Resmi Gazetede 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı yayımlandı.

Adalet Bakanlığı’nın 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında yeni uygulamaları hayata geçireceği kaydedildi.

Buna göre, insan hakları alanında yol haritası niteliğinde olan İnsan Hakları Eylem Planı güncellenecek, yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlanacak.

Adli Tıp ve istinafa hedef süre

Yargıda hedef süre uygulamasının kapsamı genişletilecek, Bölge Adliye Mahkemeleri için yargıda hedef süreler belirlenecek, adli tıp kurumunda da hedef süre uygulaması başlatılacak.

Adli ve idari yargıda faaliyet raporlarının kapsamı genişletilecek, hakim ve savcı yardımcılığı kadrolarının oluşturulması için mevzuat değişikliği önerisi hazırlanacak.

Görevsizlik ve yetkisizlik kararları

Adalet Bakanlığı ayrıca bilirkişilik sisteminin etkinliğinin artırılmasına yönelik adımlar atacak, bilirkişilerin uzmanlık alanına göre belirli bir sürede bakabilecekleri dosya sayısı tespit edilecek.

Adalete erişimi kolaylaştıracak, savunma hakkını güçlendirecek çalışmalar yapılacak, adli ve idari yargıda görevsizlik ve yetkisizlik kararlarından dolayı yargılamaların uzamasının önüne geçecek bir model oluşturulacak.

Görev ayrımı belirlenecek

Adli ve idari yargıda yargılamanın etkinliği artırılacak, vatandaşların adalet hizmetlerinden memnuniyetinin artırılması sağlanacak. Bu kapsamda asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleri arasındaki görev ayrımı yeniden belirlenecek.

Küçük miktarlı talep ve davaların birleştirilmiş ve hızlı yargılama usulüyle çözümlenmesi için çalışma yapılacak, basit ve yazılı yargılama usulünde ön inceleme aşamasına ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

Tüketici mahkemelerinin görev alanı yeniden belirlenecek, kolektif menfaatlerin daha iyi korunabilmesi için topluluk davasına yönelik düzenleme yapılacak.

İhtisas mahkemeleri kurulacak

İhtisas gerektiren çevre, imar ve enerji gibi alanlarda yeni mahkemeler kurulacak.

Alternatif çözüm yollarından uzlaştırmanın kapsamı genişletilecek, tüketici uyuşmazlıklarında da arabulucuya başvuru dava şartı haline getirilecek.

İcra ve iflas

İcra ve iflas sistemi borçlu ile alacaklı arasındaki hassas denge gözetilerek yeniden yapılandırılacak.

Bu kapsamda da icra ve harç masraflarının azaltılmasına ilişkin çalışma yapılacak, borçluya, haczedilen malını satma hakkı tanınması yönünde mevzuat değişikliği önerisi hazırlanacak.

2019’da neler oldu?

Programda ayrıca, 2019 yılı boyunca gerçekleştirilen çalışmalar da anlatılırken şu bilgilere yer verildi:

  • * Eylül ayı itibarıyla hakim ve savcı sayısının 20 bin 693 oldu.
  • * Adalet personeli sayısının 70 bin 658'e yükseldi.
  • * Cezaevlerinde 66 bin 541 kişinin görev aldı.
  • * 2018 yılında 106 bin 496 olan avukat sayısının yüzde 9,6 artarak 116 bin 779'a yükseldi.
  • * Adli yardım ödeneği 2019 yılında 94,4 milyon oldu.
  • * Alternatif çözüm yollarından uzlaştırma kapsamında da çok sayıda uyuşmazlık anlaşmayla sonuçlandırıldı.
  • * Eylül ayı itibarıyla adli yargıda 6 bin 764, idari yargıda ise 210 mahkemesi bulunurken 15 ilde Bölge Adliye Mahkemesi faaliyet gösterdi.
  • * Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinin kapasitesinde iyileştirme yapıldı. 10 ceza infaz kurumu kapatıldı, 9 bin 280 kapasiteli 13 cezaevi açıldı. Buna göre, mevcut durumda 220 bin 230 kişi kapasiteli toplam 355 cezaevi bulunuyor.