Anadolu Efes, "'Zilli Sally" ve "Delikanlı Henry" ismini verdiği cinsiyetçi biralar nedeniyle özür diledi. Şirketten yapılan açıklamada, ürünlerin üretim ve fabrika çıkışlarının durdurulduğu belirtildi.

Anadolu Efes Danimarkalı işbirlikçisi Mikkeller ile Türkiye’de yetiştirilen meyvelerle iki bira geliştirdi. Bu iki ürünün adları ve tasarımlarında butik bira üreticisi Mikkeller markasının maskotları olarak bilinen kadın ve erkek karakter Sally ve Henry karakterleri kullanıldı. Ancak Efes, düşük alkollü (yüzde 3.9) ve yumuşak içimli arpa birasını "Zilli Sally", yüksek alkollü (yüzde 4.8) buğday birasını ise "Delikanlı Henry" olarak isimlendirdi. Bu adlandırmalar ve alkol oranındaki fark nedeniyle şirket, sosyal medyada cinsiyetçilikle eleştirilmişti. Şirketi protesto eden sosyal medya kullanıcıları paylaşımlarını #EfesBoykot etiketiyle yaptı. Bu etiket Twitter'da hızla TT'nin üst sıralarına yerleşti. 

"KAMUOYUNA ÖZÜRLERİMİZİ SUNARIZ"

Şirketten bugün yapılan açıklamada, "Kamuoyunun hassasiyetini anlıyor ve saygı duyuyoruz" denilirken, söz konusu ürünlerin üretimi ve fabrika çıkışının durdurulduğu açıklandı. Anadolu Efes'ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Krafat bira üreticisi Mikkeller iş birliğiyle piyasaya sunduğumuz Sally ve Henry markaları ile ilgili kamuoyunda meydana gelen gündemi üzüntü ile takip etmekteyiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veren, gerçekleştirdiği toplumsal sorumluluk projeleri ile uzun yıllardır kadının sosyal ve ekonomik hayatta güçlenmesi için çalışan bir kurum olarak kamuoyunun hassasiyetini anlıyor ve saygı duyuyoruz. Bu iki ürünün bugün itibari ile üretim ve fabrika çıkışlarını durdurduğumuzu bildirir, kamuoyuna özürlerimizi sunarız."
(Evrensel)