TİP Sakarya İl Örgütü’nden yapılan açıklamada, Kocaali’de bir süredir AKP’li belediye eliyle Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönünde çalışmalar yapıldığına ilişkin haberlerin yerel basına yansıdığı ve bölge halkının buna tepki gösterdiği hatırlatıldı.
“Her ne kadar kimi yetkililer böyle bir şeye izin vermeyeceklerini ifade etse de, AKP’li Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar’ın konu ile ilgili girişimlere devam ettiği anlaşılmaktadır” denilen açıklamada, “Kocaali gibi Karadeniz’in en uzun kumsallarından birine sahip, geçim kaynağı tarım ve turizm olan bir ilçede kurulacak Kimya İhtisas OSB’nin, ilçenin doğal yapısına ve yaşayan canlıların sağlığına yapacağı tahribatı Sakaryalılar, çok yakınımızdaki Dilovası başta olmak üzere mevcut örneklerden bilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

‘OLUMSUZLUĞU YAŞAYAN BÖLGELER İNCELENDİ Mİ?’

Açıklamada şu görüşler savunuldu:

“İktidarın ekonomik tercihlerinin sonucu olan ekonomik kriz nedeniyle artan işsizlik bahane gösterilerek ilçede yaşayan insanlara dayatılmak istenen Kimya İhtisas OSB ile ilgili olarak iktidar partisi yetkilileri ve mevcut AKP’li Kocaali Belediye başkanına, Türkiye İşçi Partisi olarak soruyoruz:

1-Mevcut belediye başkanı tarafından kurulmasının istendiği kamuoyuna yansıyan Kimya İhtisas OSB’lerin ilçede yaratacağı geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlarla ilgili, bu olumsuzluğu yaşamış ülkemizin farklı bölgelerindeki yerler tarafınızdan incelenmiş midir?

2-Bu kadar ‘radikal’ bir proje ile ilgili Kocaali’deki meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, muhtarlıkların, farklı siyasi parti temsilcilerinin görüşü alınmış mıdır?

Ülkemiz insanının yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve her gün büyüyen işsizlik ve gelecek kaygısı herkesin malumudur. Bu problem yönetenlerin tercihlerinden kaynaklanan ve devletin kendini çözmekle yükümlü hissetmesi gereken öncelikli bir problemdir. Çözüm için yapılan önerilerde dikkate alınması gereken birilerine yaratacağı rant değil, orada yaşayan insanlara getireceği fayda olmalıdır. Bu fayda gözetilirken bölgedeki doğal yapının korunması, bölge koşulları ve yaşayanların geçim kaynakları dikkate alınmadan yapılacak her uygulama olumsuz sonuçları beraberinde getirir.”

AKP’YE VE BELEDİYEYE ÇAĞRI

“İktidar partisi temsilcilerine ve AKP’li Belediye Başkanına çağrımızdır;

Basın açıklamanızda ‘Ortak aklın olmadığı, toplum vicdanına aykırı işte bu zamana kadar olmadık, olamayız da’ demişsiniz. Halkın tepkisi ortada olduğuna göre vakit kaybetmeden ‘Kimya İhtisas OSB’nin kurulması çalışmalarından vazgeçildiğini’ açıkça ve birinci elden kamuoyuna açıklayın. 

Sadece Kocaali Kimya İhtisas OSB’de değil, Serdivan’da Cadde 54 ve Şelale Park’ta, Erenler’de Trafik Park’ta, Karasu Paralı’da kurulmak istenen taşocağında, Akyazı Bıçkıdere’deki su fabrikasında, Kaynarca’da Lahana tarlarına kurmak istenen OSB’lerde, barajlarda, taş ocaklarında, ve daha birçok örnekte gördüğümüz,  orada yaşayanların fikri alınmadan ‘ben yaptım oldu’ diyerek yönetme anlayışına artık bir son verin. 

Biz Türkiye İşçi Partililer mavi ile yeşilin buluştuğu Kocaali’nin, kurulacak Kimya İhtisas OSB ile griye dönüşmemesi konusunda Kocaali’de yaşayanların kaygılarını anlıyor, haklı buluyor ve paylaşıyoruz. Tüm üyelerimiz ve meclisteki milletvekillerimizle kendilerinin yanındayız.”