ÇMO Genel Başkanı Kahraman, "Hava kirliliği DSÖ limit değerlerine indirilseydi, 2018’de 45 bin 398 kişinin ve 2019’da ise 31 bin 476 kişinin ölümü önlenebilirdi" dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Dünya Çevre Günü için online basın toplantısı düzenleyerek ülkede artan hava kirliliğine dikkat çekti. ÇMO Genel Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, hazırladıkları raporun sunumunu yaparak daha büyük çevre felaketlerinin kapıda olduğu uyarısında bulundu.

“LİMİT DEĞERLERİ AŞILMIŞ”

Hava kirliliği ölçümü yapan 357 istasyon olduğuna dikkat çeken Kahraman, bu istasyonların yarısından fazlasında ölçüm yapılmadığına dikkat çekti. Ölçüm yapılmayan gün sayısına bakıldığında hava kalitesinin raporların sunduğundan daha kötü olabileceği endişesi dile getiren Kahraman, “Özellikle termik santrallerin bulunduğu alanlardaki ölçüm yapılmayan gün sayısı çok yüksek. Bu illerdeki istasyon verilerine bakıldığında, çoğu istasyonda veri alımının olmadığı gözlemlendi. Hem minimum veri alımının sağlandığı hem de eksi değer ölçülmemiş istasyonlarda da genel olarak limit değerlerin aşıldığı görüldü. Termik santrallerin bulunduğu illerde güvenli veri sağlanmamış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AB ve Ulusal Limit Değerleri aşılmış.” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ SINIRLARA İNSEYDİ ON BİNLERCE KİŞİ HAYATTA OLACAKTI

BirGün’de yer alan habere göre; öte yandan Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 2020 yılı Kara Raporu’nda yer alan verilere atıf yapan Kahraman, şöyle konuştu:

“Türkiye’deki hava kirliliği DSÖ limit değerlerine indirilseydi, 2018’de 45 bin 398 kişinin ve 2019’da ise 31 bin 476 kişinin ölümü önlenebilirdi. 2020 yılı Mart-Aralık ayları arası Covid-19 kaynaklı vefat sayısı 20 bin 881. DSÖ limitlerinden daha kirli havaya sahip olmamız nedeniyle vefat eden kişi sayısı, Covid-19 salgını nedeniyle vefat eden kişi sayısından fazladır.”

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 2020 yılı Kara Rapor’una göre 2019’da Türkiye’de 60 ilde en tehlikeli ve kanserojen olan ince partikül (PM 2,5) seviyesi için yeterli veri yok. 2019 yılında sadece 21 ilde ve 48 istasyonda yüzde 90 ve üzeri gün boyunca PM 2,5 ölçümü yapıldı. 2019’da 52 ilde yaşayan yurttaşların yıl boyunca maruz kaldığı ve kanserojen olan bir kirletici seviyesi hakkında yorum yapılamıyor.

PM 2,5 İÇİN EN KİRLİ İLLER:

Sakarya, Konya, Amasya, Antep, Edirne, Bursa, Burdur, Isparta