Eskişehir’de 19 yaşındayken öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın bugün doğum günü.

Sosyal medyada birçok insan #İyikiDoğdunAliİsmail, #AliİsmailKorkmaz ve #Hep19Yaşında etiketleriyle Ali İsmail Korkmaz’ın doğum günü için mesajlar yazdı. Ali İsmail’in abisi Gürkan Korkmaz, “O Hep 19 Yaşında! Yaşasaydı 26 olacaktı oysa… İyi ki doğdun Ali İsmail; İyi ki geçtin hayatımızdan…”

Hatay doğumlu Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği 1. Sınıf öğrencisiydi.

Korkmaz 3 Haziran günü İstanbul’daki Gezi Parkı direnişine destek için Eskişehir’de yapılan yürüyüşe katıldı. Polisin gaz bombaları ile saldırması üzerine kaçtığında ise polis ve sivil giyimli eli sopalı kişilerin saldırısına uğradı. 4 Haziran’da kaldırıldığı hastanede komaya girdi, 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti.

"Hep 19 yaşında" 

Dava sürecinde neler yaşandı?

Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.

Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan  hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin  için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut  için 12 yıl ve diğer sanıklar  İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.

21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı. Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi. 

Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.

Yargıtay'dan bozma kararları

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.

Tekrar Yargıtay’a giden dosyada, Yargıtay 1. Ceza Dairesi 22 Aralık 2016'daki kararında tutuklu polis memurları Mevlüt Saldoğan'a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Yalçın Akbulut'a verilen 10 yıl, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onadı.

Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar'ın eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılması kararlarını ise bozdu.

Mahkeme, Yargıtay'ın yaralama suçundan cezalandırılmasını istediği tutuksuz polis Hüseyin Engin'e yedi ay 15 gün ceza verip hükmü erteledi. Tahliye edilen sanık Ebubekir Harlar hakkında altı yıl sekiz ay hapis cezası verdi.