Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı Direnişi sırasında Ankara’da Avukat Eda Ayşegül Kılıç’ın polis şiddetine maruz kalması olayında eziyet yasağının ve toplantı gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek mahkeme, Kılıç’a “ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında” 37 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM, “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan hassasiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” diyerek Gezi Parkı Direnişi sırasında Ankara’da polis şiddetine maruz kalan Avukat Eda Ayşegül Kılıç hakkında eziyet yasağının ihlal edildiğine hükmetti.

Gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ihlal edildi

Yüksek mahkeme, olayda toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının da ihlal edildiğine hükmetti. Kararda, “barışçıl toplanma hakkını kullanan başvurucu üzerinde yaygın yumuşak doku lezyonlarına ve post travmatik stres bozukluğuna neden olacak nitelikte bir fiziksel güç kullanımı şeklinde gerçekleşen müdahalenin ölçülü olarak kabul edilemeyeceği ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğunun söylenemeyeceği” belirtildi.

AYM, “Eziyet yasağının maddi ve usul boyutları ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmiş olması nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle giderilmeyecek olan manevi zararları karşılığında” Kılıç’a 37 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi.

İhlalin ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma

Kararda, eziyet yasağının ihlalinin ortadan kaldırılması için yeniden etkin bir adil soruşturma yapılmasında ve sorumlu kamu görevlilerin tespit edilerek haklarında dava açılmasında hukuki yarar bulunduğu belirtildi. Bu kapsamda kararın bir örneğinin eziyet yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verildi.