Kaynarca’ya bağlı Taşoluk ve Okçular köylerinde verimli tarım topraklarında kurulmak istenen kimya sanayiyi de kapsayan Karma OSB'ye karşı Kaynarca Sivil Toplum ve Çevre Platforu üyeleri köylülerle toplantı yaptı. 

Kaynarca Sivil Toplum ve Çevre Platformu Başkanı Sedat Balta, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, Süt Birliği Başkanı Memduh Özdemir ve Muhtarlar Odası Başkanı Türkan Öner köylüleri gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Atılacak adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. 

KİRLİ SANAYİYE GEÇİT VERMEYECEĞİZ

Kaynarca’nın yeni bir ‘Dilovası’ olmasına izin vermeyeceklerini belirten Sedat Balta, “İçinde kimya tesislerinin yer alacağı OSB bölgedeki verimli tarım topraklarına, insan sağlığına, doğaya büyük bir tehdit oluşturuyor. İstanbul’daki fabrikaların çöplüğü olmaması için köylülerimiz ve Sakarya’da yaşayan çevreye duyarlı insanlarımızla demokratik yöntemlerle mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu hafta imza kampanyası başlatacağız. Sorunlarımızı basın toplantıları, açıklamalarıyla halkımızla paylaşmaya devam edeceğiz. Verimli tarım topraklarımızda kirli sanayiye geçit vermeyeceğiz” dedi. 

OSB DEĞİL SEBZECİLİK PROJESİ DESTEKLENMELİ

Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar da, OSB yapılmak istenen bölgede sebze tarımı yapılabilmesi için Okçular Göleti’nden sulama projesi hazırladıklarını ifade ederek, “Bu topraklar yılda iki üç ürünün alınabildiği topraklar, sebzecilikle çiftçilerimiz daha çok para kazanabilir. Sulama imkanı olan bu toprakların kaybedilmemesi konusunda kararlıyız” diye konuştu. 

GÜNDE 8 TON SÜT ÜRETİYORUZ

Kaynarca Süt Üreticileri Birliği Başkanı Memduh Özdemir ise bölgede yalnız tarım değil yoğun olarak hayvancılık da yapıldığını belirterek, “Günde 8 ton süt üretiyoruz. Gıdanın öneminin, değerinin anlaşıldığı şu zamanlarda akla ziyan bir OSB’yle uğraşmak zorunda bırakılıyoruz” dedi. 

MUHTARLAR KARARLI

Kaynarca Muhtarlar Derneği Başkanı Türkan Öner’de muhtarlar olarak iki OSB’nin bulunduğu ilçeye yeni OSB istemediklerini ifade ederek, “İki OSB 24 bin kişi çalıştırma sözü veriyor. İlçenin nüfusu 24 bin. Yeni üstelik kirli OSB”lerin ilçeye katkısı olmaz, tarıma, insana zarar verir. 45 Mahalle muhtarı olarak verimli topraklarımıza sahip çıkacağız” diye konuştu. 

Toplantıda geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlayan köylüler de düşüncelerini ifade ederek kirli sanayiye karşı olma konusunda birlik olduklarını dile getirdiler.