Başta Rabia Naz Vatan olmak üzere, şüpheli çocuk ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Giresun'da yaptıkları incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’e konuşan Erdan-Kılıç, “Rabia Naz Vatan’ın ölümüne dair açılan soruşturma dosyası üzerindeki gizlilik kararı kalktı” dedi.

Rabia Naz Vatan'ın yaşamını yitirdiği yerde yapılan incelemelerin olayın üzerinin örtülmemesi adına büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kılıç, yaşananları ve ailenin içerisinde bulunduğu durumu da anlattı.

“Amacımız olayı aydınlatmak”

Kılıç’ın açıklamaları şöyle:

“Bizim bütün amacımız, Giresun'un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı bulunup, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünün üzerindeki sis perdesini kaldırmak ve olayı aydınlatmaktır.

“Komisyon olarak aile ile görüştükten sonra, Rabia Naz kızımızın o acı günde geçtiği yollardan yürüyerek incelemelerde bulunduk. O yol üzerinde yürürken, baba kızının ölümüyle ilgili şüphelendiği durumları, acısını yüreğine gömerek bize tek tek anlattı.

“Bu arada biz Eynesil’de iken olayla ilgili önemli bir gelişme de oldu. Rabia Naz Vatan’ın ölümüne dair açılan soruşturma dosyası üzerindeki gizlilik kararı kalktı. Bu da olayın, üzerinde şüphe bırakmayacak şekilde aydınlatılması için güzel bir gelişmedir.”

Rabia Naz Vatan başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümleri Meclis Araştırma Komisyonu:

Komisyon Başkanı: Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu (AKP)
Başkanvekili: Bursa Milletvekili Osman Mesten (AKP)
Sözcü: Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz (AKP)
Kâtip Üye: Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir (AKP)

Komisyon üyeleri

AKP
Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir
Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya

CHP
Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü
Giresun Milletvekili Necati Tığlı
İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç

MHP
Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt

HDP
Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir

İYİ PARTİ
İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu.

Ne olmuştu?

Giresun'un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin farklı iddialar gündeme gelmişti. Rabia Naz'ın ölümünün intihar ya da yüksek yerden düşme olduğu öne sürülürken baba Şaban Vatan ise kızına araba çarptığını ancak AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını iddia etmişti:

Baba Vatan "Kızıma araba çarpmış ama geçirdiği çarpma ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evimin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızım kan kaybından öldü" demişti.

Baba, edindiği bilgelere göre Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Olayın ardından hukuki yollara başvuran baba Şaban Vatan'ın mahkeme kararıyla ruh ve sinir hastalıkları hastanesine kaldırılması kararlaştırılmıştı.

Babanın adalet arayışını kamuoyuna duyurmak isteyen Metin Cihan ise olayın ayrıntılarını Twitter üzerinden duyurmuş, bunun ardından çok sayıda kişi konuyla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulunarak kamuoyu oluşturmuştu.