2020 kadin ajandasi

6284 sadece bir sayı değildir...

Kadına yönelik her türlü şiddetin son bulması için çalışan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadınların her türlü haklarına kavuşmaları amacıyla 2010 yılından bu yana mücadele ediyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki kadın cinayeti davalarını takip ederek caydırıcı cezaların uygulanmasını sağlayan platformun yıllardır hazırladığı Kadın Ajandası bu yıl kadınlara kılavuz olsun diye 6284 sayılı kanun temasıyla hazırlanmış. Sizler de kadınlar yaşasın diye yürütülen bu çalışmalara destek olmak istiyorsanız 2020 Kadın Ajandası'ndan satın alabilir, arkadaşlarınıza, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Mor Çatı morcati

Yıllardır kadına yönelik şiddetle mücadele eden Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadına yönelik şiddete karşı yürüttüğü mücadeleyi ve Mor Çatı dostlarının dayanışması sayesinde kurduğu kadın dayanışma ağını güçlendirmek için sizlerin desteğine ihtiyaç duyuyor. Mor Çatı ürünlerini alarak veya Mor Çatı’ya düzenli destek olarak siz de bu dayanışma ağının bir parçası olabilir, kadınların ve çocukların şiddetten uzak hayatlar kurmalarına katkı sunabilirsiniz. Mor Çatı’da bulabileceğiniz ürünler arasında takılar, defterler, bez çantalar ve tişörtler bulunuyor ve hepsi de çok önemli kadın sanatçıların imzasını taşıyor.

kapak3Oku, okut, abone et...

Homofobi ve transfobi karşıtı hareketin gündemini bizimle paylaşan Kaos GL dergisine aboneliğinihediye etmeyi düşündünüz mü? "Senelik abone ücreti sadece 50 TL, senede 50 TL’yi nelere vermiyoruz ki, neden Kaos GL Dergisi’nden esirgeyelim” dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Evet, bizce de bu derginin ayakta kalması için her birimizin yapabileceği bir şeyler var. Sizler de abone olabilir, dostlarınıza abonelik hediye edebilirsiniz. Bir üniversite kütüphanesine Kaos GL dergisinin ulaşmasını sağlayabilirsiniz, bunun için bir mail yeterli...

Mutfakta kitap da pişer...siyaset ve cinsiyet

"Suriye’den başlayıp dünyanın çeşitli yerlerine uzanan yolculuğumuzda, Okmeydanı’nda buluşmuş kadınlar olarak uzun süredir dayanışmayı örüyoruz.” Kendilerini bu sözlerle anlatan Kadın Kadına Mülteci Mutfağı’nda kadınlar birbirinden lezzetli reçeller, turşular, yemekler üretip satıyorlar. Ama içinizden de olsa, “Canım yılbaşında turşu mu hediye edeceğim” diye mırıldandığınızı duyar gibiyiz. Ona da sıra gelecek ama önce "mutfakta kitap pişti..." diyelim ve Yazar Heidi Wedel'in mutfağa hediyesinden bahsedelim: Wedel "Siyaset ve Cinsiyet" kitabının telif hakkını mutfağa bağışladı. Bu arada, Mutfak'ta üretilen balkabağı, nar, ekşi elma ve ayva reçellerini görseniz hediye etmeye bile kıyamayabilirsiniz... Bizden söylemesi...

25396289 581348138879667 9109243740692042153 n

Düşlerinde Özgür Dünya...ajandatakvimset

Film ismi gibi dursa da "Düşlerinde Özgür Dünya", 19 yaşında barış dolu düşlere inanan Ali İsmail Korkmaz'ın hayallerini gerçekleştirmek amacıyla ALİKEV yararına kurulan iktisadi işletmenin online mağazası. Ali İsmail’in anılarından, fotoğraflarından yola çıkarak Gökçe Cantürk tarafından hazırlanan özel tasarım ürünlerin yanı sıra Hatay’a ait sanatsal ve yöresel ürünlerin de yer aldığı mağazada özel tasarım ürünler sunuluyor. Bizim favorimiz tabii ki içinde 2020 Miras Ajandası’nın da bulunduğu yeni yıl setleri. Ancak hepsi birbirinden güzel tasarım ürünler arasından sizin de beğeneceğiniz biri muhakkak çıkacaktır.

Aras’ın "kuş"ları geri döndü  Kus Yazi li Canta 1543923401

1993 yılında kurulan Aras Yayıncılık, kısa zamanda “Ermenice edebiyata açılan pencere” olarak anılmaya başladı. Türkçe ve Ermenice kitaplarıyla, Türkiye’de iki dilde yayın yapan ender yayınevlerinden biri olan Aras, yan yana yaşayan farklı kültürlerden insanların birbirlerini edebiyat yoluyla daha iyi tanıyıp, anlamalarına yardımcı olmayı, insanlığın ortak değerlerine birlikte katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu amaca destek olmak isterseniz, Aras Yayınları tüm yıl olduğu gibi yeni yılda da iyi bir hediye olabilir ama kitaptan farklı bir şeyler isterseniz, Aras internet sitesinin hediyelik standına bakmanızda yarar var deriz.

14546811 1105634862825765 3359157010976210944 n“Kukla da alabilirsiniz beya”...

Türkiye’yi dünyanın en prestijli kukla festivallerinde yıllardır başarıyla temsil etmesine rağmen ülkesinde değerinin yeterince anlaşılmadığını düşündüğümüz Lüleburgaz merkezli Uçaneller Kuklaevi, kukla gösterilerinin yanı sıra kukla atölyeleri düzenliyor ve birbirinden güzel kuklalar üretiyor. Uçaneller Kuklaevi’nin mağazasında bulunan Üç Başlı Ejderha’dan Kardanadam’a, Aslan’dan Kedi’ye çok çeşitli kuklalar her yaştan çocuklar ve çocuk kalmayı başaranlar için iyi bir yeni yıl hediyesi neden olmasın?..

Savulun, Yort Kitap geliyor!yort

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriyi imzalayan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen akademisyen Osman Şişman’ın kurduğu Yort Kitap’ın ilk ürünleri de sevdikleriniz için değerli birer armağan olabilir. İhraç edilmeden önce Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde okutman olarak görev yapan Şişman, Yort Kitap’ta çağdaş düşünce, sinema ve sanat kuramı, yeni medya eleştirisi gibi alanlara odaklanıyor ve çoğu bilinmeyen yabancı yazarları Türkçeye kazandırmayı ve bazı metinleri okurlara PDF şeklinde, ücretsiz sunmayı hedefliyor.

İstanbul ve ötesine uzanın...

mad

Daha adil, demokratik, ekolojik kent ve kırsal mekanlarda yaşama hedefiyle; disiplinler-arası çalışmalar yapmak; yenilikçi, nitelikli ve kamusal bilgi üretmek, biriktirmek ve paylaşmak için kurulan Mekanda Adalet Derneği, beyond.istanbul yayınlarından, MAD’ın işlerini anlatan kartpostallardan ve MAD bez çantasından oluşan bir set hazırlamış. Sette beyond.istanbul yayınlarının beş sayısı yer alıyor: Mekanda Adalet ve Çocuk, İstanbul Yollarında Kentsel Politik Ekoloji, Mekanda Adalet ve Yaşlılık, Mekanda Adalet ve Müşterekler ve geçtiğimiz ay yayımlanan Mekanda Adalet ve Mültecilik. Ayrıca MAD’ın farklı projelerini anlatan 12 adet kartpostal ve MAD’ın bez çantası da bu hediye paketine dahil.

Mesele’siz kütüphane kalmasın...mesele2010

Mesele121.org’a en sık gelen sorulardan biri de “neden 121?” Aslında yanıt çok basit; Ocak 2007’den itibaren 10 yıl boyunca her ay yayınlanan Mesele Kitap dergisi, 120. sayısı ile matbaalara veda ederken 121’inci sayısını da internete taşımıştı. O değerli 120 sayının ilk dört yıllık dergileri, Mesele’nin kurucusu Osman Akınhay tarafından ciltli olarak da yayınlanmıştı. Mesele’nin ilk dört cildini kendi kütüphanenize katabilir ya da çevrenizdeki kütüphanelere hediye edebilirsiniz. Ciltlerin satışından elde edilecek gelir ise Esenyurt'ta bulunan İşçilerin Sesi Derneği Kütüphanesinin teşrifinde kullanılacak.

Bedene de gıda gerek......

ovacik

Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu’nun adını tüm Türkiye’ye duyurduğu Ovacık ismi, artık neredeyse organik yerine kullanılır oldu. Emeği ve doğayı değersizleştiren devlet ve sermayenin tükettiği kolektif bilinci yeniden diriltmek ve doğayı koruyarak insanları sağlıklı gıdayla buluşturmak amacıyla yola çıkan Ovacık 94 Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin “Ovacık Doğal” adıyla tüketime sunduğu ürünler en çok taklit edilenlerin de başında yer alıyor. Ruhumuz yeterince doydu, bedene de gıda gerek diyenler taklitleri arasında kaybolmasın diye Ovacık Doğal’ı da listemizin sonuna ekledik, afiyet olsun...
Herkese sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir 2020 dileğiyle...

Kaynak: mesele121.org