Medyascope.Tv'den Gamze Elvan'ın haberine göre, nafaka hakkını sınırlandırmaya yönelik atılan adımlara karşı durmak için Nafaka Hakkı Kadın Platformu, imza kampanyası başlattı. Kamuoyunca bilinen, farklı mesleklerde çalışan 100 kadın, nafaka hakkının kısıtlanmaması, değiştirilmemesi veya geri alınmaması gerektiğini anlatan bir metin yayınladı. Leman Sam, Müjde Ar, Arzum Onan, Hazal Kaya, Özge Özpirinçci, Ümit Boyner gibi isimlerin de imzacı olduğu metinde, sadece nafaka hakkının değil, kadınların boşanma ve miras hakkı dahil olmak üzere, tüm kazanılmış haklarının da tehlike altında olduğu vurgulanıyor. 

Nafaka Hakkı Kadın Platformu, kadına ödenen yoksulluk nafakasının süreli hale getirilmesi ve çeşitli kriterlerle sınırlanmasına yönelik taleplerin yükselişini büyük bir kaygıyla takip ettiklerini açıkladı. Nafaka hakkının geri alınmasının kadınları güçlendirecek bir adım olamayacağını da vurgulayan kadınlar şu çağrıda bulundu:

“Biz aşağıda imzası olanlar, nafaka hakkına itiraz edenlerin; ayrıca çocukların velayeti, yasal mal rejimi, kadının boşanma ve miras hakkı, kadını şiddetten koruyan 6284 sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesi’ne karşı yürüttükleri kampanyaları da kaygı ile izliyoruz. Tüm devlet otoritelerini ve siyasetçileri, kadınların kazanılmış haklarına saygı duymaya davet ediyoruz. Özellikle tek seçenek olarak evlilik sunulduğu için meslek sahibi olamamış veya meslek sahibi olsa dahi çalışmasına izin verilmediği ve/veya evin tüm yükü üzerine bırakıldığı için mesleğini icra edememiş kadınların bir nebze de olsa hayata tutunmasına olanak veren yoksulluk nafakasını şu ya da bu biçimde sınırlama girişimlerinden uzak durmaya çağırıyoruz.” 

Ne olmuştu?

Evliliğini bitirmek isteyen tarafların gelir düzeyine göre belirlenen ve karşı tarafa ödedikleri nafaka, Türkiye’de genellikle boşandıktan sonra, erkeğe göre daha eşit olmayan şartlarda hayatına devam etmek zorunda kalan taraf kadın olduğu için, kadınların lehine uygulanıyordu.

Süresiz nafaka, yüksek miktarlar gibi gerekçelerle kadınların nafaka hakkı, 10 Ekim 2018’de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Adalet Bakanlığı ile birlikte Ankara Hakimevi’nde düzenlediği “Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi” programıyla gündeme gelmişti. Bir süredir nafakanın kaldırılması ya da süreli hale getirilmesi Meclisin ve kadınların gündeminde.

Metni imzalamak isteyenler bu form üzerinden ya da [email protected] mail adresinden imzalayabilir.