Türkiye Barolar Birliği (TBB) CMK Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Erkan Şenses görevinden istifa ettiğini duyurdu. Şenses, TBB’nin 12 baronun olağanüstü genel kurul çağrısını hukuksuz bir biçimde reddettiği gerekçesiyle istifa ettiğini söyledi.

TIKLAYIN-Barolar Birliği'nden Olağanüstü Genel Kurul Çağrısına Ret

bianet’e konuşan Avukat Şenses, CMK Komisyonu’nda 6 yıldır görev yaptığı belirtti ve ekledi: “Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu’nun açıklamaları ve tutumlarını tasnif etmiyorduk. Fakat CMK Komisyonu siyasi mülahazalardan bağımsız, avukatların sorunlarına çözüm arayan bir komisyon olduğunu düşünerek bugüne kadar görevime devam ettim. Ama yönetim kurulu dün hukuksuz bir karar aldı, bu kabul edilemezdi. Avukatlık Kanunu madde 115/2’de 10 baronun olağanüstü genel kurula çağırması için bir gerekçe göstermesi zorunluluğu yazmıyor. 10 baro meslek sorunlarını konuşmak için de olağanüstü genel kurula çağırabilir. 10 baro çağrı yaptığı takdirde TBB, olağanüstü genel kurulu toplamak zorunda. Nedenlerini tartışmak TBB Yönetim Kurulu’nun görevi değildir. TBB Yönetim Kurulu’nun bu hukuksuz kararından dolayı daha fazla görevde kalmayı doğru bulmadığım için istifa ettim.

TIKLAYIN-11 Barodan TBB'ye Yeniden Genel Kurul Çağrısı

"60 gün içinde idare mahkemesine dava açılabilir"

TBB’nin açıklamasında yer verdiği  “Avukatlık Kanunu’na ve yerleşik içtihatlara göre, olağanüstü genel kurulun seçimli yapılabilmesi, sadece başkanlık makamının boşalması durumunda olabilir. Dolayısıyla seçim talepleri hukuka aykırıdır” ifadelere de değinen Şenses, “Seçimli olağanüstü genel kurul ile ilgili yasada açık bir düzenleme yok ama olağanüstü genel kurul toplandıktan sonra genel kurul divanına bir seçim önergesi verilir. Bu önerge oylanıp, kabul edilirse seçim yapılır” dedi. Şenses, son olarak, Barolar Birliği’nin bu kararına karşı ilgili baroların 60 gün içinde İdare mahkemelerine dava açabileceklerini söyledi.