CHP Doğa Hakları, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle “Dünya Su Gününde, Yaşam Ve Su Stresindeyiz : Su Kanunu Çıkarılmalı” başlıklı rapor yayınlandı.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, raporu Dünya Su Günü’nün anlamına ithafen yayınladıklarını söyledi. Biçer -Karaca Dünya Su Günü’nün ilan edilmesini öneren 1992 tarihli uluslararası konferanstan günümüze kadar herhangi bir somut adım atılmadığını, aksine su kaynaklarının azaldığını günümüzün önemli sorun başlığı olarak karşımızda durduğunu vurguladı.

"Acil eylem planı oluşturulmalı"

Uluslararası kuruluşların hazırladığı raporlar ile DSİ, TÜİK, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait verilerin birlikte karşılaştırılarak sunulduğu raporda, gerekli önlemler alınmazsa Türkiye’nin su fakirliğini ve su stresini aşamayacağı uyarısında bulunularak, Su Kanunu'n mutlaka çıkarılması gerektiğinin altı çizildi.

CHP Doğa Hakları’nın 2019 Yılının Kasım Ayında Yayınladığı Doğa Hakları Manifestosu’ndaki “7 İlke 7 Bölge” Arasında Yer Alan “Erişilebilir, Adil Ve Katılımcı Su Yönetimi Politikası, Kuraklığı Yenecektir” bölümüne de yer verilen raporda şu noktalara dikkat çekildi:

“Ayrım gözetmeksizin tüm yurttaşların ücretsiz ve güvenilir içme suyuna erişebilmeleri sağlanmalı, kişi başına düşen kullanılabilir su oranındaki eşitsizlikleri gidermeye yönelik uygulamalar geliştirilmelidir.

“Su politikası şeffaf ve güncel verilere dayanılarak hazırlanmalı; su havzalarını, sulak alanları koruyan ve varlığını sürdürmesini sağlayan bir yaklaşımla düzenlenecek Su Kanunu acilen yürürlüğe konulmalıdır.

“Türkiye’deki bölgeler arasında yaşanan su sıkıntıları, kişi başına düşen kullanım suyu oranları tespit edilerek, iklim değişikliği, nüfus artışı gibi etkenler de gözetilerek acil eylem planları oluşturulmalıdır.”