Sakaryaspor'un Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastası 11 yaşındaki taraftarı Ahmet Erdem için başlattığı DMD Farkındalık Projesi kısa sürede Avrupa'nın önde gelen kulüplerine kadar uzandı ve destek sözleri gelmeye başladı. Bunlardan en önemlisi ise İspanyol devi Sevilla'dan gelen dostluk maçı önerisi ile kardeş kulüp ilanı oldu.

Sakaryaspor Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Recep demir'in ön ayak olduğu kampanya, Sakaryaspor'un sosyal medya ekibinin gayretleriyle kısa sürede tüm dünyada yankı buldu. DMD aileleriyle birlikte gerçekleştirilen kampanya ile dikkatler bu hastalığın üzerine çekildi ve doğrudan tedavisi olmayan bu hastalıkla mücadeleye daha ağırlık verilmesi yönündeki talepler gündeme getirildi.

KARDEŞ KULÜP VE DOSTLUK MAÇI 

DMD Aileleri, Sakaryaspor'un girişiminden sonra yaşanan gelişmeleri sosyal medya hesabından paylaştı. İnstagram hesabından yapılan paylaşımda şubilgiler verildi:
"DMD’yi duyurmak için oluşturduğumuz #shoesforDMD kampanyasına Sakaryaspor Başkan Yardımcısı Recep Demir’in büyük desteği olmuştu. Sakaryaspor Sosyal medya ekibi ve takımın desteği sayesinde çocuklarımızın sesi sadece Türkiye’de değil, dünyanın dev futbol kulüpleri tarafından da duyulmuştu. İspanya’nı dev futbol kulüplerinden biri Sakaryaspor’u tebrik ederek, DMDli çocuklar için devre arasında İspanya’da dostluk maçı yapmayı teklif etti. Aynı zamanda Sakaryaspor’la da artık kardeş takım olduklarını ilan etti. Çocuklarımızın hastalığının duyulması için İspanya Türkiye arası dostluğun kurulmasını sağlayan Recep Demir, Sakaryaspor sosyal medya ekibine binlerce kez teşekkür ederiz. Haydi dünya, DMD’yi duy!"

TRT SPOR GENİŞ YER VERDİ

Sakaryaspor'un kampanyası TRT Spor kanalında da genişyer buldu. "Sakaryaspor'un DMD akımı Avrupa'da yankı buldu" başylığıyla verilen video haberde "Ahmet Erdem 11 yaşında. Yaşıtları gibi oynamak ve ayakkabılarını eskitmek istiyor. Ancak DMD hastalığı buna izin vermiyor. Sakaryaspor’un başlattığı DMD farkındalık projesi Avrupa’nın önde gelen kulüplerine kadar uzandı ve gittikçe büyüyor" denildi.

Ahmet Erdem ve babasının duygularına da yer verilen videoda konuşan Sakaryaspor Başkan Yardımcısı Recep Demir, "Bir kıvılcım olabildiysek bizim için çok mithiş bir duygu. Sakaryaspor her zaman bir kıvılcımdır. Sonuçta bir noktaya geldik. Beklediğimizin çok çok üstünde bir yere vardık" dedi.

DMD HASTALIĞI NEDİR?

Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıktır. Sadece erkek çocuklarda görülen bir hastalıktır.

Bu hastalıkta kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir proteinin eksiktir. Bu proteinin yokluğunda kaslar giderek zayıflar, kas dokusunun yerini yağ dokusu alır.

2-5 yaşları arasında sıklıkla teşhis konulur. Bazı DMD’li çocuklar doğumdan sonra büyümenin her aşamasında yaşıtlarından geri kalırken (yürümenin gecikmesi, sık düşme vb) bazıları da yaşıtları ile benzer özellikler göstererek büyürler. Hastalığın semptomları erken yorgunluk, yerden kalkma, yokuş çıkma ve merdiven çıkma gibi aktivitelerde zorlanma şeklinde kendini gösterir. Bazı çocuklarda aileler baldır kaslarındaki şiş ve sert görüntüyü de fark ederek doktora başvurabilirler.

DMD’de kalça ve omuz çevresi kaslarında başlayan zayıflık giderek ilerler, gövdede karın ve sırt kaslarının da zayıflaması sonucu çocuklar yürüme sırasında karınlarını öne doğru çıkararak yürürler. Bacak kaslarındaki zayıflığın ilerleyişi ile sık düşerler, yerden kalkma ve merdiven çıkma aktivitelerinde zorlanırlar ve ortalama 9-11 yaş arasında yürüme yeteneğini kaybederek tekerlekli sandalye kullanmaya başlarlar. Bu aşamadan sonra kol kasları da giderek zayıflar ve çocuk kollarını kullanmakta da zorlanır.

Yürüme yeteneğinin kaybından sonra karşılaşılan en önemli sorunlar eklemlerde bozulma ve omurgada eğilme yani skolyozdur.

Kollar, bacaklar ve gövde kasları dışında solunum kasları da zayıflar ve buna bağlı olarak çocuklar sık akciğer enfeksiyonuna yakalanır. Ayrıca kalp kaslarında da tutulum gözlenebilir. Hastalığın ilerleyişi ile ortalama 20 yaş civarında hastalar kaybedilirler.  

Günümüzde DMD’nin kesin tedavisi yoktur. Ancak fizyoterapi uygulamaları, cihazlama ve steroid tedavisi sonucu çocukların yürüme yeteneklerini daha uzun süre( ortalama 2-3 yıl daha fazla) devam ettirdikleri ve yaşam kalitelerinin daha iyileştiği bilinmektedir.