Rus bilim insanı İlya Mordvintsev insanların, canlıların doğal yaşam habitatlarına zarar verdikçe daha çok kutup ayısının birbirlerini öldürdüğü ve yediğinin gözlemlendiğini aktardı.

Interfax’ın aktardığına göre bir konferansta konuşan kutup ayısı uzmanı İlya Mordvintsev, “Kutup ayılarında yamyamlık vakaları olduğu uzun süredir biliniyor. Ancak eskiden bu vakalar nadirken şimdi sık sık görüyoruz” dedi. Mordvintsev yeteri kadar yiyecek bulamayan erkek ayıların, yavruları olan dişilere saldırdığını söyledi. Rus bilim insanı, daha çok vakanın bildirilmesinin arkasında kuzey kutbunda artık daha çok insanın görev yapması olabileceğini belirtti. Mordvintsev, “Artık sadece bilim insanlarından bilgi almıyoruz. Orada giderek artan petrol şirketi ve Savunma Bakanlığı çalışanları da bilgi aktarımında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Mordvintsev ayrıca Barents Denizi yakınlarındaki Obi Körfezi’nin kutup ayıları için önemli bir avlanma alanı olduğunu ancak bu kış doğal gaz gemilerinin sıklıkla buradan geçtiğini ifade etti. Bölgedeki doğal gaz çıkarma çalışmalarına işaret eden bilim insanı, “Obi Körfezi kutup ayıları için hep bir avlanma sahasıydı. Şimdi her mevsim buzları kırılıyor” dedi.