Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından 2001 yılından beri düzenli olarak verilen “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü” bu yıl Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a verildi. İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Taksim Hill Otel’de düzenlenen törenle verilen ödül Demirtaş adına eşi Başak Demirtaş aldı.

ödül törenine HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Milletvekilli Feliz Kerestecioğlu, HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Elif Bulut, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin yanı sıra birçok parti, sendika ve dernek temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Tören, ödülün önceki yıllarda sahiplerinin hatırlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başladı.

‘DEMİRTAŞ’A ÖDÜLÜ VERMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUZ’

Törende ilk olarak konuşan SODEV Başkanı Ertan Aksoy, ödülü Selahattin Demirtaş’a vermiş olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Ertan, “Ülkedeki barış ve demokrasinin gelişmesi için bedel ödeyen Demirtaş’a bu ödülü vermiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Demirtaş, ‘Seni başkan yapmayacağız’ dedi. Mücadele çağrısı yaptığı o günden bu yana tüm zorluklara karşı geldi ve gelmeye devam ediyor. 3 yılı aşkın bir süredir cezaevinde alıkonuluyor. AİHM kararı ihlal edilerek içeride tutuluyor. Bu ödülü yanımızda olmaması nedeniyle kendisine veremiyoruz. Vekaletten eşi Başak Demirtaş’a vereceğiz” dedi.

Ardından ödül verilmek üzere Başak Demirtaş kürsüye çağrıldı. Ödülü alan Demirtaş, Selahattin Demirtaş’ın yüreğiyle sevenleriyle birlikte olduğunu belirterek, cezaevinden ödül törenine gönderilen mesajını okudu.