CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Tank Palet Fabrikası’yla ilgili gizli kapaklı bir süreç yürütüldüğünü belirterek, “Ordumuza ait bir fabrika satılıyor mu, kiralanıyor mu, akibeti nedir, hiçbir bilgi yok. Yeni bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla ASFAT A.Ş’ye devredileceği söyleniyor. Karar yayımlanmadı. Ulaşabilmek için CİMER’e başvurdum. Böyle bir süreç olmaz” dedi.

Özkoç, fabrikanın bir şekilde Katar Ordusu’nun büyük ortağı olduğu BMC’ye verilmek istendiğini belirterek, “Yolunu bulmaya çalışıyorlar, izin vermemeliyiz!” dedi.

CHP Milletvekili Özkoç yaptığı yazılı açıklamada, Tank Palet Fabrikası’nın 481 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla 20 Aralık 2018 tarihinde özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatarak, karar uyarınca özelleştirme sürecinin 2019 yılı sonuna kadar tamamlanması gerektiğini kaydetti. Özkoç, şöyle devam etti:

“Özelleştirme süreci devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya’da mitingte, fabrikanın BMC’ye tahsis edileceğini açıkladı. Üstelik 50 milyon dolarlık yatırım için.

Kamuoyundaki eleştiriler ve işçilerin tepkileri üzerine olayın üstünü kapatmaya, süreci gizlemeye çalıştılar. Özelleştirme süreciyle ilgili tek bir bilgi verilmedi. Soru önergelerimiz yanıtsız kaldı. Bilgi Edinme üzerinden yaptığımız başvurular, henüz ihale başlatılmadı denilerek havada bırakıldı.

Şimdi, fabrikayla ilgili yeni bir Cumhurbaşkanlığı kararı alındığını öğrendik. Bu kararı, Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, sendika yöneticileri ve işçilerle yaptıkları toplantıda göstermiş. Kararın örneğini vermemişler, görüntü almalarına da izin verilmemiş. Karara göre, Tank Palet Fabrikası özelleştirme kapsamından çıkartılıyor ve ASFAT A.Ş’ye devrediliyor. Devrin, 21 Ağustos’ta yapılacağı işçilere ve sendikacılara söylenmiş. Ayrıca bakanlık yetkilileri, devrin ardından fabrikanın ASFAT A.Ş üzerinden BMC’ye kiralanacağını da anlatmış. 21 Ağustos geçti, bugün, gelinen noktayı kimse bilmiyor.

Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın kapsamı nedir, ASFAT A.Ş’ye devrin dayanağı var mıdır, devir yapılmış mıdır, hiçbir bilgilendirme, açıklama yok. Ordumuzun malı, ülkemizin savunma sistemi, çocuklarımızın yarını söz konusu olan. Her adımın şeffaf yürütülmesi gereken bir süreçle ilgili bilgi için ben bir milletvekili olarak Meclis’te soru önergesi vermek zorunda kalıyorum. Cumhurbaşkanlığı Kararı var mıdır, yok mudur, bir örneğini görebilmek için CİMER’e başvuruyorum. Böyle bir yönetim olmaz!

Tek amaç var; gizli kapaklı bir süreçle, fabrikamız, Katar Ordusu’nun büyük ortağı olduğu BMC’ye verilmek isteniyor. Katar Ordusu, kendi ülkemizde, kendi fabrikamızda, kendi işçimiz ve mühendisimizle tank üretecek, ürettiği tankları da bizim Ordumuza satacak. Bunu anlamak mümkün değil! İşçiler, yurttaşlar, sendikalar, sivil toplum örgütleri hepimiz birlik olmalı, buna izin vermemeliyiz! Tank Palet Vatandır Satılamaz! Vatanımıza sahip çıkmalıyız!"