erkek her ortamda is hayatında, siaysette eşit değil? Neden bizim pozitif ayrımcılık için çalışmamız gerekiyor? Buda bizim için olumlu gibi görünse de ben olumsuz olduğunu düşünüyorum. Ve İYİ parti cinsiyet kotası ile bu algıyı yıktı.

-SİZE GÖRE KADIN BAKIŞI SİYASETTE NEYİ DEĞİŞTİRECEK?

Çok şeyi değiştirecek. Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa. Her zaman söylüyoruz bunu. Şimdiye kadın ne anlar vardı. ‘’Sen ne anlarsın sen çocuklarına bak, dışarıya çıkma, yemeğini yap, evini temizle.’’ Aslında bireyleri oluşturan da, bu insanları doğuran da yetiştiren de kadın değil mi zaten. Kadının sahiplenici duygusu ve biraz daha erkeklere göre menfaatsiz ve çıkarısız hareket ediyor olması bence bir çok şeyi değiştirecek.

-MALESEF KADINLAR MECLİSTE VE BİR ÇOK YAPIDA ERKEKLEŞİYORLAR. SİZCE KADININ ORDA VARLIĞI YETECEK Mİ? KADIN BAKIŞ AÇISINI GETİRMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Kadınlar oralarda erkeleşmek zorunda kalıyor. Önce bizim erkeklerin kadınlara bakış açısını değiştirmemiz lazım. Buda eğitimle başlıyor. Burda sadece okuldaki eğitimden bahsetmiyorum aile içinde ki eğitimden bahsediyorum. Bir kere erkeklerin kadına , kadınların fikirlerine saygı duyması lazım.

Kadın buralarda erkeleşmek durumanda kalıyor çünkü malesef kendimizi korumakla mükellef malesef durumdayız. Çünkü kendimize ne kadar güvenirsek güvenelim, eğitimiz seviyemiz ne olursa olsun kadınlar malesef erkelker tarafından her alanda ikinci plana atıldı. Bir kadın ve erkek siyasi konuşma yaparken erkeğin fikrine her zaman daha çok değer verildi çünkü erkek onlar belki yetişme şekillerinden dolayı daha fazla siyasete girmiş durumdalar. Bir çok genç hanım var burada onların hiç birinin siyasi geçmişi yok.

Bizler o ikincil olma durumundan dolayı eğer erkekleşmesem her türlü yakıştırmanın yapılacağı algısı da var. Genel başkanımıza da aynı çirkin yakıştırmalar yapılmadı mı? Çünkü bir kadına verebileceğiniz en büyük zarar nedir? Şahsiyetene soy adına atacağınız en ufak bir çamur onun zaten az da olsa bir teşvikle girmiş olduğu yoldan geri döndürecek ve bunun için üsrekli gardını almış şekilde beklemiş kadınlar var. Biz bu algıları yıkmak için bir kadın olarak direniyoruz.

Son olarak şunu söylemek istiiyorum. Biz yüzümüzü güneşe döndük ve özelikle kadınlardan destek bekliyoruz. Siyasete kadın elinin değmesi gerekiyor.

İYİ PARTİ SAKARYA MİLLETVEKİLİ ADAYI ZEYNEP EMECAN ULUSİNAN

-KADINLARIN SİYASETE GİRMEKTE İMTİNA ETMELERİNİ SBEBLERİ SİZCE NELERDİR?

Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan insanlar olarak toplumun kadına bakış açımız tamamen evcimen. Kadın dediğin evinde oturup çamaşırını yıkar, ütüsünü yapar, çocuğuna bakar, yemeğini yapar zihniyeti ile yetiştirilmiş nesilleriz ne yazık ki. Fakat öyle olması gerektiğini düşünmüyorum ben. Peygamberimizin dediği gibi kadın mücevherdir kadını baş tacı etmemiz gerekirken kadını sadece evinde hapsolmuş bir şekilde yetiştiren bir toplum olduk malesef.

Son zamanlarda da kadın dediğiniz varlık hiç bir yerde gözükmemekte. Örneğin iş hayatına giren kadından dolayı tecavüz sayıları arttı deniliyor. Onun dışında diyanet işleri başkanının ‘’örtüsüz kadın boş eve benzer boş evde ya kiralıktır ya satılıktır’’ ifadeleriyle karşılaşıyor malesef toplum. Ve bu ifadeler toplumumuzu öyle bir zihniyete büründürüyorlar ki hem erkekğimizi hem kadınımızı olumsuz etkiliyor. Malesef kadın dışarı çıkmaktan, erkek de hanımını yada kızını dışarı çıkartmaktan korkuyor Bu ifadelerden dolayı kadının siyasette aktif rol almadığını düşünüyorum. Ama muhakkak olması gerekiyor.

Ben kadın ve erkeğin fiziksel anlam dışında her konuda eşit olduğunu düşünüyorum. Oyüzden kadınlarımıza cesaret vermek için biz bu yola çıktık.

-EV İŞLERİ KADININ ÜZERİNDEYKEN AYNI ZAMANDA EKONOMİK AÇIDAN DA İKİNCİL DURUMDAYKEN KADININ SİYASETTE YÜKSELMESİNİ NASIL SAĞLAYABİİLİRİZ

Cesaret başka bir şey değil cesaret ve kadın dediğiniz en dayanıklı varlıktır. O dayanıklılığını bu konuda da göstermeli. Nitekim ben de bu yola çıkarken çevremde bu tarz sorunlarla karşılaştım ancak eşimden çok büyük destekçimdi..

Kadın dediğin her sıkıntıya göğüs gerendir. Hem anne hem kadın olarak her zorluğun üstünden gelir.

-POZİTİF AYRIMCILIK VE KADIN KOTASI VAR OLAN EŞİTİSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRMADA NE KADAR ETKİLİ?

Elbette. Kadın çoğunluğu bu pozitif ayrımcılığı mutlaka etkiliyecektir. Toplumun kadına bakışının tamamen değişeceğine inanıyorum ben.

Kadınlarımızın meclisimize siyasi ahlak getireceğini düşünüyorum. Şu an hepimiz görüyoruz meclis toplantılarında yumruklar havalarda uçuşuyor. Ama kadının olduğu yerde medeniyet vardır, bahar vardır ve bu medeniyeti siyasete getirecektir

İYİ PARTİ SAKARYA MİLLETVEKİLİ ADAYI ASENA ASLAN BURAK

SİYASETE KADINLARIN GİRMEKTE İMTİNA ETMESİNİN SEBEBİ NEDİR

Bunun sebebi kadınlarımızın ve yönetim şeklimizin Cumhuriyetin temel ilkelerinden ve Türk töresinden ayrılmasıdır.

1934 yılında seçme ve seçilme hakkı verilmiş, bir çok avrupa ülkesinden daha önce bu hakları elde etmiş bir Türk kadını var.

Cumhuriyetten daha öteye gidersek İsalmiyetten önce Büyük Hun İmparatoru Mete Han’ın Çin ile yaptığı ilk anlaşmayı hanımın imzalatmış olması var sefere gittiğinde hakanın yerini vekil olarak hatuna bırakmış olması var.

Biz bu güne kadar aslında milli değerlerimizden ne kadar uzaklaşırsak o kadar dejenere oluyoruz.

Biz aslında Türk kadını olarak cumhuriyet dönemi olsun, İslamiyet öncesi Türk toplumunda olsun her zaman siyasete, devlet yönetiminde sözü geçen varlıklar idik. Ve bizim amacımız tekrar bunu bu şekilde yapmak.

Bunu nasıl yapacağız; Türkiye’de kadının sesinin yükseldiği değil sözünün yükseldiği dönemi tekrar geri getirceğiz.

Kadının sesi neden yükselir? Ya darp ediliyordur, ya tacize uğruyordury a sözü hiç sayılıyordur bu sebelerle sesini yükseltemek, bağırmak zorunda kalıyordur. Kadının sözünü yükseltmesi ise kadının sözünün değer görmesi demektir. Ona bir olur verilmesi demek.

Biz kadınların sözünün yükseldiği dönemi getireceğiz kadın bu şekilde siyasette aktif hale getireceğiz.

-EV İŞLERİ, YAŞLI VE ÇOCUK BAKIMI KADINDA İKEN KADININ SİYASETTE YÜKSELMESİ BU KADAR KOLAY OLACAK MI?

Kolay olur, neden arılara bakın, arılara baktığımzda arılar çalışkandır değil mi? Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir.

Arılara baktığımızda ana kreliçe dişidir, o sebeble biz hem annelik görevimizi, bunun yanında ev hanımlığı, öğretmenlik, doktorluk olur her ne mesleği üsteleniyorsak onları da aynı şekilde ifa edip hem de siyasette yer alabiliriz. Türk kadını bu güce sahiptir bakın kurtuluş savaşında hangi milletin kadını sahaya savaş meydanına inmiştir ki? Dünyada örneği yoktur ama Türk kadını bırakın evinde bir köşede oturmayı savaş meydanına inecek kadar cesurdur. Oyüzden siyasete atılmak savaş meydanına inmekten az cesaret gerektirir. Ve biz bu cesarete sahibiz.

-KADIN KOTASI, POZİTİF AYRIMCILIK SİYASETTE VAR OLAN BU EŞİTİSZLİĞİ ORTADAN KALDIRMAYA YETECEK Mİ?

Şu an yetmiş dört tane kadın vekil var, tabi ki kadın kotası bunu yüzde yüz çözecek diyemeyiz.Ama eşitlemeye çalışmak yönünde bir adım. Keşke diğer partilerde bu adımı atabilse o zaman dediğiniz gibi bir eşitlk olur. Tüm diğer partilerden de bunu bekliyoruz. Bizim içtüzüğümüzde yüzde yirmi beş kota var ancak biz Sakaray’da üç adayla bunu aştık.

PARTİLER ÇOĞUNLUKLA KADINLARI SEÇİLEMEYECEK SIRALARA KOYARKEN TABİRİ CAİZSE İŞTE KADIN VEKİLİMİZ DE VAR DEMEK İÇİN BUNU YAPARKEN KADININ SİYASETE SICAK BAKMASI MÜMKÜN OLACAK MI?

Erkek her yerde, kahvede, STK’larda, sokakta işlerinden sonra restorantta arkadaşlarıyla buluşmada , erkek sosyal anlamda her yerde kadın işinden evine, elbette STK’ larda görev alan kadınlarımız var ama sınırlı zaman harcıyabilyor oraya, öyle olunca siyasi liderlerin araştırırken yada gözlemlerken bir erkeği girmiş olduğu gruplardan takip etmek çok daha kolayken bir kadını fark etmek çok daha zor oluyor.Kadın o anlamda kendi bilgisini, liyakatini , değerini belki de göz önüne seremiyor. Oyüzden de bir anlamda geri planda kalabilyor.

Kadının belki erkeğe göre bir nebze daha fazla çalışması ve kendisini ifade etmesi gerekiyor böylece kendinde olan üstün değerleri, mzeiyetleri akatarabilir ve ilk sıralarda yer alabilecek. Erkekler için üstün meziyetlere sahip olmadan da üst sıralarda yer almak mümkün olabilyor. Evet bu bir dezavantaj , kadına burda daha fazla yük düşüyor ama kadınlarımız bilmelidir ki siyaset kısa değil uzun soluklu bir yoldur. Siz partinize, ilçe teşkilatlarınıza,il yönetiminize kendinizi sevdirirseniz halkla iç içe girebilirseniz elbette hak ettiği yerde olursunuz. Ancak dediğim gibi siyasetin uzun soluklu olduğunu unutmamak lazım.

Kadın bir şekilde kafaya koydu mu onu başarır. Ama amaç burda mevki yada makam değil, amaç partiye destek olmaktır, cumhuriyetle tek adam sistemi arasındaki ayırımı yapabilmek ve onun üzerinden siyasete atılabilmekti.

-KADIN BAKIŞI SİYASETTE NEYİ DEĞİŞTİRECEK?

Psikolojik testelere baktığınız da kadınların erkelere göre daha güvenilir olduğu, çok daha dürüst olduğu , sözünü tutmak konusunda çok daha kararalı olduğu tespit edilmiştir.

Kadın hakikaten daha şeffaftır daha hesap vermeye meyillidir, eleştiriye daha açıktır örneğin etrafından sürekli eleştiriye maruz kaldığı için savunma mekanizması gelişmiştir. Oyüzden de bunlar avantajdır. Bir siyasinin mutlaka eleştiriye açık olması gerekir Kendisi hakkında karikatür çizilebilir, fıkralar yazılabilir hakaret olmadığı sürece bunlara açık olacaksınız.

Sözünün eridir. Zaten bizim halkımızın beklediği de sözü ile özünün bir olması bunları da kadınlar çok daha iyi beceriyor.

O yüzden de hem şefaflık gelecek, hesap verilebilirlik gelecek, mertlik gelecek ve dürüstlük gelecek.

SAADET PARTİSİ İL KADIN KOLLARI BAŞKANI AYŞEGÜL ŞAHİN

-KADINLARIN SİYASETE GİRMEKTE İMTİNA ETMELERİNİN SEBEBİ SİZCE NEDİR ?

Bir çekingenlik var tabi. Bilirsiniz insanlar güçten hoşlanır. Kadınları daha güçsüz gördükleri için, yada erkekler kadar meslek sahibi olmadığından dolayı yapacağı çalışmalarda yetersiz kaldığını düşündüğü, yeterince teşvik edilmediği, güçlendirilmediği için bu konuda geri durmuş olabilir zaten sadece bizim toplumumuz değil insanlık tarihine baktığımızda kadın hep ikinci plandadır aslında, insanlar erkek çocuğunu daha çok severler neden? çünkü onlar güçlüdürler onlar örneğin peygamberimizin geldiği dönemde kadınlar neden diri diri gömülür çünkü o bölgede kazanan erkektir, özelikle o coğrafya da kazanmak zor o nedenle fazla kaşık görülür

Bu değiş midir günümüze kadar? Hayır bence değişmemiştir. Kadına bir paye biçilmiş o evdeki işi yapacak ama o bir meslekten sayılmaz.Kadın bile bunu söylerken ev kadıını olduğunu söylemekten çekinir çünkü bir işe yaramadığını düşünür. Aslında en kutsal meslektir. Dinizde bunu dğiştirmek için gelmiştir. Kadın aslında topluma merhamet , sevgi , şefkat katar. Kadın ve erkek bir elmanın yarısı erkek ise yarısı da kadındır. Birbirine muhtaçtırlar. Erkek ve toplumun tamamı kadının sevgisine merhametine ilgisine muhtaçtır. Erkeğinde kadına destek olmak , ailesini geçindirmek için mutlaka güçlü olması gerekir ama birbirinden ayrı düşünülmemeli, toplumun yarısını oluşturan kadın cesaretlendirilmeli bunun bir çok örneğini görüyoruz inandığımız kitabımızda. Toplumda büyük inkılaplar yapan kadınlardan bahseder örneğin kraliçe Belkıs bunlardan biri.

Hazreti Belkıs toplumunu çok sevdiği için savaş olmasını istemez, istişareye çok önem verir. Kuran da kadınla alakalı müstakil bir sure vardır. Yani kadın istediği zaman yada güç verildiği zaman yada sabırla direnerek toplumdaki yerini korumaya çalıştığı zaman çok önemli şeyler yapabiliyor. İşte burada ne gerekiyor? Hem cinsleri tarafından gerekse onun etrafında bulunan erkekler tarafından motive edilmeli destek veilmeli acaba onun içinden neler çıkacak? Eğer cennet onun ayaklarının altındaysa demek ki kadın toplumda çok önemli işler yapabilecek . Peki biz desteğini mi bekleyeceğiz? Hayır başkasının desteğini bekelmeyeceğiz önce kendimize güvenmeliyiz. Yani toplumda değişimi yapacak ilk kadınlar biz değiliz.

Kadın toplumun yarısını oluşturur diğer yarısını da kadın doğurur zaten yani öyleyse kadın toplumun tamamıdır.

Yani eğitim konusunda ve toplumu değiştirme konusunda önce kendisi kararlı olmalıdır. Hiç kimse sen bu işi yap sen de bu işe layıksın demeyecektir. Öyle ise önce kendimiz kararlı ve dirençli olmalıyız. Toplumun kapsayan yanları nedir? Mesala toplumu oluşturan en büyük kurum aile ailenin güçlenmesi aile fertlerinin birbirine bağlı olması aile kültürünün geliştirilmesi konusunda çalışmalıdır. Çünkü aile çocuğun yetiştiği ilk yuva orda annenin çocuk üzerindeki vermiş olduğu eğitim eğer güçlü olursa bu eğitim toplumu uzun süre ayakta tutacaktır.

-KADIN POLİTİKALARI ÖZELLİKLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET POLİTİKALARINDA NELER DEĞİŞMELİ SİZCE?

Yani yönetim açısından bakarsak kadının yönetimde teşkil ettiği yer çok az. Bunun yanında hükümetin yaptığı politikalar açısından baktığımız zaman var olan kadınlar da erkekleşmiş durumda yani oradaki varlığını sürdürürken ona mı ihtiyaç duyuyor diye bakıyorum. Mesela siyasi işlerin devam etmiş olduğu yerlerde bir kaba üslup var. Erkeklerin sergileşmiş olduğu kaba üslup var yetmedi ayırıcı bir üslup var. Bölen bir üslup var gerçekten insana yakışmayan söylemler var. Bu çalışmaların yapıldığı yerlerde bakıyorsunuz kadınlar da öyle sanki erkekleşmişler gibi. Aslındaki bulundukları topluma daha merhamet, daha incelik, daha sevgi katacakları yerde onlar da erkeklerle aynı dilden konuşuyorlar sanki. Öyle geliyor bana. Örneğin aile ve sosyal politikalar bakanlığı nedir? Ne yapar hedefi nedir? Veya bu bakanlıkta bulunanan hanımefendiler amacına uygun mu çalışmaktadırlar? Yani şimidiye kadar biz bu bakanlıktan ne gördük? Ne oldu ne değişti aile üzerinde mesela evlilikler azaldı boşanmalar çoğaldı. Kadına şiddetin dozu her geçen gün daha fazla artmakta. O zaman ne işe yarar bu bakanlık ne yapar? Aileye ne katmıştır? Çocuğa ne katmıştır? Bunlara dönüp bakmak lazım. Bizim hedefimiz toplumun temelini oluşturan aileyi dik tutmak. Aile dediğiniz zaman kadın dediğiniz zaman çocuk dediğniz zaman babanın statüsü, işi , almış olduğu miktar önemlidir. İşşsiz bir aileyi düşünelim eşi çalışmayan bir anne bu çaresizliğini nasıl çözecek ne yapacak yada sadece karnını doyurmak için fitre miktarını baz alırsak diyanetin bu sene açıkladığı miktar on dokuz lira. Bunu beş kişilik bir aile için düşündüğümüzde günde yaklaşık yüz lira ayda ise üç bin lira gerekirken bin altı yüz lira alan bir adam ve eşi olan kadın bu çaresizliğini naıl çözecek?

Dolayısıyla aile içinde bir takım geçimsizlikler olacak. Çocuğunun yeme içme dışındas diğer ihtiyacını karşılayamayan bir baba hangi çarelere başvuracak? Dolayısıyla kadın ve erkek arasındaki tartışmalar ailelerin yıkılmasına, kadının sokakta kalmasına eğer mesleği yoksa veya alalade bir karnını doyurmak için ne bulursa orarda çalışmak zorunda kalmasına neden olacak.

Çocuklar ne olacak bu arada peki? Babanın elinde kalan çocuk annesizliğini nasıl telafi edecek annenin elinde kalan çocuk hem anne hem baba olan kadın anneye olan ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Dolayısyla ailenin, insanın insan onuruna yakışır bir şekilde doymasını sağlayan faaliyetlerin yapılması lazım.

Ülkemizdeki en büyük problemçatışma dilinin kullanılması, diğeri ekonomik problemler tabi ekonomik problemler önce kadını, sonra aileyi , çocukları etkiliyor dolayısıyla ailelerin yıkılmasına sebeb oluyor.

Onun dışında ülkemizde adaletin olmaması

-KADIN BAKIŞI SİYASETTE NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Eğer kadın kadın gibi davranırsa orda ki erkeklerin ortaya koyduğu kaba üsluba uymaz, o da tencere tava fırlatmaz, onun yaratılışındaki merhameti, şevkati , naziklği ile kendini ortaya koyabilirse her halde erkekler bunlardan ders çıkaracaktır. Meclisin havasının daha yumuşayacağını düşünüyorum. Her yerde böyle.

girmiş olduğu yerde tabiki merhamet olmalı, kadının özelliklerinin, ihtiyaçlarının birinci sırasında şevkat , erkeğin ihtiyaçlarının birinci sırasında ise makam otorite yatar. birbirlerini dengeleyecekler Allah öyle yaratmış. O yüzden kadının bulunmuş olduğu yerde inceliğin, merhametin, şeffaflğın, şevkatin hakim olacağını düşünüyorum.

Bu merhamet ve şevkat sadece mecliste, sadece yönetim kurullarında değil toplumun tamamında ihityaç duyduğumuz şeyler.

Ekonomik koşulların yanında ev işinin çocuk bakımın kadının üstünde olduğunu görüyoruz. Şartlar böyle iken kadın siyasette nasıl yer alacak? Nasıl yükselecek? Bunun için neler yapmak gerekiyor?

Maddi güç konusunda kadın da erkek de mağdur durumda. Resmi rakamalara göre beş milyon işsizimizin olması bunun fark gözetmediğini görüyoruz

Saadet Partisi olarak biz kadınlardan erkeklerden aldığımız ücetin yarısını, engelilerden ise sadece üç yüz lira alıyoruz.

Kadın genelde meslek sahibi olamadığı için yada mesleği olduğu halde bunu icra edemediği için nereden para kazanacak? Bu konuda maddi sıkıntıları olduğu için ve siyasete gerekli destek veremeyeceği için kadın kotası uygulanabilir ancak yeterli değil. Örneğin yüzde yirmibeş kadın kotasının uygulandığı bir yerde yüzde yetmiş beşi erkelkere ayrılmış bir kota olacak. Tabiki az daha fazla olması lazım.

Çamaşır yıkamak yemek yapmak kadının görevimi ? Aslında bu görevi hanımına biçen erkek hanıma değil kendi kızına biçmiştir. Yarın senin kızını alanda böyle düşünmeyecek mi? Kadına ev işleri görevini kim vermiştir? Kim taksim etmiş bunu ona?

Yani kadına biçilmiş olan görevi toplum olarak biz kendi kendimize biçmiş ondan sonra dönüp meslek sahibi olan kadın ile ev kadınını ayrı tutmuşuz. Hem kadını ev işini yapmakla görevlendiriyor hem okumuş toplumda statüsü olan kadını daha üstün tutyor ondan.

Aslında bunlar hükümetlerin politikaları olmalı, bu kadının elinden kim tutuyor? Bu kadın evde omasa o adam ne yapacak? Bu kadının sosyal güvencesi ne olacak? Bunları kim yapacak? Altı yüz tane milletvekili yapacak. Biz yapacağız.

SAADET PARTİSİ SAKARYA MİLLETVEKİLİ ADAYI AYŞE GÜÇLÜ

-SİZCE KADIN SİYASETTE NEDEN BU KADAR ZOR YER ALIYOR? KADIN SİYASETE GİRDİĞİ ZAMAN NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Erkek egemen bir toplum olduğumuz için meclisteki kadın sayısı olması gerekenin çok çok altında Bunun en önemli nedenlerinden biri kadınların eğitim seviyeleri, ekonomik olarak bağımsızlıklarının olmayışı.

Ayrıca kadınların siyasette başarılı oldukları zaman henüz öyle bir başarı olmadı ama olduğu zaman erkek gibi benzetme yapmaları Halbuki kadınların yaptığı kadın gibi erkek gibi benzetmesi olduğu için teşbihte hata olmaz kadınlıklarından çıkıyorlar. Biz bunu istemiyoruz ne yapıyorsak kadınız kadın gibi yapıyoruz. Başarılarımızı kadın gibi kabullenmek istiyoruz.

Kadınlarda toplumda çalışıyor ama çocuğu olduğu zaman işnimi bırakacak? Her ne kadar memurlarda maddi yardım var ama özelde yok bunun yaptırımı olabilr mi tabiki olabilir? Kanunlaştırılabilirt mi? Tabiki kanunlaştırılabilit? Bunun meclise taşınması kesinlikle gerekiyor.

Ayrıca kadınların böyle bir zorunluluk olarak değil de vitirndeki pozu yakalmak için görüntüyü kurtamak için değil de gerçekete işe yarar olduklarını verebilmeleri gerekiyor bence Bunu da yine kendine güvenen kadınlar başarabilir. Kadınların kendilerine güvenmesini ve bir yerlere gelebileceklerini bilmelerini çok isterim.

Kadın kotası hakkında sizin düşünceleriniz neler?

Kadın kotası ve pozitif ayrımcılık kesinlikle gerekli ve arttırılması gerekiyor. Bu şeklde kadınların başarılı olacağı yere gelebileceğine inanıyorum. Yeterli mi? Değil, arttırılması kesinlikle gerekiyor.

Ayrıca toplumumuzda genç, spor ve sanat camiasından kesimlerin de dekor gibi düşünüldüğüne inanıyorum.

-MECLİSE GİRERSENİZ KADIN POLİTİKALARI İÇİN NELER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Şimdi görüyoruz. Boşanma sırasında koruma verilen kadınlar var, ama yeterli mi hayır o halde bile ölen kadınlarımız var. Bu konuda biraz başıboşluk var bunun ortadan kaldırılması gerektğine inanıyorum.

Bunun yanından ekonomik şartlar yada aile desteği alamdığı için boşanamayan kadınlar var. Devletin bu konu da kadının yanında oması gerekiyor.