Tezcan Galvaniz’de yılan hikayesine dönen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.  A grubu işçilerin ücreti net 19 bin, B grubu işçilerin ise 18 bin lira oldu.İşveren ve sendikanın karşılıklı tavizleri ile sonuçlanan sözleşme nedeniyle işçiler tepkili. İşçiler, sendikanın sözleşmenin imzalanmasında emek vermediğini, galvaniz bölümündeki işçilerin iş bırakması sonucu işverenin sözleşmeyi imzalamak zorunda kaldığını söylüyor.

Özgür Kocaeli Gazetesi'nden Suriye Çatak Tek'in haberine göre, Arslanbey OSB’de üretim yapan Tezcan Galvaniz’de ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmesi üzerinde ağustos ayının ilk haftası anlaşma sağlandı. Ancak sözleşmenin yürürlüğe girmesi için işverenin sözleşmeyi imzalamaması üzerine Öz Çelik-İş sadece bir kez fabrika önünde eylem yaptı. Ardından sözleşme ile ilgili bir gelişme olmadı ve fabrikada işçiler üretimden gelen güçlerini kullanan eylemler yaptı. Galvaniz bölümünde iş durduran işçilerden biri işten çıkarması ile sonuçlanan eylemin ardından işveren sözleşmeyi imzaladı.

SENDİKA SADECE BİR KEZ EYLEM YAPTI

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinde Öz Çelik-İş Sendikasının yetkisine itiraz eden işveren fabrikada ise işçilere baskı uyguladı. Aylarca işçilere yazlık kıyafet verilmedi, çay cezası ve şekersiz çay uygulaması yapıldı. Ancak toplu iş sözleşmesinden vazgeçmeyen işçiler sözleşmenin imzalanması için baskı yaptı. Ağustos ayının ilk haftası masada bitirilen sözleşmeyi sendika imzaladı ancak işveren sözleşmeyi imzalamadı. Bunun üzerine sendika fabrika önünde eylem yaparak işverene huzur vermeyeceğini açıkladı. Ancak açıklamadan sonra bir daha her hangi bir eylem yapmadı. İşçiler ise fabrikada eylem kararları aldı.

İŞÇİLER SENDİKAYA TEPKİLİ

Galvaniz bölümünde işçiler yaptıkları eylemin ardından işveren toplu iş sözleşmesini imzalamak için sendikayı masaya davet etti. Sendika başkanı Arif Çolak’ın önce işverenin sözleşmeyi imzalamasını aksi halde kendisinin imzalamayacağını söylemesi üzerine sendika temsilcileri ile görüşme yapıldı. Yapılan görüşmede işveren yetki ile ilgili açtığı davayı geri çekeceğini buna karşılık güvenliklerin sendikalı olmamasını istedi. İşçiler haklarının da geriye gittiğini söyleyen işçiler taviz verilmesini kabul etmediklerini belirtti. Sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalandığını söyleyen işçiler, verilen ücretlerle işveren ve sendika yöneticilerinin bir ay geçinmesini istedi.

Türk-İş'in 1 Mayıs'taki gündemi: vergi Türk-İş'in 1 Mayıs'taki gündemi: vergi

1,5 YILLIK SÖZLEŞME

Yapılan sözleşmede işçilere 3 ayrı 6 aylık dilim halinde zam verildi. 1 Temmuz ile 1 Ocak 2024 tarihleri arasında A Grubu işçilerin saat ücretleri 40 lira 32 kuruştan 79 lira 58 kuruşa çıkartıldı. Brüt 17 bin 905 liraya çıkan işçi ücretleri 5 bin 968 lira ikramiye ile birlikte brüt 23 bin 874 lira oldu. B grubu işçilerin saat ücretleri ise 40 lira 32 kuruştan 84 lira 6 kuruşa çıkartıldı. Yapılan zam B Grubu işçilerin maaşı brüt 18 bin 913 lira olurken 3 bin 152 lira ikramiye ile brüt 22 bin 65 liraya çıktı.

TEK SEFER 7 BİN 500 LİRA NAKİT

Fabrikadaki formenlerin saat ücretleri 40 lira 32 kuruştan 86 lira 45 kuruşa yükseltildi. Böylece formenin brüt maaşı 19 bin lira olurken, 6 bin 409 liralık ikramiye ile brüt 25 bin 636 lira oldu. Maaş zammı dışında işçilere ramazan ve kurban bayramlarında 1000’er lira, aylık yakacak yardımı 300 lira, yıllık izin ücreti 600 lira olarak belirlendi. Evlenme yardımı 2 bin 906 lira, doğum yardımı 1569 lira, çocuk parası 125 lira, yılda iki kez 1500 lira erzak yardımı, yılda iki kez 650 lira ayakkabı yardımı, tek seferlik 7 bin 500 lira nakit para verilmesine karar verildi. Aynı zamanda ilköğrenim için 400, ortaöğrenim için 400, lise için 500, yükseköğretim için 700 lira eğitim yardımı da sözleşmeye eklendi.