İstanbul Üsküdar’da bulunan ve 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde bulunan Validebağ Korusu’na iş makineleri bir kez daha girdi.

bianet’e yaşananları anlatan Validebağ Gönüllülerinden Arif Belgin, aldıkları duyum üzerine sabah 05.00 civarında gönüllüler olarak parka gittiklerini, saat 05.30 civarında da Üsküdar Belediyesi çalışanlarının gelip koruya kum ve moloz dökmeye başladıklarını söyledi.

Belediyenin yapmak istediği Bakım ve Rehabilitasyon Projesine karşı verilen yürütmeyi durdurma kararlarını işçilere gösterdiklerini ancak çalışmaları sadece fiziki engellemeyle durdurabildiklerini söyledi.

Belgin, parkta çok sayıda sivil polis olduğunu belirterek fiziki engellemenin de yetersiz kaldığını ifade etti ve herkesi Validebağ Korusunu savunmaya çağırdı.

“Bu bir cinayet”

Belgin’in aktarımları ve çağrısı şöyle:

“Koruyu savaş alanına çevirdiler. Korunun daracık patikaları iki aracın yan yana geçebileceği hale getirildi. Düşman bir ülkeye girer gibi buraya girdiler. Tam sayıyı bilmiyoruz ama 20-30 tane kamyon var şu an burada. 

“Yürütmeyi durdurma kararlarını gösterdik ama hiçbir şekilde dinlemiyorlar. Sadece fiziki engellemeyle durdurabiliyoruz ama sivil polisler de bizim karşımızda olduğu için yetersiz kalıyoruz.

“Koruyu savunan 100 civarında insan var şu anda. Doğadan, yeşilden yana olan herkesi buraya çağırıyoruz. Bu bir cinayet. Herkesi Validebağ’ı savunmaya bekliyoruz.”

“Koruyu savunan 100 civarında insan var şu anda. Doğadan, yeşilden yana olan herkesi buraya çağırıyoruz. Bu bir cinayet. Herkesi Validebağ’ı savunmaya bekliyoruz.”

Ne olmuştu?

Validebağ Korusu, 1999’da “doğal SİT alanı” olarak tescillendi. 2014’te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruya yönelik müdahaleler 2014’te başladı. İki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen korunun çevresinde birçok cami olmasına karşın girişlerinden birine de cami yapıldı.

Koru için 2018’de “Millet Bahçesi projesi” hazırlandı ancak bu proje de gönüllülerin verdiği mücadele sonucunda hayata geçmedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020’de, “olağanüstü” gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine’ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti.

Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan’da Üsküdar’ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’yle “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini duyurdu.

18 Haziran’da yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı.

İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi, daha önce korunun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına karşı 2018’de açılan davada, 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KANİP) iptali için açılan davada ve projenin ihalesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Projeye karşı üç yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen iş makineleri projede de yer alan yürüyüş yolunu yapmak için daha önce 2 Eylül tarihinde koru içerisine girmiş ve kum dökmüştü. İş makineleri nöbetçiler tarafından engellenmişti.