Halkların Demokratik Partisi’nin önceki dönem Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında tahliye kararı verildi ancak aynı gün içerisinde tahliyeye yapılan itirazla tekrar tutuklandı.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde Selahattin Demirtaş ile birlikte 4 Kasım 2016'dan beri tutuklu bulunan Zeydan hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye kararı verildiğini dün akşam avukat Mahsuni Karaman sosyal medya hesabından duyurdu.

Karaman Twitter hesabından dün akşam önce şu duyuruyu yaptı:

“4 Kasım 2016 tarihinden beri Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan 26. dönem HDP milletvekili Abdullah Zeydan ile ilgili; hakkındaki hükmün, yasal değişiklik nedeniyle temyizi üzerine infazın durdurulması ve tahliye kararı verildi.”

Birkaç saat içinde karar değişti

Zeydan hakkında 25 Ekim’de avukatları Mahsuni Karaman ve Murat Arksak tarafından Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne “infazın durdurulması” ve “dosyanın temyize gönderilmesi” talebiyle yapılan başvuru kabul edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Ekim’de Resmi Gazete yayımlanarak, yürürlüğe giren 7188 Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca Zeydan hakkında “örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle verilen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ile “örgüte yardım yataklık etme” gerekçesiyle verilen 5 yıl hapis cezası hakkında infazın durdurulmasına karar verdi.

Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından 25 Nisan 2018 tarihinde onaylanan cezanın “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte yardım yataklık yapmak” suçlarından infazının durdurulmasına, yurt dışına çıkış yasağı konularak, tahliye edilmesine karar verdi.

Ancak Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tahliye kararına itiraz etmesi üzerine mahkeme, Zeydan'ı "Terör örgütü propagandası yapmak suçundan hükmen tutuklamaya" karar verdi. Kararda Zeydan'ın "kaçma, delilleri karartma ihtimali bulunduğu" savunuldu.

Avukatları tepki gösterdi

Karaman ilk tweet’inden yaklaşık dört saat sonra şöyle bir açıklama yaptı:

“Verdiğimiz haber için özür dileriz: Mahkeme, kararını geri alıp hükmen tutukluluk halinin devamına karar verdi. Utanç verici, ama o eşik çoktan aşıldı. Hiçbir şeye şaşırmıyor, sadece bu ayıbı not ediyoruz...”

Avukat Murat Arksak da sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı: “Müvekkilim Abdullah Zeydan iki saat önce tahliye oldu, yarım saat öncede savcı itiraz etmiş on dakika önce de mahkeme, savcının itirazını kabul ederek hükmen tutuklama devam demiş. Türkiye de hukukun içinde bulunduğu vahamet işte budur.”