ki hak savunucusu Elif Doğan ve Elif Sertoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çocukları dikkate alan bir toplu taşıma planlaması yapması için change.org'da bir imza kampanyası başlattı.

"Çocuklar eziliyor"

Doğan ve Sertoğlu, imza kampanyasının neden başlattıklarını kampanya çağrısında şöyle belirtti:

"4 milyona yakın çocuğun yaşadığı İstanbul’da her gün binlerce çocuk gerek ebeveynleri/bakım verenleri ile gerekse tek başlarına seyahat etmek üzere toplu taşıma araçlarını kullanıyor.

"İETT Yolcu Hakları Bildirgesi’nde “6 yaşından küçük çocuklar ücretsiz olarak seyahat edebilir. 6 yaşından büyük çocuklar ücrete tabidir” deniyor. Ücrete tabi olmayan çocukların kucakta taşınması gerektiğine dair bir yönlendirme olmamasına rağmen, toplu taşıma araçlarında yetişkinler, seyahat sırasında oturmakta olan çocukların yerlerinden kalkmalarını istiyor.

"Yetişkinlerin büyük çoğunluğu, oturarak seyahat eden bir çocuk gördüklerinde ondan yer vermesini bekliyor. Yetişkinlere yer vermeyen çocuk ve/veya ebeveyni kınanıyor, azarlanıyor ve çocuk bir şekilde yerinden kaldırılıyor. Bazen de yetişkinler çocuğun yerine oturup çocuğu kucaklarına almayı teklif ederek onu, tanımadıkları bir yetişkinle temasa davet eden son derece sınırsız ve riskli bir yaklaşım sergiliyorlar. Ayakta seyahat eden çocuklara yer vermek ise yetişkinlerin aklının ucundan bile geçmiyor. Bütün bunlar çocukların hem bedensel ve duygusal bütünlüklerini, hem de fiziksel güvenliklerini tehdit ediyor/zedeliyor.

TIKLAYIN – Kampanyayı imzalayın

İmamoğlu'na "Çocuk kenti" hatırlatması

İkilinin talebi şöyle:

"Sayın İmamoğlu, bütün bunlardan ve “İstanbul’un bir çocuk kenti, çocuk dostu bir kent olmasını istiyoruz” beyanınızdan hareketle; çocuk merkezli belediyecilik anlayışıyla adımlar atmanızı, çocukların toplu taşıma araçlarında oturma hakkına kavuşmaları konusunda düzenlemeler yapmanızı ve otobüs, metrobüs, trenler dahil ilgili İETT araçlarında bu hakkı yetişkinlere hatırlatan video, görseller ve içeriklerle konuya dikkat çekmenizi talep ediyoruz."