Kuzey Ormanları Savunması’nın çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, Kuzey Ormanları’nı kapsayan bölgelerde süregelen tehdit ve yıkımların izini sürdüğü ilk üç aylık değerlendirme raporunuyayınladı.

Raporda Kuzey Ormanları (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce illerinin içinde ve Bursa, Balıkesir ile Çanakkale illerinin kuzeyinde yer alan ormanlar) coğrafyasına ilişkin şu konu başlıklarında değerlendirmeler yer aldı:

  • Devam eden veya başlama ihtimali olan tahrip projeleri,
  • Ekosistemini tehdit veya tahrip eden her türlü gelişme,
  • Flora fauna varlığı ve yaban hayatı,
  • İnsan/hayvan/çevre hakları ihlalleri,
  • Gerçekleştirilen tüm eylem, etkinlik ve savunuculuk faaliyetleri
  • Yapılan akademik çalışma ve araştırmalar

Üç ay içerisinde 196 takip

Rapora göre, 2020 yılının temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üç aylık sürede Kuzey Ormanları’nı tahrip ve tehdit eden veya savunma kapsamında değerlendirilebilecek 196 gelişme tespit edildi. Ağustos ayı ise 93 vaka ile üç ay içerisindeki en yoğun ay olarak kaydedildi.

En az 550 hektarlık orman alanı yandı

Yerel ve ulusal haberlerin takip edildiği projede üç ayda 47 orman yangının basına yansıdığı belirtildi. Raporda “Bu ay içerisinde bu konunun yoğunluğunun artmasının en önemli nedeni iklim koşullarının orman yangınları için elverişli olması ve şiddetli rüzgarlar ve insani faktörlerdir” ifadeleri yer aldı.

Yangınlara yönelik açıklamada “Orman Yangınlarına dair yapılan izlemelerin içerikleri incelendiğinde; 23 izlemede Kuzey Ormanlarının 550 hektarlık bir kesiminin yandığı, 24 izlemede ise yangın sebebinin açıklanmadığı görülmüştür” denildi.

En çok taş ocaklarının tehdidi altında

Raporda maden ocaklarına ilişkin ise 29 haber tespit edildiği aktarıldı. Öne çıkan maden projeleri ise taş ocağı, altın madeni, kapasite artışı, kömür ocağı, kuvarsit ocağı, maden sahası ihale, maden sahası kurma-ÇED oldu.

Kanal İstanbul da listede yer aldı

Raporda Kanal İstanbul projesinin basına yansıdığı konulara da yer verildi. Toplamda 25 izlemenin yapıldığı araştırmada şu içerikler tespit edildi: Basın açıklaması, bilimsel yayın, örgütlenme, plan itiraz, plan askı, sosyal medya çalışması ve STK görüş-radyo programı.

En büyük tehdit: Kanal İstanbul ve maden ocakları

Raporda ayrıca tespit edilen müdahalelerin tahrip ve tehdit nitelikleriyle ilgili de bilgi paylaşıldı. Kuzey Ormanları Araştırma Derneği’nin bulguları Kuzey Ormanları coğrafyasını tehdit eden en büyük iki sorunun Kanal İstanbul ve maden ocakları olduğunu gösteriyor.

Araştırmada “Maden ocaklarıyla ilgili 28 adet, Kanal İstanbul ile ilgili ise 25 adet tehdit oluşturan izlemeye rastlanmıştır” deniliyor. Diğer sırayı ise sanayi baskısı ve mesire-rekreasyon-turizm baskısı alıyor.

En büyük tahrip maden ocağı ve orman yangınları

İzleme konularının tahrip niteliğinin de analiz edildiği raporda maden ocakları ile ilgili 18, orman yangınlarıyla ilgili ise 48 tahrip içeriğine rastlandığı belirtiliyor.

Ek olarak, sanayi tesislerinin orman ekosistemi üzerine yarattığı baskı ile ilgili izlemelerin 12 adeti, yaban hayatı ile ilgili izlemelerin ise yine 10 adeti tahrip niteliği taşıyor.

Savunma niteliği taşıyan eylemler

Savunma niteliği taşıyan eylemlerin de değerlendirildiği raporda Orman Bölge Müdürlükleri’nin çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları da savunma niteliği taşımaktadır .Bu konuda 61 adeti savunma niteliği taşıyan izlemeye rastlanmıştır” denildi.

Bunun yanı sıra rapora göre Kanal İstanbul ile ilgili yapılan izlemelerin 25 adeti, maden ocakları ile ilgili yapılan izlemelerin 25 adeti savunma niteliği taşıyor. Yaban Hayatı ile ilgili izlemelerin ise 13 adeti savunma niteliğinde.

(Yeşil Gazete)