Avcılar Belediyesi, Belediye Başkanı Turan Hançerli başkanlığında toplanan mecliste gece geç saatlere kadar atılan havai fişeklerin gürültü kirliği yarattığı, göçmen kuşları ürküttüğü, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesiyle yasaklanmasına karar verdi.

Alınan karar göre, Avcılar ilçe sınırları içerisinde çay bahçesi, kafe, restoran ve düğün salonları gibi mekanlarda veya sokaklarda kullanılan havai fişekler, uluslararası faaliyetler ve ulusal günler dışında kullanılmayacak.

Havai fişeklerin gösterilerinin gürültü kirliliği yaratmasının ve insan sağlığına zarar vermesinin yanı sıra göç yolları üzerinde olan Avcılar’da göçmen kuşlara zarar verebileceğinin altını çizen Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, “Her yıl 357 çeşit kuşun barındığı kentimizde, her canlının yaşam hakkına saygılı olmayı ve doğa ile uyum içinde yaşamayı ilke edindik. Hemşerilerimizin yaşam kalitesini artırmayı, daha yaşanabilir ve sağlıklı bir kent olmayı merkezine alan bir anlayışla meclisimizde aldığımız havai fişek gösterilerinin yasaklanması kararının Avcılar’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.Sakarya Barosu Hayvan Hakları Merkezi

SAKARYA BELEDİYELERİ SEYİRCİ KALMIŞTI

Sakarya Barosu Hayvan Hakları Merkezi Av . Güneş Kılcı, Bizim Sakarya Gazetesi'nde bir ay önce yayınlanan açıklamasında, kuşların gündüz uçup gece konaklayan varlıklar olduğuna işaret ederek,”Özellikle hava karardıktan sonra atılan havai fişekler doğada olmayan olağan akışa aykırı olarak sessiz ve karanlık olması gereken bir saatte ses, ışık, basınç ve ağır metal salınımına neden oluyor.Olağan dışı bu ses ve ışık ile panikleyen kuşlar ya korkudan ya da çarpma veya bu kimyasalları soluma  gibi havai fişek atılmasına bağlı nedenlerle ölüyorlar” görüşünü savunmuştu.

Kılcı, gelişigüzel havai fişek kullanımının yasaklanmasını istediği açıklamasında şunları kaydetmişti:
“İstanbul boğazının göçmen kuşlar için önemini, Osmanlı döneminde dünyanın ilk hayvan hastanesi olan ve göçmen kuş lar için kurulan Gurabahane-i Laklakan dan dahi anlamamız mümkünken son 10 yılda göçmen kuşların güzergâhını yok sayan projelerin uygulanması  bu toprakların tarihi ile çelişmekte, tezatlık yaratmaktadır.Uygulayacıların, üniversitelerin ve uluslararası dernek ve biliminsanlarının görüşlerini yok sayarak hareket etmesi halka da kötü örnek oluşturmuş;  halk göçmen kuşları avlamaya ve yemeye başlamıştır.

Çocukluğumuzda sadece 30 Ağustos da meclisten atılan, Ankara da izlemek için en üst kattaki komşumuzun evinin balkonuna çıktığımız havai fişekler artık her gece her yerde. Bu da haklı olarak yer küreyi bencilce yok ederek kaynaklarını  tüketmek yerine bütün canlılar ile paylaşarak varlığını sürdürmesini isteyen bilim insanlarını araştırmaya sevk etti.

Yapılan araştırmalar özellikle yaz aylarında atılan havai fişeklerin göçmen kuşların özellikle anne ve yavruların ölümüne ve bu sebeple soylarının tükenmesine sebebiyet verdiğini ortaya koymuştur.Kuşlar genellikle gündüzleri uçan hava kararınca uygun yerlerde konaklarlar. Bu durum sadece ülkemizde devamlı yaşayan kuşlar için değil göçmen kuşlar içinde söz konusudur.. Özellikle hava karardıktan sonra atılan havai fişekler doğada olmayan olağan akışa aykırı olarak sessiz ve karanlık olması gereken bir saatte ses, ışık, basınç ve ağır metal salınımına neden oluyor.Olağan dışı bu ses ve ışık ile panikleyen kuşlar ya korkudan ya da çarpma  veya bu kimyasalları soluma  gibi havai fişek atılmasına bağlı nedenlerle ölüyorlar.Artık göçmen kuşların ülkemizi terk etmeye başlaması, ülkemizde çeşitlilik gösteren kuş  türlerinin yok olması yöneticilerin dikkatini çekmeli ve bu konuda araştırma yapan bilim insanlarına kulak verilmesi, önerilerinin dikkate alınması ve tedbiren havai fişek atımının acil bir şekilde durdurulması gerekmeltedir.”

Bu çağrılara Sakarya'daki belediyelerden olumlu ya da olumsuz bir tepki gelmemişti.