Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, katıldığı bir etkinlikte üniversite mezunlarının kamuda staj yapabilmeleri için çalışma yürüttüklerini belirterek, “İnşallah organizasyonu başarıyla yapıp bu yıl içinde bu fırsatı sunmak istiyoruz” dedi. Genç İşsizler Platformu Sözcüsü M. Murat Kubilay ise kamuda üniversite mezunlarına staj imkânı tanınmasının gerçekçi olmadığını belirterek “Türkiye’de her yıl yüz binlerce yeni mezun veriyor üniversiteler. Kamuda şu anda çalışan 4 milyon 700 bin memur ve işçi var. Ek olarak bu imkânın tanınması mümkün değil, gerçekçi değil” dedi.

Üniversite mezununa kamuda staj “imkanı”

Atay, kamuda staj imkanlarını artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. “Hazine ve Maliye Bakanımızdan sözü aldık” diyen Atay, “Altyapısını kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Haberini medyadan duyarsınız ama Yetenek Kapısı (yetenekkapisi.org) üzerinden daha rahat duyacaksınız.

Her meslekte … Sadece mühendislik okuyanların stajlarının zorunlu olduğu bir Türkiye’yi 21. yüzyıl için yeterli görmüyoruz. Üniversite eğitimi alan gençlerimiz stajını yapabilmeli, yapması gerektiği zaman da stajında sigortası, harçlığı karşılanmalı. Bu, bir finansman gerektiriyor. Onu da temin ettiğimizi düşünüyoruz. İnşallah organizasyonu başarıyla yapıp bu yıl içinde bu fırsatı sunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gerçekçi değil”

Genç İşsizler Platformu Sözcüsü M. Murat Kubilay, kamuda üniversite mezunlarına staj imkânı tanınmasının gerçekçi olmadığını belirterek “Türkiye’de her yıl yüz binlerce yeni mezun veriyor üniversiteler. Kamuda şu anda çalışan 4 milyon 700 bin memur ve işçi var. Ek olarak bu imkânın tanınması mümkün değil, gerçekçi değil” dedi.

Genç işsizliğin rekor seviyeye geldiği için bu yöntemlerle istatistikleri azaltıcı politikalar uygulandığını belirten Kubilay, “Staj yapanlardan tam zamanlı çalışanların yerine getirdiği performansın, sorumlulukların beklenmemesi gerekiyor. SGK’nın sınıflandırmasına göre de 2015 yılında kanun neticesinde stajyerler de çalışanlar durumuna dönüştü. İş gücünden sayıldıkları için bu gruplar işsiz sayılmaz hale geldi. Bunun haricinde belirli bölümlerde öğrenciler mezun olmak için staj yapmak zorunda. Bu durumda da ücret ödenmesi gerekiyor zaten. Ancak her ne kadar kanunlarla staj yapanların ücret alması veya tam zamanlı çalışanlar gibi işlere koşulmaması ön görülse de uygulamada bunun böyle olmadığını biliyoruz. Örneğin asgari ücret de kanuni olarak verilmesi gereken en az ücret ama verilmeyen birçok yer var. Buna benzer bir uygulama olarak İŞKUR, işsizlik fonunu kullanarak ilk kez sigortalı olacakların asgari ücretin üçte iki ücretini ödüyor, sigortasını yapıyor. Genç işsizlik rekor seviyeye geldiği için bu yöntemlerle hem istatistikleri azaltıcı hem de bu kişileri maddi durumlarını dindiren politikalar uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

(Gazete Rüzgarlı)