Yıllardır taş ocağına karşı mücadele eden ve geçen yıl şirketin ruhsatının iptal edilmesiyle rahat nefes alan Karasu’nun Hürriyet Köyü sakinleri, aynı kâbusunu yeniden yaşamaya başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mücbir sebep olmaksızın 5 yıl içinde işe başlamadığı gerekçesiyle ‘ÇEDT Gerekli Değildir’ raporunu iptal ettiği şirket, hiç açılmayan ocaktan 15 metreküp malzeme çıkardığına ilişkin sevk irsaliyesiyle açtığı karşı davayı kazandı.

Taş ocağı ruhsatı iptal edilen SİYAP Madencilik Yapı Kimyasalları Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin Sakarya 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı dava geçen Aralık ayında sonuçlandı.

Mahkemenin kararında davacı şirketin yaptığı savunmaya işaret edilerek, şöyle denildi:

“Dava dosyasındaki bilgi, belgelerin incelenmesiyle, davacı şirket tarafından söz konusu proje için çalışma alanı koordinatlarının belirlendiği, daimi nezaretçi atandığı, çeşitli malzemeler alındığı, sahaya ulaşım için yol açıldığı ve açılan yoldan numune amaçlı alınan 15 metreküp malzemenin deposuna sevk edildiği ve sevk fişi kesildiği dikkate alındığında; söz konusu sahaya yapılacak maden ocağı ve kırma eleme tesisi için davacı şirket tarafından yatırıma başlanıldığı sabit olduğundan, ocakta üretim yapılmadığından bahisle yatırıma başlanmadığı gerekçesiyle tesis edilen 26.07.2013 tarih ve 2013/51 sayılı "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptaline ilişkin Sakarya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 14.08.2020 tarih ve E.14003 sayılı işlemi ile bu işleme dayanak yapılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 13.08.2020 tarih ve 168636 sayılı işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

KÖYLÜ DİRENMEKTE KARARLI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sakarya Valiliği’nin, Sakarya 2. İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararına Danıştay nezdinde itirazda bulunduğu öğrenildi.

Bu arada, Danıştay’a yapılan itiraz sonuçlanmadığı, yani hukuki süreç devam ettiği halde ilgili firmanın bölgede çalışmaları başlatmayı planladığı yönündeki duyumlar, köylüleri tedirgin ediyor. Köylüler, firmanın böyle bir şeye kalkışması durumunda kesinlikle izin vermeyeceklerini belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

Karasu’nun Hürriyet Mahallesi sakinleri, mahalleye yapılmak istenilen taşocağına karşı idare mahkemesine karşı dava açıp 2 kez kazanmış, fakat kazandıkları davalar önce ehliyet, sonra da usul gerekçesi ile Danıştay tarafından bozulmuştu. Bunun üzerine Sakarya Barosu’nun önceki başkanı, Sakarya Kent Çalışma Derneği Başkanı Av. Zafer Kazan’ın vekilliğinde köylüler ‘Adil yargılanma haklarının ihlal edildiği’ gerekçesi ile süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Süreç devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "ÇED gerekli değildir kararı verilen proje için beş (5) yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda "ÇED Gerekli Değildir" kararı geçersiz sayılır" hükmü bulunduğuna işaret ederek, Hürriyet Köyü'ndeki taş ocağı için verilen kararın süresinin dolduğu belirtmişti. Bakanlığın yazısında ‘Hürriyet Mahallesi'nde faaliyet gösteren SİYAP Madencilik Yapı Kimyasalları Tic. ve San. Ltd. Şti'ye Valiliğimizce verilmiş olan 26.07.2013 tarihli 2013/051 nolu 'Maden (Kumtaşı) Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi konulu ÇEDGerekli Değildir" kararı iptal edilmiştir” denilmişti.

Hürriyet Köyü sakinlerinin taş ocağına karşı direndiği günlerde, sorun Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım’a da iletilmiş ve Kaldırım köylüye bu bölgede taş ocağına izin verilmeyeceğini söylemişti. Bakanlığın iptal kararından sonra ise köylüler siyasi parti ve STK temsilcilerini ağırlayıp zaferi kutlamışlardı.