Cumhuriyet Halk Partisi Serdivan Belediye Başkan adayı Zafer Kazan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajında Dünya Sağlık Örgütü’nün engelli tanımına göre nüfusun yüzde 3’ünü engelli (bedensel, işitsel, görsel, zihinsel ve konuşma) bireylerin oluşturduğunu ve bu bireylerin eğitim, sağlık, ulaşım ve istihdam gibi temel ihtiyaçlar başta olmak üzere pek çok sorunla kendi başlarına mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti.

Engellilerin yaşam kalitesini düşüren bu durumun, Serdivan için de geçerli olduğunu ifade eden Kazan, şunları kaydetti:

“Bu oranı Serdivan’a yansıttığımızda yaklaşık 5 bin engelli birey ile birlikte yaşadığımız gerçeği ortaya çıkmaktadır. Buna karşın, günlük yaşamın içinde engelli bireylerle karşılaşmıyoruz. Etrafımıza baktığımızda engelli birey görmüyoruz. Çünkü ilçemizde başta kamu binaları olmak üzere, mekanların büyük çoğunluğu engelliler için erişilebilir değil.

Serdivan, özellikle bedensel ve görme engellilerin sosyalleşebileceği sosyal ortamlardan yoksun. Bedensel engellilerin temel ihtiyacı olan tuvaletler bile sadece AVM’lerde mevcut. Zihinsel engelliler ile 7/24 ilgilenmek zorunda olan ailelerin, özellikle okul dönemi sona erdiğinde ve yaz dönemlerinde çocuklarını güvenle bırakıp kendilerine zaman ayırabilecekleri bir mekan ne yazık ki Serdivan’da yok.

Birlikte yaşam kültürünün oluşmasının önündeki bu engelleri kaldırmak Serdivan’da yaşayan tüm engelli kardeşlerim ve yakınlarına sözümdür!

Engellerin ortadan kalktığı bir Serdivan hayali ile tüm engelli vatandaşlarımızı “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle sevgi ile selamlıyor saygılar sunuyorum.”

PROJELER

Kazan, Belediye Başkanı seçildiği takdirde hayata geçireceği projeleri ise şöyle açıkladı:

►Başta belediye hizmet binası ve içinde yer alan konferans salonu olmak üzere kamu binalarını engellilerin erişimine uygun hale getireceğiz

►Bedensel engelliler için tuvalet ve akülü şarj ünitelerini ilçenin farklı yerlerine yerleştireceğiz.

►İlçemizde Engellilerin yakınları tarafından bırakılarak onlar kurs ve çeşitli faaliyetler ile verimli vakit geçirirken dışarıda işlerini görmelerini sağlayan engelli dinlenme merkezi inşa edeceğiz.

►Belediye personelimize işaret dili eğitimi verecek, işitme dili bilen bir belediye personeli istihdam ederek randevulu biçimde işitme engelli vatandaşlarımıza resmi işlemlerini görmede refakat etmelerini sağlayacağız. Yanı sıra tüm Sakarya’da eksikliği hissedilen Dil ve konuşma Terapisi alanında bir personelin belediye bünyesinde hizmet vermesini sağlayacağız.

►İçinde özel kullanıcı bilgisayarı, kabartma ekran, sesli okuma makinası, görme engelliler yazılım programı olan bir Erişilebilir Kütüphane oluşturacağız.

►Engelli vatandaşlarımızın her gün randevu ile yararlanabileceği Engelsiz Servis hizmeti oluşturacak ve kendilerini evlerinden almak suretiyle kamu kurumlarındaki işlerini görmesini sağlayacağız.

►Şehirdeki sanayinin ihtiyaçlarına uygun bir alanda “Korumalı iş yeri” statüsünde bir atölye kurarak, engelli bireylere istihdam alanı açacağız.