Türkiye solunda farklı çevrelerin bir araya gelmesiyle 1996 yılında kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) 8’inci Olağanüstü Kongresi’ni, “Gerçekçi Ol İmkansızı İste” sloganıyla düzenledi. Tüzük değişikliğine ilişkin yapılan oylamayla Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin adının Sol Parti olarak değiştirilmesi kabul edildi. İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleşen kongrede salonun duvarlarına, “Şimdi Sol Zamanı”, “Farklı Bir Yol Buluruz”, “Yaşadığımız Depresyon Değil Kapitalizm” ve “Yaşasın Devrim Yaşasın Sosyalizm” pankartları asıldı.

DİVAN KURULU OLUŞTURULDU

Divan Kurulu’na Mehmet Soğancı, Selma Güven, Gizem Gül ve Sercan Dede’nin seçilmesinin ardından kongre başladı.

“Yeni bir kritik eşik önümüzde duruyor. Yerel seçimlerde AKP ve MHP blokunun geriletildiği ama yıkılmadığı bir dönemeçteyiz. Bu yeni süreç hem bir yenilenme hem de örgütlenme çağrısıdır. İnanıyoruz ki bu yenilenme ve örgütlenme büyük bir yankı bulacaktır” ifadelerini kullanan divan üyesi Gizem Gül ÖDP’nin hazırladığı “manifestoyu” okudu.

ÖDP’NİN ADI ‘SOL PARTİ’ OLARAK DEĞİŞTİ

Tüzük değişikliğine ilişkin yapılan oylamayla Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin adının Sol Parti olarak değiştirilmesi kabul edildi. Önerge üzerine konuşan ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, “Bu memlekete sahip çıkma cesaretini gösteren devrimci birikimlerimizdir. Yeni bir sürece yeni bir yolculuğa adım atacağız. Bundan 23 yıl önce ÖDP başka koşullar içinde kuruldu. Bugün dünyada ve Türkiye’de yaşanan değişiklikler bizim kuruluşta ortaya koyduğumuz misyonlarımızın tamamlandığını ve dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. ÖDP kritik süreçlerde yanlışları eksikleri olmuştur ama yanılmadı. Siyasal İslamcılara destek vermedi. Kendi öz gücüyle aklına güvenerek mücadele etti. Siyasal İslamcı rejimin çözülmeye başlandığı, muhalefet blokunun denge sağladığı bir süreç içerisindeyiz. İktidar ve muhalefet blokunun dışında üçüncü çizginin geliştirilmesine ihtiyaç var. Yürüyeceğimiz yol bu faşist iktidar blokunu yenme doğrultusunda olmalıdır. Siyasal İslamcı rejim ancak sol bir programla, solu siyasal ve toplumsal güç haline getirerek yenilebilir” dedi.