Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Erdoğan Isır, 31 Mart seçimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. CHP İl Başkanlığı binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Isır, CHP’nin Millet İttifakına uygun davrandığını belirterek, “Sakarya’da Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını İYİ Parti’ye bıraktılar. Bazı illerdeki sıkıntılar nedeniyle Millet İttifakı’nın uygulanması gerekiyordu. İttifak Sakarya’da bazı sorunlar yaşasa da yine başarılı olmuştur. Bizler Sakarya’da bazı ilçelerde değişim olacağını hissetmiştik ve Sakarya’da hiçbir şekilde 17-0 olmayacağını da deklare etmiştik. Kimi yerde istekleri karşılayabildik kimi yerde ise karşılayamadık. Ama bizim ittifak olarak birinci amacımız Sakarya’da meclis üyesi çıkarmaktı. Şu anda İYİ Parti ve CHP olarak Sakarya’da yaklaşık 45 tane meclis üyesi çıkardık” ifadelerini kullandı.

‘İTTİFAK’ DESELERDİ DEĞİŞEBİLİRDİ

Isır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sevindiğimiz bir diğer olay ise daha önceleri il ya da ilçe başkanlığı yapmış kişiler belediye meclislerinde kendilerine yer buldu. Oralarda alınan kararları çok net bir şekilde sorgulayacaklarını düşünüyoruz. Biliyorsunuz bizler 8, İYİ Parti 7 ilçede aday çıkardı. Sadece bir ilçede iki parti ortak aday çıkardık. Bizim bütün adaylarımız seçim çalışmalarının tamamı boyunca ‘Millet İttifakı’ ifadesini kullandılar. Broşür ve afişlerinde iki partinin amblemi beraberdi. Maalesef bunu İYİ Parti yapmadı. Üzüldük ama kendi tercihleriydi. İYİ Partiden aday olan arkadaşlar hiçbir zaman CHP kelimesini kullanmadılar. Onlar ‘Güç Birliği’ kelimesini tercih ettiler. Bizler güç birliğinden ziyade, nasıl İstanbul ve Ankara adaylarımız ‘ben millet ittifakı adayıyım’ dedilerse, Sakarya’daki arkadaşlarımızın da ‘ben Millet İttifakı adayıyım’ demelerini beklerdik. Sapanca’daki arkadaşım, Karasudaki arkadaşım bunu diyorsa Hendek’teki, Akyazı’daki arkadaşımın da bunu demesi, belki Sakarya’daki dengeleri daha fazla değiştirebilirdi.”

SONRAKİ SEÇİM FARKLI OLACAK

“Bunların hepsi bir deneyim ve tecrübedir. Bu doğrultuda bir dahaki seçimler daha farklı olacaktır. Hiçbir ilçe örgütünün adaylarına karışmadık. İlçe örgütleri bizden hangi adayı istedilerse biz bunun arkasında durduk. Ben sadece bir listeye müdahale ettim ancak il başkanı vasfıyla değil, ‘akraba’ vasfıyla müdahale ettim. Bir listeye benim amcamı koymuşlardı. Bize yakışmaz dedim ve onu çıkardık listeden. Diğer yandan adayları belirlerken sadece ilçe potansiyeline bakmadık aynı zamanda Sakarya’nın da potansiyeline baktık. Çünkü kazandıkları takdirde tüm başkanlarımızın beraber hareket etmelerini istedik.”

RÜZGAR SAKARYA’YA DA GELİR

“Bazen siyasi ahlaksızlıkların yaşandığı zamanlar oldu. Sakarya’da bunlara müdahale etmeye çalıştık. Sağ olsun hem Adalet ve Kalkınma Partisi hem MHP hem İYİ Parti hem Saadet Partisi'nden olan arkadaşlarımızla beraber Sakarya’da sorunsuz bir seçim geçirdik. Diğer illere nazaran daha rahattık. Metropollerdeki değişimler buralara çok fazla sirayet etmiyor. Biz meydanlarda gezerken çiftçimizin, işçimizin, esnafımızın, memurumuzun rahatsız olduğunu net bir şekilde hissediyorduk. Birkaç sene sonra metropollerdeki rüzgâr buraya da gelir. Sakarya’da da bir değişim olacaktır.”

BAZI PARTİLİLER SANDIĞA GİTMEDİ

“AKP’nin belediye kaybedeceğini söylemiştik ve bu da oldu. Büyükşehir adayımız Sayın Cihan Kolip Millet İttifakı’nın adayıydı. O da emek verdi. Hem İYİ Partinin hem CHP’nin oylarını almıştır. Oy oranlarına baktığımız zaman bunu net bir şekilde görebilirsiniz. Hiçbir şekilde oy kaçmamıştır. Fakat bazı yerlerde durumun farklı olduğunu gördük. CHP seçmeninin sandığa gittiğini, bazı parti seçmenlerinin sandığa gitmediğini gördük. Oradaki oy oranlarıyla bunları görebiliyoruz. Sizler de incelediğiniz zaman bunları görebilirsiniz.”

ŞEHİR SORUNLARINI ARTIK KONUŞACAĞIZ

“17-0 olamayacağını söylerken nasıl söylediysek, CHP’nin her ilçede meclis üyesi olacağını söylediysek, ne kadar haklı olduğumuzu siz görmüşsünüzdür. Bundan sonraki dönemde de Sakarya’daki milletvekili sayımız net bir şekilde çıkacaktır. Çünkü toplumdaki enerjiyi ve bize olan güveni net bir şekilde görebiliyoruz. Toplum artık beraber, konuşarak bir şey yapılsın istiyor. Bunu da Sakarya’ya verebiliriz. Sakarya’nın çok sorunu var. İki aydır bu sorunları dile getirmiyoruz ama bundan sonraki açıklamalarımızda sizlerle paylaşacağız. Belediye başkanlarımızın bizlere öğrettiği, gösterdiği bir yol vardı. Belki bize bunu öğretenler belediye makamında değiller ama meclis üyelerimiz var, il yönetimleri var. Onlar da nasıl şeffaf belediyecilik yapılır, nasıl siyaset yönetilir, hepsini tek tek gösterecekler.”

KARASU VE SERDİVAN FARKLI OLABİLİRDİ

“Bu seçim şunu gösterdi ki; artık Türkiye’de seçimler iki kutuplu olacaktır. Bazı siyasiler seçmenleri hor görüyorlar ama seçmenlerimiz nasıl akılcı oy kullandıklarını göstermiştir. Her ilçede iktidar ve en güçlü muhalefet yarıştırılmıştır. Adapazarı’nda da ittifak yapılabilirdi ama iki örgüt ne derse biz ona uyduk. Onlar böyle uygun gördü ama Karasu ve Serdivan’da İYİ Partili dostlarımız açıklamaları hoş olmamıştır. Bunun gereğinin yapılmasını istemiştik ama maalesef yapılmadı. Bunlar bize zarar verdi. Biz 96 yıllık bir partiyiz, kol kola yürüdüğümüz parti gibi yeni bir parti değiliz. Bizim de hatalarımız olabilir, onların da hataları olabilir. Bunu çok hızlı çözümleyebilirlerdi. Siyasette biraz hızlı çözüm gerekiyor. Maalesef bu kararları alamadılar. Karasu ve Serdivan’da bu kararları almış olsalardı sonuçlar daha farklı olabilirdi. Fakat ben İYİ Parti’nin de çıkardığı adaylara da teşekkür ediyorum. Hiçbir sorun yaşamadık. CHP 7 ilçedeki İYİ Parti adaylarına sahip çıkmıştır.” İrem KARABACAK/ Bizim Sakarya