Türkiye Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü (OPCW) ziyaret ederek, kurumunKimya ve Teknoloji Merkezi'nin inşasında kullanılmak üzere 30.000 Euro tutarında bağış yaptı.

Dişli burada yaptığı açıklamada, "OPCW, silahsızlanma ve uluslararası güvenlik alanında önemli bir rol oynamaktadır ve kimyasal yayılmaya karşı önemli bir aktördür. Bizim burada yaptığımız katkı, ülkemizin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne olan güçlü bağlılığının göstergesidir" ifadelerini kullandı.

OPCW genel direktörü Fernando Arias ise desteklerinden dolayı Türk Hükümeti'ne teşekkürlerini iletti ve tüm taraf devletlerin desteklerini beklediklerini belirtti. Arias, "Yeni kurulacak olan merkezimiz, tehditleri ele alma, soruşturmaların kapasitesini artırma ve yeteneklerimizi artırmada önemli bir rol oynayacak" dedi.

KİMYASAL SİLAH İDDİASI

Suriye'deki Kürt Kızılay'ı yaptığı açıklamada aralarında sivillerinde olduğu birçok hastanın 'bilinmeyen silahlardan' dolayı oluşan yanıklarla hastaneye kaldırıldığını ve bu yaralıların ne tür silahlarla yaralandığını belirlemek için çalışmaların sürdürüldüğünü açıklamıştı. 

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ve diğer Kürt yetkililer ise çeşitli yer ve zamanlarda 'gayri nizami silahlar' kullanmakla suçlamış ve BM ve diğer kurumları iddiaları araştırmak üzere göreve çağırmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada, "'Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına' yönelik iddialar tamamen gerçek dışıdır. Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır" ifadelerini kullanarak iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtmişti.

BM ve Hollanda merkezli OPCW ise ayrı ayrı açıklamalar yaparak, Kürt yetkililerin yaptığı çağrıya olumlu yanıt vererek iddiaların araştırılacağını belirtmişti. 

İddialarının soruşturulması aşamasında yapılan bu bağış, soruşturmanın selameti ve objektif bir çalışmanın ortaya çıkarılması açısından çeşitli soruları gündeme getirdiğ belirtilerek, eleştiriliyor.