Gazeteci-yazar Ahmet Altan hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Altan, geçtiğimiz hafta 4 Kasım Pazartesi günü tahliye edilmişti.  

1138 gün hapishanede kalan Ahmet Altan'ın avukatı Figen Çalıkuşu, T24'ten Elif Akgül’e yaptığı açıklamada şunları dedi:

"Üç gündür her gün mahkeme kalemine gidiyorum. Karar gözümün önünde yazıldı ama üç yıldır süren dosyaya daha dün atanan mahkeme başkanının talimatıyla bana verilmedi.

“Bu nedenle karar metnine ne yazıldığını ben görmedim. Kararı Sabah gazetesinden öğrendim.

"Bununla birlikte bir mahkeme bir dosya hakkında hüküm verdiyse artık o dosyadan el çekmiş demektir. O dosya artık üst mahkemelerin yetki alanındadır. Yani, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi istinaf mahkemesinin yetkisini gasp ediyor.

“Burada üç yıldır süren, Yargıtay'dan geçmiş ve hüküm kurulmuş bir dosya var. Ama dosyanın içeriğini, aşamalarını bilmeyen bir hakim, tahliye üzerine karar veriyor, tahliye kararını kaldırıyor.

“Bu hukuku çiğnemektir, betonların altına gömmektir. Bu dönemde ne yazık ki savcılar böyle bir yöntem buldular.”

Savcılık tahliyeden 2 gün sonra itiraz etmişti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay ceza alan Ahmet Altan'ın tahliyesine yönelik mahkeme kararına, Altan’ın tahliyesinden iki gün sonra, 6 Kasım günü itiraz etmişti.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, savcının Ahmet Altan'ın tahliyesine yönelik itirazını kabul etti. Tahliye kararını kaldıran mahkeme Altan hakkında yakalama kararı çıkardı.

Ahmet Altan’ın hapishaneden çıktıktan sonra kaleme aldığı ve K24’te yayımlanan “Kağıttan Flüt” başlıklı yazısı için tıklayın.

Ne olmuştu?

Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, 4 Kasım Pazartesi günü yapılan yeniden yargılamada Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkında tahliye, Mehmet Altan hakkında beraat kararı verildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Ahmet Altan’a “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçlamasıyla 10 yıl 6 ay, Nazlı Ilıcak’a da aynı suçlamayla 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak için suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdikleri süre gözetilerek adli kontrolle tahliyelerine karar verildi.