Orman mühendislerinin ve ormancılık uzmanlarının “Sahipli arazilerdeki ormanların orman olma vasfını kaldırdığı” gerekçesiyle karşı çıktığı “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun”, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, Yürürlüğe giren kanunla birlikte; orman sınırları dışında olup, yüzölçümü üç hektarı aşmayan sahipli arazilerde tabii olarak yetişen her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler ile orman sınırları dışında olup, alan büyüklüğüne bakılmaksızın sahipli arazilerde, ekim ve dikim yolu ile yetiştirilen her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler orman sayılmayacak.

Kanun teklifinin Meclis’te görüşüldüğü sırada orman fakültelerinden öğretim üyeleri; Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ve Cihan Erdönmez itirazlarını dile getiren bir metin yayımlayarak şu ifadelere yer vermişlerdi: “Buradaki amaç; şu anda kanun gereğince özel ormanlarda yüzde 6’ya kadar yapılaşma izni verilirken rantı yüksek olan yerlerde bu alanlar orman dışına çıkarıldığında daha fazla oranda yapılaşmanın önünün açılması olacaktır.

Bundan sonra özel orman kurmanın önü kapanacaktır. Sahipli arazilerde ne kadar ağaçlandırma yapılırsa yapılsın bunlar hukuki olarak orman sayılmayacak, bu alanlar üzerinde Anayasa gereği uygulanması gereken devletin denetim ve gözetimi uygulanamayacak. 
Anayasa’ya göre, devlet ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri almak zorundadır. Özel orman statüsünde bulunan alanların orman dışına çıkması ile ormanlar daralmış olacak.