Nüfus artış hızına dikkati çeken Prof. Dr. Levent Kurnaz, kuraklık ve iklim değişikliğine karşı ivedilikle harekete geçilmediği takdirde 10 yıl sonra dahi bugünleri arar hale geleceğimizi söyledi

Türkiye, artan nüfus, mevsim normallerinin altında seyreden yağış miktarı, su kullanımındaki hatalar gibi nedenlerle en kurak dönemlerinden birini yaşarken, baraj ve göllerdeki su seviyesi de hızla düşüyor. Öyle ki İstanbul'da baraj doluluk oranı, yüzde 21 ile son 15 yılın en düşük seviyesinde.

Uzmanlar, tarımsal kuraklık ve su kıtlığı uyarısında bulunuyor.

İklim değişikliği ise çevre konularında hayati bir sorun olarak öne çıkıyor.

Kar yağışlarının görüldüğü kış aylarının aksine bu yıl hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, yaşanan kuraklığı Independent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'na değerlendirdi.

"Günümüzde su miktarı 6'da bir oranına düştü"

Günümüzde kuraklık sorunu ile karşı karşıya kalınmasının ana nedeninin iklim krizi değil, nüfus artışı olduğunu savunan Kurnaz, 1920'lerde 13 milyon civarında seyreden ülke nüfusunun günümüzde 80 milyonu aştığına dikkati çekti.

"Yaklaşık 100 sene önce 8 bin metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, günümüzde 6'da biri oranına inerek kişi başı bin 300 metreküpe düşmüş durumda. Eğer nüfus artışı bu hızla devam edecek olursa, önümüzdeki 5-10 sene içinde başımıza çok büyük bir sorun gelebilir" diyen Kurnaz, iklim değişikliği göz önünde bulundurulmadığında bile sadece mevcut nüfus artış hızına bakarak tehlikenin büyüklüğünün görüldüğünü ifade etti.

"Böyle giderse Türkiye 2050'de su fakiri olacak"

Prof. Dr. Kurnaz, şu yorumda bulundu:

Böyle giderse nüfus 100 milyonu geçecek, kişi başına düşen su miktarı 1000 metreküpün altına inecek ve Türkiye 2050'de su fakiri olacak.