Brezilya'dan geçen yaz söküm için Aliağa'ya gitmek üzere yola çıkan ancak tonlarca asbest barındırdığı için çevre örgütlerinin büyük tepkisine neden olan ve aylarca süren çağrıların ardından Türkiye'ye girişi yasaklanan eski askeri uçak gemisi,Atlantik Okyanusu'nda batırılacak.

Hava kirliliği ömrü '2 yıldan fazla' kısaltabiliyor Hava kirliliği ömrü '2 yıldan fazla' kısaltabiliyor

Brezilya Donanması, Türkiye'nin kabul etmemesinin ardından Atlantik Okyanusu'na geri gönen "NAE Sao Paulo" adlı geminin su aldığını ve batma riski bulunduğunu belirtti. Donanma, bu nedenle Brezilya limanlarına yanaşmasına izin verilmeyen 32 tonluk geminin "su yüzeyinde kalma koşullarının kötüleşmesi ve kontrolsüz şekilde batmasının kaçınılmaz olması" sebebiyle planlı şekilde batırılmasından başka bir seçenek olmadığını ifade etti.

Donanma, Brezilya'nın münhasır ekonomik bölgesinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta ve yaklaşık 5 bin metre derinlikte batırılacağını duyurdu.

Brezilya Donanması'nın açıklamasında, gemimin batırılacağı bölgenin çevre koruma alanlarından uzak olduğu ve deniz altı iletişim kablolarının bulunmadığı belirtildi.

Brezilya Donanması, gemiyi dün batırmayı planlıyordu. Ancak savcılık, geminin içerdiği tonlarca asbest ve çevre için oluşturduğu tehdit nedeniyle Brezilya sularında batırılmaması talebinde bulunmuştu. Savcılığın bu talebini reddeden mahkeme, Donanma'nın çevresel etki ve diğer faktörleri tartarak böyle bir karar vermiş olduğu hükmüne vardı.

Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva da geminin batırılmaması talebinde bulunmuştu.

Brezilya'dan römorkörle Avrupa'ya çekilen gemi, Türkiye'nin geçen Ağustos ayında getirdiği giriş yasağı üzerine Cebelitarık Boğazı'ndan geri dönmüştü.

KAYNAK