AKP Genel Merkezi'nde Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katılan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sosyal medya platformlarını kontrol altına alacaklarını açıkladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, "Türkiye, muz cumhuriyeti değildir. Yasama dönemi bitmeden bu meseleyi halletmeyi ümit ediyorum. Sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz" dedi. 

Erdoğan, uzun zamandır hedefinde olan sosyal medya platformalarını kontrol altına almayı planlıyor. 

Bunun için yeni düzenleme yolda. Yeni düzenlemeye göre sosyal medya platformları Türkiye'de en az 1 temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Milliyet'te yer alan habeer göre, değişiklikler şu şekilde olacak:

Sosyal medya mecralarıyla ilgili olan kanuna "sosyal ağlar" tanımı eklenecek.

BTK VERİLERİ YEDEKLEYEBİLECEK
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), mecraların yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediğini denetleyebilecek. Aynı zamanda BTK, verilerin yedeklenmesi konusunda da yetkili olacak.

TEMSİLCİ ZORUNLULUĞU
Sosyal ağ sağlayıcılar, Türkiye'deki adli ve idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi için yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemek zorunda.

Bu temsilciler, BTK'nın tebligatlarına yanıt vermezse sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği, mahkeme kararıyla bant genişliğinin yüzde 95 oranında daraltılabilecek.

100 BİN İLA 1 MİLYON TL ARASINDA DEĞİŞEN CEZA
Sosyal ağ sağlayıcıları, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğini ihlâl eden içeriklere yönelik başvurulara, en geç 72 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacak. Cevap vermeyene 100 bin ila 1 milyon TL arasında ceza verilecek.

Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırmakla yükümlü olacak. Bu iki yükümlülüğü yerine getirmeyenlere 1 ila 5 milyon TL para cezası verilecek.

Düzenleme ile Netflix, Amazon Prime, Puhu TV ve Blu TV gibi platformlar da yasal altyapıya kavuşturulacak.

SELVİ: 15 TEMMUZ'DAN ÖNCE YASALAŞACAK
AKP'ye yakın olan Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi de bugünkü köşesine tepki çeken sosyal medya düzenlemesini taşıdı. Selvi düzenlemenin, 15 Temmuz'dan önce yasalaşmasının beklendiğini yazdı.

Selvi'nin "Bir babanın sosyal medya isyanı" başlıklı yazısında sosyal medya düzenlemesine ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gündeme getirdi ama zaten daha önce de bir çalışma yapılmıştı. Şimdi o güncellenecek.

Buna göre:

1- Sosyal medya platformlarına Türkiye'de ofis açma zorunluluğu getirilecek.

2- Böylece Türkiye'deki kazançlarından vergi vermeleri sağlanacak.

3- Sosyal medya hesapları gerçek kimlikler üzerinde açılacak. Böylece sahte hesapların önüne geçilecek.

4- Suç konusu olan paylaşımlar yapanlar hakkındaki bilgilerin, yargının talep etmesi durumunda sosyal medya platformları tarafından hızla verilmesi sağlanacak.

5- Nefret söylemine izin verilmeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis tatile girmeden önce yasal düzenlemenin yapılmasını istedi. Pandemi nedeniyle Meclis'in 15 Temmuz özel oturumundan sonra tatile girmesi düşünülüyor. Sosyal medyayla ilgili düzenlemenin hızla Meclis'e getirilip 15 Temmuz'dan önce yasalaşması bekleniyor."
(ETHA)