"Kanala geçit vermeyeceğiz", “Kanala değil depreme bütçe”, “Ya Kanal ya İstanbul” pankartlarının açıldığı eyleme HDP Milletvekili Oya Ersoy ve CHP Milletvekili Ali Şeker, çok sayıda siyasi parti temsilcisi, meslek odalarının temsilcileri, yaşam savunucularının da yer aldığı yüzlerce yurttaş katıldı.

Evrensel’in haberine göre; Avcılar Kent Konseyi ve Bileşenleri adına basın açıklamasını yapan Turgay Halis Çelik, İstanbul’un önceliğinin depreme hazırlık olduğunu belirtti.  Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kanala geçit vermek demek, aynı zamanda İstanbul’da yaşayan yüzbinlerce insanın hayatına kastetmek etmek demektir. Kamu kaynakları deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan kent sakinleri için kullanılmalı ve kentimiz depreme hazırlanmalıdır. Bizleri yönetenlerin aldıkları bu kararı da bu nedenle kabul etmiyor ve bugün burada oluşturacağımız insan zinciriyle bu kanalın Marmara Denizi başlangıcındaki ayağını da geçişe kapatıyoruz.

"Gemi seyahatleri açısından da tehlikeli"

 “Kanal Projesi yerin jeodinamik kuvvetleriyle doğal olarak oluşmuş bir Boğaz’ımız olmasaydı, bir ihtiyaç olabilirdi. Tıpkı Panama, Süveyş ve Korin boğazı gibi. Ancak doğal bir Boğazımız bulunmaktadır ve Kanal Projesi daha uzun, daha dar ve daha sığ olduğu için gemi seyahatleri açısından da daha tehlikelidir.

“Yani ortada geçişleri kazasız, belasız atlatacağımız bir projede yoktur. Projeden para kazanılacağını iddia edenler ise yanıltılmaktadır. Hem Montrö Boğazlar Sözleşmesi hem de uluslararası denizcilik hukukunun koyduğu kurallar gayet açık ve nettir. Açılması planlanan kanalın girişine gişe koyup; kimseyi haraca bağlayacak bir durum oluşmadıkça, kanal geçişlerinden para da kazanılmayacaktır.

"Ekonomik kriz derinleşecek"

 “Ayrıca milyonlarca işsizin olduğu, emekçilerin kölelik ücretine mahkum edildiği, emeklilerin sefaletle baş etmek zorunda kaldığı, gençlerin İŞKUR kuyruklarında sırada beklediği ve öğrencilerin cebinde yemek yiyecek parası olmadığı için intihar ettiği günümüz Türkiye’si koşullarında kanal projesini uygulamak demek; emekçiler aleyhine ekonomik krizi daha da derinleştirmek demektir. Gelin şimdi hep birlikte topraklarımıza, kentimize, suyumuza ve yaşama tekrar sarılalım ve kuracağımız bu büyük insanlık zinciriyle, kanalı açmak isteyenlere, geçit vermeyelim.”

Yüzlerce yurttaşın katıldığı eylemler insan zinciri ile son buldu.