Sapanca Gölü'nde meydana gelen su seviyesindeki düşüşle ilgili Doç. Dr. Asude Ateş, su kayıp ve kaçaklarına yönelik alınan önlemlerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından yapılan ölçümlere göre Sapanca Gölü‘ndeki su seviyesi 32.50’den 30.34 metreye düştü. Sapanca İlçesi’ndeki bazı sahillerde sular yaklaşık 20 metre çekilirken, suların çekilmesiyle rıhtımlar da ortada kaldı.

Sapanca Gölü, Sakarya‘nın içme suyu ihtiyacının yüzde 90’ını, Kocaeli‘nin ise yüzde 15’ini karşılıyor. Kocaeli’nde Yuvacık Barajı’nın su seviyesinin azalmasından dolayı Sapanca Gölü’nden takviye yapılıyordu.

‘Havza üzerinde ciddi bir su stresi oluştu’

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Asude Ateş, Sakarya Gölü havzasının üstünde çok ciddi bir su stresi oluştuğunu belirterek şunları söyledi:

Şu anki duruma baktığımızda zaten kuraklıkla ilgili bir sıkıntı yaşıyoruz. Zaten yedi yıllık dönemlerde meteorolojik verileri incelediğimizde genel olarak kurak mevsimlere doğru geçiş olduğunu gözlemliyoruz.

Bu da 2021 yılını işaret ediyordu, çünkü biz en son 29.20 kotlarını 2014 yılında görmüştük. Kuraklık verilerinde Türkiye geneline baktığımızda yüzde 49’luk bir azalma var. Pandemi sürecini de hesaba kattığımızda hem nüfusumuz hem de kullanım miktarımız artıyor. Bunlar artış gösterirken yağışların azalması ve küresel sıcaklığında artması eksi yöne doğru bir eğilim göstermesine neden oluyor. Böylelikle havzamızın üstünde çok ciddi bir su stresi oluşmuş vaziyette.”

‘Su bilinci farkındalığını nasıl geliştirebiliriz?’

Ateş, su tasarrufunun vurgulanmasına ihtiyaç olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Tehlikeleri görüp, bunlarla ilgili riskleri değerlendirip eylem planlarını harekete geçirmemiz gerekiyor. Genel olarak baktığımızda; öncelikli olarak kaynağımızı korumak zorundayız. Eğer tarımsal kullanım varsa orada doğru sulama tekniklerine yönelme, eğer iletim hatlarında varsa su kayıp ve kaçaklarına yönelik alınan önlemlerin geliştirilmesi ve genel olarak su tasarrufunun vurgulanması gerek. Yani evlerimizde nasıl daha az su kullanabiliriz? İnsanımızda su bilinci farkındalığını nasıl yaratabiliriz? Bunlarla ilgili süreçleri nasıl geliştirebiliriz? Bunlarla ilgili önlemleri önümüze koymamız gerekiyor. Bu yüzden özellikle su tasarrufuna, suyun tekrar kullanılabilirliğinin arttırılması konularına vurgu yapmak istiyorum.”