Hacettepe Üniversitesi tarafından hazırlanan “Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Suriyeli Göçmen Örneklemi Raporu”na göre; Türkiye’deki Suriyeli göçmenler arasında akraba evliliği oldukça yaygın. Şu anki eşlerine yönelik yanıt veren evli kadınların yüzde 46’sı eşleri ile akraba olduklarını beyan etti. Öte yandan evliliklerin yüzde 28’i birinci derece kuzen evlilikleri. Suriyeli göçmen kadınlar için toplam doğurganlık hızı kadın başına 5,3 çocuk. En yüksek yaşa özel doğurganlık hızı 20-24 yaş grubunda. 15-19 yaş aralığındaki adölesan dönemdeki kadınların yüzde 39’u ya çocuk sahibi ya da gebe.

Doğum aralığı 18 aydan kısa

15-19 yaş aralığındaki adölesan dönemdeki kadınların yaklaşık olarak yarısı doğumları arasına 18 aydan daha kısa bir süre bırakıyor. Ancak; 15-49 yaş aralığında evli Suriyeli göçmen kadınların yüzde 43’ü başka çocuk sahibi olmak istemiyor.

Ölümlerin yüzde 81’i ilk yılda meydana geliyor

Her 37 Suriyeli göçmen çocuktan 1’i beşinci yaş gününe ulaşmadan ölüyor. Ölümlerin yüzde 81’i yaşamın ilk yılında, yaşamın ilk yılında meydana gelen ölümlerin yüzde 44’ü yaşamın ilk ayında gerçekleşiyor. Doğum aralığı 24 aydan daha az ve annenin yaşının 18’den küçük olduğu doğumlarda ölümlülük riski en fazla.

Kaynak: Gazete Rüzgarlı