Hürriyet'in haberine göre, Sakarya’da yakalanıp Irak’a iade edilen İthavi’nin verdiği bilgilerle Irak istihbaratı, eksik parçaları tamamlama fırsatı buldu. İthavi, ABD’nin Bağdadi’nin Suriye’deki adresini tespit etmesinde de kilit rol oynadı.

DEAŞ’ın lideri Ebubekir el Bağdadi’nin (48) Suriye’nin İdlib vilayetinde cumartesiyi pazara bağlayan gece ABD özel operasyonu ile öldürülmesinin yankıları sürüyor. Bağdadi’ye hangi istihbarat kaynakları ile ulaşıldığı konusunda tartışmalar sürerken, yakalanan DEAŞ üyesi bir isim öne çıktı. Ebubekir el Bağdadi’nin üst düzey yardımcısı ve dini konulardan sorumlu 55 yaşındaki İsmail el İthavi 8 Şubat 2018’de Türkiye’de yakalanmıştı. İngiliz Reuters Ajansı’na göre İthavi’nin verdiği bilgiler, Bağdadi’nin yerinin tespit edilmesinde önemli rol oynadı.

KRİTİK BİLGİLER VERDİ’

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Iraklı bir güvenlik yetkilisi, “İthavi’nin Iraklı güvenlik timlerine verdiği bilgiler, Ebubekir el Bağdadi’nin nasıl hareket ettiği ve nerede saklandığı konusundaki bulmacanın eksik parçalarını tamamladı” dedi. Geçen mayısta Irak istihbaratı, yakalanan İthavi’nin cep telefonundaki Telegram uygulamasından faydalanarak dört ‘en çok aranan’ örgüt üyesinin Irak’a gelmesini sağladı. Bu operasyonda 2014’te Deyrizor’da DEAŞ’a isyan eden bir aşiretin 700 üyesinin öldürülmesinden sorumlu Suriyeli Saddam el Cemal ile Suriyeli saha sorumlusu Muhammed el Kadir ve Iraklı iki saha sorumlusu Ömer el Kerbuli ve Essam el Zavbai yakalandı. İsmail el İthavi ve Saddam el Cemal, DEAŞ’ın o güne kadar canlı yakalanan en üst düzey üyeleriydi.

‘CIA 5 AY İZLEDİ’

Iraklı kaynak, “Yakalanan bu kişiler bize Suriye’de Bağdadi’yle nerede buluştuklarına dair bilgileri verdi” dedi. Ancak Reuters’ın haberine göre İthavi, 2019’un ortalarında İdlib’de bir pazar yerinde görüldü. Irak’ta idam cezasına çarptırılan İthavi’nin İdlib’e nasıl geçtiği açıklık kazanmazken DEAŞ’lının takip edilmesiyle Bağdadi’nin nerede kaldığı tespit etildi. Iraklı yetkili, “Detayları CIA ile paylaştık, bir uydu ve drone’larla bölgeyi beş ay takip ettiler” dedi. Bağdadi’nin ölümüyle sonuçlanan operasyonla ilgili en büyük bileşenini terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri de bu süreçte ABD ile yoğun istihbarat paylaşımı yaptıklarını öne sürüyor.

Iraklı yetkililere göre Irak’ın Ramadi kentinde doğan İsmail el İthavi, 2006’da terör örgütü El Kaide’ye katıldı, 2008’de ABD güçleri tarafından yakalanarak 4 yıl hapiste tutuldu. DEAŞ’a katılmasının ardından Bağdadi’nin İthavi’ye militanlara din dersleri anlatma görevini verdiği biliniyor.