Gaziantep’te 12 Kasım 2109'da yaşamına son veren 25 yaşındaki sözleşmeli öğretmen Saadet Harmancı'nın, intihar öncesinde sosyal medya hesabından paylaştığı "Öğrencilerim haklarını helal etsinler, gözüm gibi baktım hepsine üzülmesinler ben yapamadım mobbinge uğramaktan” sözleriyle gündeme gelen mobbingin, ülke genelinde hiç de azımsanmayacak ölçüde yaşandığı ortaya çıktı.

İndependent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'nun haberine göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ALO 170 hattına, Mart 2011 ile Eylül 2019 tarihleri arasında yaklaşık 86 bin çağrı geldi.

Çağrılar üzerinden yapılan değerlendirmeye göre, mobbing vakaları, yüzde 82 oranında özel sektörde görülüyor.

Başvurular değerlendirildiğinde özel sektörde ilk sırada sanayi sektörü yer alırken, onu mağaza/restoran/ marketler ile  hizmet ve sağlık sektörleri takip ediyor.

Kamuda Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ilk sıralarda

Kamu sektöründeki mobbing vakalarında ise Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı öne çıkıyor.

Bakanlık verilerine göre mobbing vakalarında yüzde 48 erkek, yüzde 52 kadın mağduriyeti yaşanıyor.

Mobber cinsiyetinde erkekler önde

Mobbing uygulayanların (mobber) cinsiyeti ele alındığında, yüzde 75'le erkek çalışanlardan şikayetçi olunduğu görülüyor. 

Mobbing, en fazla hemcinsler tarafından uygulanıyor. Kadından kadına yönelik baskı, yıldırma ve saldırı oranı ise daha fazla.

Konuyu Independent Türkçe’ye değerlendiren uzmanlar da ağırlıklı olarak sağlık, bankacılık, sigortacılık, otomotiv ve eğitim sektörlerinde mobbing mağdurlarına rastladıklarını belirtiyor.

En az 6 ay süreyle ve sistematik şekilde...

Bir olayın mobbing olarak değerlendirilmesi için iş yerinde uygulanan psikolojik baskının “en az 6 ay süreyle” ve “sistematik” şekilde gerçekleşmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Daha kısa süreli olaylar ise mobbing olarak değerlendirilmiyor.